Over iPadOS-updates

iPadOS, het krachtige besturingssysteem met een nieuwe naam om de specifieke ervaring van iPad te benadrukken. iPadOS bouwt voort op dezelfde basis als iOS en bevat krachtige nieuwe mogelijkheden en intuïtieve functies die specifiek zijn voor het grote beeldscherm en de veelzijdigheid van iPad. Deze update introduceert nieuwe manieren om met meerdere apps te werken, toont meer informatie die in één oogopslag kan worden bekeken op het nieuw ontworpen beginscherm, maakt het gebruik van Apple Pencil nog soepeler met een nieuwe manier om alles wat je maar wil direct te markeren, biedt een indrukwekkende nieuwe donkere modus, ondersteunt een simpele manier om in te loggen op website die je privacy beschermt en geeft je nieuwe tools waarmee je foto's kunt bewerken en bekijken. iPadOS werkt sneller en soepeler, met optimalisaties in het hele systeem.

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.7

iPadOS 13.7 bevat oplossingen voor problemen voor je iPad.

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.6.1

iPadOS 13.6.1 verhelpt een probleem waarbij onnodige systeemgegevensbestanden mogelijk niet automatisch worden verwijderd als er weinig opslagruimte beschikbaar is en bevat andere oplossingen voor problemen voor je iPad.

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.6

iPadOS 13.6 introduceert lokaal nieuws in je Today-feed in Apple News en bevat oplossingen voor problemen en verbeteringen voor je iPad.

Apple News

• Het lokale nieuws in je Today-feed biedt uitgebreide dekking voor San Francisco, de Bay Area, Los Angeles, Houston en New York City

• Meer artikelen van lokale nieuwsdiensten beschikbaar met een abonnement op Apple News+

• Je kunt je dagelijkse nieuwsbrief van Apple News nu personaliseren met artikelen die aansluiten bij je interesses

Deze update bevat ook oplossingen voor problemen en andere verbeteringen.

• Voegt een nieuwe instelling toe om te kiezen of updates automatisch naar je apparaat worden gedownload wanneer je wifi gebruikt

• Lost een probleem op dat ertoe kon leiden dat apps niet meer reageerden bij het synchroniseren van gegevens van iCloud Drive

• Lost een probleem op waardoor het softwaretoetsenbord onverwachts kon verschijnen bij aansluiting op bepaalde hardwaretoetsenborden van andere fabrikanten

• Lost een probleem op dat ervoor kon zorgen dat Japanse hardwaretoetsenborden onjuist werden herkend als een Amerikaans toetsenbord

• Lost stabiliteitsproblemen op bij toegang tot Control Center wanneer AssistiveTouch ingeschakeld was

• Biedt een mechanisme voor beheerders om domeinen op te geven die moeten worden uitgesloten van verkeer via VPN-verbindingen die altijd actief zijn

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.5.1

iPadOS 13.5.1 biedt belangrijke beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.5

iPadOS 13.5 versnelt de toegang tot het toegangscodeveld op apparaten met Face ID wanneer je een gezichtsmasker draagt ​​en introduceert een optie om de automatische opvallendheid van videotegels bij FaceTime-groepsgesprekken te regelen. Deze update bevat oplossingen voor problemen en andere verbeteringen.

Face ID en toegangscode

• Vereenvoudigd het ontgrendelingsproces voor apparaten met Face ID wanneer je een gezichtsmasker draagt

• Het toegangscodeveld wordt automatisch weergegeven nadat je van onderaf omhoog veegt over het toegangsscherm wanneer je een gezichtsmasker draagt

• Werkt ook bij verificatie met de App Store, Apple Books, Apple Pay, iTunes en andere apps die inloggen met Face ID ondersteunen

FaceTime

• Optie om 'Automatische opvallendheid' bij FaceTime-groepsgesprekken te beheren, zodat videotegels niet van grootte veranderen wanneer een deelnemer het woord neemt

Deze update bevat ook oplossingen voor problemen en andere verbeteringen.

• Lost een probleem op waarbij gebruikers mogelijk een zwart scherm zien wanneer ze video proberen te streamen op sommige websites

• Lost een probleem op in het deelvenster waarbij suggesties en acties mogelijk niet worden geladen

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.4.1

iPadOS 13.4.1 bevat oplossingen voor problemen voor je iPad.

