Uw menstruatie bijhouden met 'Cyclus bijhouden'

Met iOS 13 en watchOS 6 of hoger is het eenvoudig om uw menstruatiecyclus bij te houden, zodat u een beter beeld krijgt van uw gezondheid.

U kunt uw menstruatiecyclus bijhouden in de Gezondheid-app op uw iPhone of de Cyclus bijhouden-app op uw Apple Watch. U kunt ook meldingen inschakelen die u informeren wanneer uw volgende menstruatie of vruchtbare periode zich aandient.

De Cyclus bijhouden-app is onderdeel van watchOS 6. watchOS 6 wordt ondersteund op Apple Watch Series 1 en nieuwer. Om te upgraden naar watchOS 6 hebt u een iPhone 6s of nieuwer met iOS 13 of hoger nodig.

Lees hier hoe de Gezondheid-app is ontworpen om uw gegevens te beschermen

'Cyclus bijhouden' configureren

1. Open de Gezondheid-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Gegevens'.
  2. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  3. Tik op 'Aan de slag' en volg de stappen op het scherm.

De Cyclus bijhouden-app op uw Apple Watch en de Gezondheid-app op uw iPhone

Uw cyclus bijhouden

1. Open de Gezondheid-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Gegevens'.
  2. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  3. Veeg naar de juiste dag en tik dan op het ovaal om uw menstruatie te registreren.
  4. Om meer informatie toe te voegen, scrolt u omlaag en tikt u op een categorie, brengt u een wijziging aan en tikt u vervolgens op 'Gereed'. U kunt symptomen, spotting, uw basale lichaamstemperatuur en meer bijhouden.

Om uw cyclus bij te houden via uw Apple Watch opent u de Cyclus bijhouden-app, veegt u naar de juiste datum en tikt u op het ovaal om uw menstruatie te registreren.

Cyclusfactoren toevoegen

U kunt ook factoren toevoegen die de timing en duur van uw cyclus kunnen beïnvloeden, zoals zwangerschap.

1. Open de Gezondheid-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Gegevens'.
  2. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  3. Tik in het gedeelte 'Cycluslogboek' naast 'Factoren' op 'Configureer'.
  4. Selecteer 'Zwanger', 'Lactatie', 'Anticonceptiegebruik' of 'Geen van deze'.
  5. Voer een startdatum in voor de factor en tik op 'Gereed'.

Als een factor onjuist is ingevoerd, tikt u op de factor en tikt u op 'Verwijder factor' om de factor te verwijderen.

Om een factor te beëindigen, tikt u op de factor en daarna op 'Beëindigd'. Voer een einddatum in en tik op 'Gereed'. U kunt op 'Toon alle factoren' tikken om een geschiedenis van uw eerdere factoren te zien.

De betekenis van de kleuren

Wanneer u de Gezondheid-app of Cyclus bijhouden-app opent, kunt u in één oogopslag uw menstruatie of vruchtbare periode bekijken. Dit betekenen de symbolen en de kleuren in de app.

Lichtblauw ovaal

Een lichtblauw ovaal markeert uw voorspelde zesdaagse vruchtbare periode.

Rode strepen

Rode strepen op een cirkel markeren de verwachte menstruatiedatum.

Gevulde rode stip

Gevulde rode cirkels markeren uw geregistreerde menstruatiedagen.

Paarse stip

Paarse stippen markeren de dagen waarop u informatie hebt geregistreerd.

De datum van uw volgende en laatste menstruatie controleren

1. Open de Gezondheid-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Gegevens'.
  2. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  3. Scrol naar 'Voorspellingen' om te zien wanneer uw volgende menstruatie waarschijnlijk zal beginnen. Als u geen verwachte datum ziet, tikt u op 'Toon alles' naast 'Voorspellingen'.
    Statistieken voor het bijhouden van uw cyclus in de Gezondheid-app
  4. Scrol naar 'Overzicht' om de datum van uw laatste menstruatie en uw gewoonlijke cyclusduur te zien.

Om de datums te controleren via uw Apple Watch, opent u de Cyclus bijhouden-app en scrolt u omlaag naar 'Voorspelling menstruatie' of 'Laatste menstruatie'.

Meldingen voor het bijhouden van menstruatie en vruchtbaarheid en voorspellingsgegevens instellen

1. Open de Gezondheid-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Gegevens'.
  2. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  3. Scrol omlaag en tik op 'Opties'.
  4. Selecteer 'Voorspelling menstruatie' en 'Menstruatiemelding'. De meldingen kunnen u laten weten wanneer uw menstruatie bijna gaat beginnen en vragen of uw menstruatie is geëindigd.
  5. Selecteer 'Voorspelling vruchtbaarheid' en 'Vruchtbaarheidsmelding'. Deze meldingen kunnen u laten weten wanneer uw vruchtbare periode waarschijnlijk gaat beginnen.

Voorspellingen beginnen nadat u uw laatste menstruatie hebt ingevoerd in de Cyclus bijhouden-app en zijn gebaseerd op de geregistreerde gegevens. Als u een menstruatie registreert voordat deze wordt verwacht te beginnen, ontvangt u voor die cyclus geen melding met een voorspelling. Meldingen verschijnen op uw Apple Watch en iPhone, afhankelijk van wat u gebruikt.

