Toegankelijkheidsopties gebruiken om een nieuwe iPhone, iPad of iPod touch te configureren

iOS 13 maakt het voor iedereen eenvoudig om een nieuw apparaat te configureren met toegankelijkheidsopties die u meteen kunt inschakelen.

Wanneer u een nieuwe iPhone, iPad of iPod touch met iOS 13 inschakelt, is de eerste stap in het configuratieproces het kiezen van uw taal en uw land of regio. Als u blind of slechtziend bent, kunt u VoiceOver of Zoomen inschakelen om u hiermee te helpen:

• Om VoiceOver in te schakelen tijdens het configureren, drukt u drie keer op de zijknop (iPhone X en nieuwer, iPad Pro-modellen vanaf 2018) of de thuisknop (oudere modellen) en wacht u op de aankondiging dat VoiceOver is ingeschakeld.
  • Om Zoomen in te schakelen, tikt u twee keer met drie vingers op het scherm.

Nadat u de taal en het land of de regio hebt gekozen, kunt u meer toegankelijkheidsvoorzieningen inschakelen om u te helpen het apparaat te configureren:

1. Tik op de knop 'Toegankelijkheid'  op het scherm 'Begin direct'.
  2. Tik op een toegankelijkheidsoptie om een beschrijving van de functie te lezen en de functie in te schakelen. Tik op 'Vorige' om terug te gaan naar de lijst met opties.
  3. Tik op 'Gereed' om terug te gaan naar het configuratieproces.

Beschikbare toegankelijkheidsopties tijdens het configureren

Deze opties zijn beschikbaar om u te helpen het configuratieproces te doorlopen.

Zien

• VoiceOver leest onderdelen op het scherm voor.
  • Zoomen vergroot het volledige scherm.
  • Weergave en tekstgrootte geeft u controle over de tekstgrootte, transparantie, contrast en meer.
  • Beweging helpt u de beweging van de gebruikersinterface te verminderen en het automatisch afspelen van berichteffecten en videovoorvertoningen uit te schakelen.
  • Gesproken materiaal geeft een spraakknop weer wanneer u tekst selecteert. U kunt het apparaat het materiaal op het scherm ook laten voorlezen.

Fysiek en motorisch

• Aanraken geeft u toegang tot AssistiveTouch en andere aangepaste aanrakingen.
  • Schakelbediening markeert onderdelen op het scherm die u kunt activeren met een aanpassingsaccessoire.
  • Toetsenborden laat u de typervaring aanpassen wanneer u een extern toetsenbord gebruikt.

Nadat het apparaat is geconfigureerd en geactiveerd, opent u de Instellingen-app en tikt u op 'Toegankelijkheid' om alle manieren te zien waarop u een iPhone aan uw persoonlijke wensen kunt aanpassen.

Meer informatie

Meer informatie over de toegankelijkheidsvoorzieningen die zijn ingebouwd in Apple apparaten.