• Lost een probleem op waarbij apparaten met iPadOS 13.4 niet konden deelnemen aan FaceTime-gesprekken met apparaten met iOS 9.3.6 en ouder of OS X El Capitan 10.11.6 en ouder

• Lost een probleem op de iPad Pro 12,9-inch (4e generatie) en iPad Pro 11-inch (2e generatie) op waarbij de zaklamp mogelijk niet aangaat nadat je op de Zaklamp-knop tikt in het Control Center of op het toegangsscherm

• Lost een probleem op met de app Instellingen waarbij het niet lukt om Bluetooth te kiezen in de snelmenutaken

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.4

iPadOS 13.4 introduceert ondersteuning voor muis en trackpad met iPad voor meer precisie, navigatie door het systeem met Multi-Touch-bewegingen en voegt het delen van iCloud Drive-mappen vanuit de Bestanden-app en nieuwe Memoji-stickers toe. Deze update bevat ook oplossingen voor problemen en prestatieverbeteringen.

Ondersteuning voor muis en trackpad

• Het geheel nieuwe cursorontwerp markeert app-symbolen op het beginscherm en in het Dock, en knoppen en bedieningselementen in apps

• Magic Keyboard voor iPad-ondersteuning op iPad Pro 12,9-inch (3e generatie of nieuwer) en iPad Pro 11-inch (1e generatie of nieuwer)

• Ondersteuning voor Magic Mouse, Magic Mouse 2, Magic Trackpad, Magic Trackpad 2 en Bluetooth- en USB-muizen van andere fabrikanten

• Met Multi-Touch-gebaren op Magic Keyboard voor iPad en Magic Trackpad 2 kun je scrollen, van App Space wisselen door te swipen, naar het beginscherm gaan, de appkiezer openen, in- of uitzoomen, tikken om te klikken, secundair klikken (rechtsklikken) en van de ene naar de andere pagina swipen

• Met Multi-Touch-gebaren op Magic Mouse 2 kun je scrollen, secundair klikken (rechtsklikken) en van de ene naar de andere pagina swipen

Bestanden

• iCloud Drive-mappen delen vanuit de Bestanden-app

• Regelaars om de toegang te beperken tot alleen personen die je expliciet uitnodigt of toegang te verlenen aan iedereen die beschikt over de link naar de map

• Machtigingen om te bepalen wie wijzigingen mag aanbrengen en bestanden mag uploaden, en wie alleen bestanden mag bekijken en downloaden

Memoji

• Negen nieuwe Memoji-stickers, waaronder een lachend gezicht met hartjes, samengedrukte handen en feestgezicht

Mail

• Altijd zichtbare bedieningselementen voor het verwijderen, verplaatsen, beantwoorden of opstellen van een bericht in de gespreksweergave

• Antwoorden op versleutelde e-mails worden automatisch versleuteld wanneer je S/MIME hebt geconfigureerd

App Store met Apple Arcade

• Ondersteuning voor universele aankopen maakt het mogelijk om een deelnemende app na een enkele aankoop te gebruiken op de iPhone, iPod touch, iPad, Mac en Apple TV

• Onlangs gespeelde Arcade-games verschijnen op het tabblad Arcade, zodat je kunt blijven spelen op iPhone, iPod touch, iPad, Mac en Apple TV

• Lijstweergave voor 'Bekijk alle spellen'

Augmented reality

• AR Quick Look ondersteunt het afspelen van audio in USDZ-bestanden

Toetsenbord

• Live omzetting voor Zhuyin transformeert Zhuyin automatisch in de juiste tekens zonder op de spatiebalk te drukken om tekst om te zetten of kandidaten te selecteren

• Live omzetting voor Japans transformeert Japans automatisch in de juiste tekens zonder op de spatiebalk te drukken om tekst om te zetten of kandidaten te selecteren

• Ondersteuning voor voorspellend typen voor Arabisch

• Zwitsers-Duitse toetsenbordindeling ondersteund op iPad Pro 12,9-inch

• De toetsenbordindeling op het scherm voor iPad Pro 12,9-inch komt nu overeen met Smart Keyboard

Deze update bevat ook oplossingen voor problemen en andere verbeteringen. Deze update doet het volgende:

• Lost een probleem op in Camera waarbij de zoeker na het opstarten als een zwart scherm kan verschijnen