De berekening van voorspellingen

Menstruatievoorspellingen zijn gebaseerd op de gegevens die u hebt geregistreerd over eerdere menstruatieperioden en de duur van de cyclus, met inbegrip van het aantal dagen dat een normale menstruatieperiode duurt en de lengte van een gebruikelijke cyclus. Als u 'Cyclus bijhouden' configureert, kunt u historische gegevens invoeren over uw cyclus, zoals de dag waarop uw laatste menstruatie begon, de normale duur en de lengte van een gebruikelijke cyclus. U kunt deze gegevens handmatig invoeren of u kunt de gegevens bevestigen die al aanwezig waren in de Gezondheid-app via het gebruik van apps van derden. Door elke dag van uw menstruatie vast te leggen, kunt u de voorspellingsberekeningen nauwkeuriger maken.

De vruchtbare periode bestaat uit de zes dagen waarop u het meest waarschijnlijk vruchtbaar zult zijn, gebaseerd op de gegevens die u hebt geregistreerd over uw menstruatie of een positief resultaat van een ovulatietest. De voorspelling van de vruchtbare periode is gebaseerd op een traditionele kalendermethode. De vruchtbare periode wordt berekend door 13 dagen (de luteale fase) af te trekken van de verwachte begindatum van de volgende cyclus. Wanneer u een positief resultaat van een ovulatietest invoert, kan de voorspelling van de vruchtbare periode worden aangepast zodat de vijfde dag van de vruchtbare periode samenvalt met het eerste positieve resultaat van een ovulatietest in een cyclus.

Over hartslaggegevens en voorspellingen

Als aanvulling op de informatie die u hebt vastgelegd voor uw vorige menstruaties en cyclusduur, kan Gezondheid de hartslaggegevens van uw Apple Watch gebruiken om de voorspellingen in 'Cyclus bijhouden' te verbeteren.* Standaard is het gebruik van hartslaggegevens van Apple Watch om voorspellingen te verbeteren ingeschakeld, maar u kunt het uitschakelen wanneer u wilt.

1. Open de Gezondheid-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Gegevens'.
  2. Tik op 'Cyclus bijhouden'.
  3. Scrol omlaag en tik op 'Opties'.
  4. Schakel 'Hartslaggegevens' uit.

*De optie 'Hartslaggegevens' is alleen beschikbaar in bepaalde landen of regio's en u moet een Apple Watch hebben die is gekoppeld aan een iPhone met iOS 15 of hoger.

De Cyclus bijhouden-app verbergen

U kunt apps direct van het beginscherm van uw Apple Watch verwijderen:

1. Druk op de Digital Crown om het beginscherm te zien.
  2. Houd de Cyclus bijhouden-app ingedrukt totdat het appsymbool begint te trillen. Als de app niet trilt, probeert u het opnieuw en let u erop dat u niet te hard drukt.
  3. Tik op de Verwijder-knop  en vervolgens op 'Verwijder app'. Niet alle ingebouwde Apple apps kunnen worden verwijderd.
  4. Druk op de Digital Crown om af te ronden.

Als uw apps in de Lijstweergave staan, swipet u naar links op de Cyclus bijhouden-app en tikt u op de prullenmand om deze te verwijderen.

Meer informatie over het opnieuw installeren van de Cyclus bijhouden-app.

Over uw gezondheidsgegevens en privacy

De persoonlijke informatie die u toevoegt in de Gezondheid-app, is voor uw eigen gebruik en u bepaalt zelf hoe u deze deelt. U bepaalt welke gegevens in de Gezondheid-app worden gezet en u bepaalt ook wie toegang heeft tot uw gegevens.

Als uw telefoon is vergrendeld met een toegangscode, Touch ID of Face ID, zijn al uw gezondheids- en fitnessgegevens in de Gezondheid-app, met uitzondering van uw medische ID, versleuteld. Alle gezondheidsgegevens die worden gesynchroniseerd met iCloud, worden zowel tijdens de overdracht als op onze servers versleuteld. Als u een recente versie van watchOS en iOS gebruikt met twee-factor-authenticatie en een toegangscode standaard ingeschakeld, worden de gegevens van Gezondheid en Activiteit zo bewaard dat Apple ze niet kan lezen.

Als u 'Cyclus bijhouden' gebruikt en twee-factor-authenticatie hebt ingeschakeld, betekent dit dat de met iCloud gesynchroniseerde gezondheidsgegevens end-to-end worden versleuteld. Apple beschikt niet over de sleutel om de gegevens te ontsleutelen en kan deze daarom niet lezen.

Meer informatie over hoe de Gezondheid-app is ontworpen om uw gegevens en uw privacy veilig te beschermen

Wat u moet weten

• De Cyclus bijhouden-app en voorspelde vruchtbare perioden moeten niet worden gebruikt als een vorm van anticonceptie.
  • Gegevens van de Gezondheid- en Cyclus bijhouden-app moeten niet worden gebruikt om een gezondheidstoestand te diagnosticeren.
  • Apps van andere fabrikanten die werken met de Gezondheid-app, kunnen ook worden gebruikt met Cyclus bijhouden.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.