• Lost een probleem op waarbij het lijkt alsof Foto's bovenmatig veel opslagruimte gebruiken

• Lost een probleem op in Foto's dat het delen van een afbeelding met Berichten mogelijk verhinderde als iMessage is uitgeschakeld

• Lost een probleem op in Mail waarbij berichten in de verkeerde volgorde kunnen verschijnen

• Lost een probleem op in Mail waarbij de gesprekslijt mogelijk lege rijen weergeeft

• Lost een probleem op waarbij Mail vastloopt wanneer je op de knop 'Delen' tikt in Snelle weergave

• Lost een probleem op in Instellingen waarbij mobiele data mogelijk ten onrechte als uitgeschakeld wordt weergegeven

• Lost een probleem op in Safari waarbij webpagina's mogelijk niet worden omgekeerd wanneer zowel de donkere modus als slim omkeren actief zijn

• Lost een probleem op waarbij tekst die is gekopieerd van webinhoud in een app van derden, onzichtbaar lijkt wanneer deze wordt geplakt als de donkere modus actief is

• Verhelpt een probleem in Safari waarbij een CAPTCHA-tegel mogelijk niet correct wordt weergegeven

• Lost een probleem op waarbij Herinneringen mogelijk geen nieuwe meldingen voor een te late terugkerende herinnering stuurt totdat deze als voltooid is gemarkeerd

• Lost een probleem op waarbij Herinneringen meldingen kan sturen voor herinneringen die al voltooid zijn

• Lost een probleem op waarbij iCloud Drive beschikbaar lijkt te zijn in Pages, Numbers en Keynote, zelfs als je niet bent ingelogd

• Lost een probleem op in Apple Music waarbij muziekvideo's mogelijk niet in hoge kwaliteit worden gestreamd

• Lost een probleem op in de Woning-app waarbij het tikken op een activiteitsmelding van een beveiligingscamera een andere opname kan openen

• Lost een probleem op waarbij Opdrachten mogelijk niet verschijnt wanneer je vanuit een schermafbeelding op het deelmenu tikt

• Verbetert het Birmese toetsenbord zodat leestekens nu toegankelijk zijn via cijfers en symbolen

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.3.1

iPadOS 13.3.1 bevat oplossingen voor problemen en verbeteringen. Deze update doet het volgende:

• Lost een probleem op in Communicatielimieten waardoor een contact kon worden toegevoegd zonder de toegangscode voor Schermtijd in te voeren

• Lost een probleem op met Mail waardoor externe afbeeldingen werden geladen, zelfs als de instelling 'Externe afbeeldingen laden' uitgeschakeld was

• Lost een probleem op dat ertoe kon leiden dat meerdere dialoogvensters voor ongedaan maken werden weergegeven in Mail

• Lost een probleem op waarbij pushmeldingen mogelijk niet werden afgeleverd via wifi

• Introduceert ondersteuning voor Indiaas-Engelse Siri-stemmen voor HomePod

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.3

iPadOS 13.3 bevat verbeteringen, oplossingen voor problemen en extra ouderlijk toezicht voor Schermtijd.

Screen Time

• Nieuw opties voor ouderlijk toezicht bieden meer communicatiebeperkingen, zoals met wie kinderen kunnen bellen, via FaceTime kunnen praten of berichten sturen

• Met de contactenlijst voor kinderen kunnen ouders de contacten beheren die op de apparaten van hun kinderen worden weergegeven

Apple News

• Nieuwe lay-out voor Apple News+-artikelen van The Wall Street Journal en andere toonaangevende dagbladen

• Vind verhalen eenvoudig leuk of niet leuk met één tik

Aandelen

• Verhalen van Apple News zijn nu beschikbaar in Canada in het Engels en het Frans

• Lees verder met links naar gerelateerde verhalen of meer verhalen uit dezelfde publicatie

• 'Breaking'- en 'Developing'-labels voor 'Populairste artikelen'

Deze update bevat ook oplossingen voor problemen en andere verbeteringen. Deze update doet het volgende:

• Maakt het mogelijk om een nieuwe videoclip te maken bij het inkorten van een video in Foto's

• Ondersteuning toegevoegd voor NFC-, USB- en Lightning FIDO2-compatibele beveiligingssleutels in Safari

• Lost problemen op in Mail die het downloaden van nieuwe berichten kunnen verhinderen

• Lost een probleem op dat het verwijderen van berichten in Gmail-accounts verhinderde

• Lost problemen op die ertoe kunnen leiden dat onjuiste tekens worden weergegeven in berichten en dat verzonden berichten in Exchange-accounts worden gedupliceerd

• Lost een probleem op waarbij de cursor mogelijk niet beweegt nadat de spatiebalk lang is ingedrukt

• Lost een probleem op dat ertoe kan leiden dat schermafbeeldingen er wazig uitzien wanneer ze via Berichten worden verzonden

• Lost een probleem op waardoor bijgesneden schermafbeeldingen of bewerkingen in Markeringen mogelijk niet worden opgeslagen in Foto's

• Lost een probleem op waarbij opnames van spraakmemo's mogelijk niet kunnen worden gedeeld met andere audio-apps

• Lost een probleem op waarbij ten onrechte wordt weergegeven dat 'Mobiele data' is uitgeschakeld

• Lost een probleem op dat ervoor zorgde dat de donkere modus niet kon worden uitgeschakeld wanneer Slim omkeren was ingeschakeld

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.2.3

iPadOS 13.2.3 bevat oplossingen voor problemen en verbeteringen voor je iPad. Deze update doet het volgende:

• Lost een probleem op waarbij systeemzoekopdrachten en zoeken in Mail, Bestanden en Notities mogelijk niet werken

• Lost een probleem op waarbij foto's, links en andere bijlagen mogelijk niet worden weergegeven in de detailweergave van Berichten

• Lost een probleem op waardoor apps mogelijk geen inhoud op de achtergrond konden downloaden

• Lost problemen op die ertoe kunnen leiden dat Mail geen nieuwe berichten ophaalt en dat er geen originele berichtinhoud in Exchange-accounts wordt opgenomen en geciteerd

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.2.2

iPadOS 13.2.2 bevat oplossingen voor problemen en verbeteringen voor je iPad. Deze update doet het volgende:

• Lost een probleem op dat ertoe kon leiden dat apps onverwachts stopten wanneer ze op de achtergrond werden uitgevoerd

• Lost een probleem op waarbij antwoorden op S/MIME-gecodeerde e-mailberichten tussen Exchange-accounts onleesbaar waren

• Lost een probleem op waar door het gebruik van de Kerberos Single Sign-On-voorziening in Safari om verificatie kan worden gevraagd

• Lost een probleem op waarbij het opladen kan worden onderbroken op Yubikey Lightning-compatibele accessoires

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.2

iPadOS 13.2 introduceert bijgewerkte en extra emoji, 'Meld berichten' voor AirPods, ondersteuning voor AirPods Pro, veilige video in HomeKit, voor HomeKit geschikte routers en nieuwe Siri-privacyinstellingen. Deze update bevat ook oplossingen voor problemen en verbeteringen.

Emoji

• Ruim 70 nieuwe of bijgewerkte emoji's, waaronder dieren, eten, activiteiten, nieuwe toegankelijkheidsemoji's, genderneutrale emoji's en een selectie huidskleuren voor koppel-emoji's

Ondersteuning voor AirPods

• Meld berichten met Siri om je inkomende berichten hardop voor te lezen via je AirPods

• Ondersteuning voor AirPods Pro

Woning-app

• Met veilige video in HomeKit kun je privé versleutelde video-opnamen van je beveiligingscamera's registreren, bewaren en bekijken. Het systeem detecteert mensen, dieren en voertuigen

• Met voor HomeKit geschikte routers bepaal jij hoe je HomeKit-accessoires communiceren over het internet of in je woning

Siri

• Privacy-instellingen om te bepalen of je Siri en de dicteerfunctie wilt verbeteren door Apple toestemming te geven om geluidsopnamen te bewaren van je Siri- en dicteerinteracties

• Een optie om via de Siri-instellingen je Siri- en dicteergeschiedenis te verwijderen

Deze update bevat ook oplossingen voor problemen en andere verbeteringen. Deze update doet het volgende:

• Lost een probleem op dat mogelijk voorkomt dat wachtwoorden automatisch worden ingevuld in apps van derden

• Lost een probleem op waardoor het toetsenbord mogelijk niet wordt weergegeven bij gebruik van 'Zoeken'

• Verhelpt een probleem waarbij Berichten slechts een enkele melding verstuurt terwijl de optie om meldingen te herhalen is ingeschakeld

• Lost een probleem op waarbij Berichten mogelijk een telefoonnummer weergeeft in plaats van de naam van een contactpersoon

• Verhelpt een probleem waardoor Contacten opstart met de laatst geopende contactpersoon in plaats van de lijst contactpersonen

• Lost een probleem op waardoor annotaties in Markeringen mogelijk niet worden opgeslagen

• Lost een probleem op waarbij opgeslagen notities tijdelijk konden verdwijnen

• Lost een probleem op waarbij een iCloud-reservekopie mogelijk niet volledig wordt voltooid nadat je op 'Maak nu reservekopie' tikt in Instellingen

• Verbetert de prestaties bij gebruik van AssistiveTouch om de appkiezer te activeren

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.1.3

iPadOS 13.1.3 bevat oplossingen voor problemen en verbeteringen voor je iPad. Deze update doet het volgende:

• Lost een probleem op dat het openen van een uitnodiging voor een vergadering in Mail mogelijk verhinderde

• Lost een probleem op waarbij opnames van spraakmemo's mogelijk niet worden gedownload na het herstellen van een iCloud-reservekopie

• Lost een probleem op waarbij apps mogelijk niet konden worden gedownload bij het herstellen van een iCloud-reservekopie

• Verbetert de betrouwbaarheid van de verbinding van Bluetooth-gehoorapparaten en -headsets

• Verhoogt de prestaties bij het opstarten van apps die Game Center gebruiken

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.1.2

iPadOS 13.1.2 bevat oplossingen voor problemen en verbeteringen voor je iPad. Deze update doet het volgende:

• Lost een probleem op waarbij de voortgangsbalk voor een iCloud-reservekopie kon blijven verschijnen na een geslaagde reservekopie

• Lost een probleem op waarbij opdrachten niet konden worden uitgevoerd vanuit HomePod

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS 13.1.1

iPadOS 13.1.1 bevat oplossingen voor problemen en verbeteringen voor je iPad. Deze update doet het volgende:

• Lost problemen op die ertoe konden leiden dat de iPad niet kon worden hersteld vanaf een reservekopie

• Lost een probleem op waardoor de batterij sneller leeg raakte

• Lost een probleem op waarbij Safari-zoeksuggesties mogelijk opnieuw worden ingeschakeld nadat ze zijn uitgeschakeld

• Lost een probleem op dat ervoor kon zorgen dat Herinneringen langzaam werd gesynchroniseerd

• Lost een beveiligingsprobleem op voor toetsenbord-apps van derden

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222

iPadOS

Beginscherm

• Vandaag-widgets op het beginscherm voor informatie in één oogopslag

• Een nieuwe lay-out om nog meer apps op elke pagina te plaatsen

Multitasking

• Slide Over met ondersteuning voor meerdere apps om overal in iPadOS toegang te krijgen tot je favoriete apps en snel van app te kunnen wisselen

• Meerdere vensters vanuit één app in Split View om met twee documenten, notities of e-mails naast elkaar te werken

• Verbeterde Spaces om dezelfde app in meerdere spaces te openen

• App Exposé om snel alle geopende vensters voor een app te zien

Apple Pencil

• Apple Pencil reageert nu nog sneller en werkt daardoor soepeler dan ooit

• Opnieuw ontworpen palet met tools, met een frisse nieuwe look, nieuwe tools en de mogelijkheid om naar elke kant van het scherm te slepen

• Een nieuw gebaar om iets te markeren met Apple Pencil door een veegbeweging te maken vanuit de rechter- of linkerbenedenhoek van het scherm

• Een nieuwe optie voor volledige pagina's om hele webpagina's, e-mailberichten, iWork-documenten en kaarten te markeren

Tekst bewerken

• Bladeren met schuifbalk om de scrollbar direct te verslepen om snel door lange documenten, webpagina's en e-mailgesprekken te navigeren

• Snellere en nauwkeurigere cursornavigatie: pak de cursor gewoon op en zet die neer waar je wil

• Verbeteringen in tekstselectie om eenvoudiger tekst te kunnen selecteren door gewoon op de tekst te tikken en te vegen

• Nieuwe gebaren voor knippen, kopiëren, plakken: knijp eenmaal drie vingers samen om te kopiëren, tweemaal om te knippen en spreid drie vingers om te plakken

• Ongedaan maken op iPadOS door gewoon te dubbeltikken met drie vingers

QuickType

• Nieuw zwevend toetsenbord dat meer ruimte overlaat voor je inhoud - sleep het toetsenbord naar elke plaats die je maar wilt

• Met QuickPath op het zwevende toetsenbord kun je van letter naar letter swipen om te typen, zodat je eenvoudig met één hand kunt typen

Lettertypen

• Aangepaste lettertypen zijn verkrijgbaar in de App Store voor gebruik in je favoriete apps

• Lettertypebeheer in Instellingen

Bestanden

• Externe schijven worden ondersteund in Bestanden om bestanden op een USB-station, SD-kaart of harde schijf te openen en te beheren

• SMB-ondersteuning om verbinding te maken met een server op het werk of een pc thuis

• Lokale opslag voor het aanmaken van mappen op de lokale schijf en het toevoegen van je favoriete bestanden

• Kolom om in te zoomen op geneste mappen

• Voorbeeldvenster met bestandsvoorbeelden in hoge resolutie, uitgebreide metagegevens en Snelle taken

• Ondersteuning voor inpakken en uitpakken om zip-bestanden te kunnen aanmaken en uitbreiden

• Nieuwe sneltoetsen om je bestanden nog sneller te beheren met een extern toetsenbord

Safari

• Een internetervaring van desktopklasse in Safari met websites die automatisch geoptimaliseerd worden voor het grote Multi-Touch-beeldscherm van de iPad

• Webplatforms zoals Squarespace, WordPress en Google Docs worden voortaan ondersteund

• Downloadbeheer om snel toegang te krijgen tot downloads en de status te controleren van een bestand dat je aan het downloaden bent

• Meer dan 30 nieuwe sneltoetsen om nog sneller op het web te navigeren met een extern toetsenbord

• Bijgewerkte startpagina met favorieten, vaak bezochte of meest recent bezochte websites en Siri-suggesties

• Bekijk opties in het slimme zoekveld voor snelle toegang tot tekstgrootteregelaars, Reader-weergave en instellingen per site

• Instellingen per site om Reader-weergave te kiezen en materiaalblokkeringen, camera-, microfoon- en locatietoegang voor individuele websites in te schakelen

• Optie om het formaat te wijzigen bij het uploaden van foto's

Donkere modus

• Een prachtig nieuw donker kleurenschema dat een geweldige kijkervaring biedt, vooral in omgevingen met weinig licht

• Kan worden gepland om automatisch in te schakelen bij zonsondergang, op een bepaald tijdstip, of worden ingeschakeld vanuit het Control Center

• Vier nieuwe systeemachtergronden die automatisch van uiterlijk meewisselen met de lichte en donkere modus

Photos

• Een geheel nieuw tabblad 'Foto's' met een zorgvuldig samengestelde weergave van je bibliotheek, zodat je je foto's en video's gemakkelijk kunt vinden, herbeleven en delen

• Krachtige nieuwe fotobewerkingstools die het gemakkelijker maken om foto's in één oogopslag te bewerken, aan te passen en te bekijken

• Videobewerking met meer dan 30 nieuwe tools, waarmee je video's onder meer kunt draaien, bijsnijden en verbeteren

Log in met Apple

• Een beter afgeschermde manier om in te loggen bij deelnemende apps en websites met de Apple ID die je al hebt

• Eenvoudige accountconfiguratie met alleen je naam en e-mailadres

• 'Verberg mijn e-mailadres', waarmee je een ​​uniek e-mailadres kunt delen waarvan berichten automatisch naar je worden doorgestuurd

• Ingebouwde twee-factor-authenticatie om je account te beveiligen

• Geen tracking of profilering door Apple terwijl je je favoriete apps gebruikt

App Store met Arcade

• Onbeperkte toegang tot baanbrekende nieuwe games met één abonnement, zonder advertenties of extra aankopen

• Een geheel nieuw Arcade-tabblad in de App Store om door de nieuwste games, persoonlijke aanbevelingen en exclusief redactioneel materiaal te bladeren

• Beschikbaar om te spelen op iPhone, iPod touch, iPad, Mac en Apple TV

• Optie om grote apps te downloaden via je mobiele verbinding

• Mogelijkheid om beschikbare app-updates te bekijken of apps te verwijderen vanaf de accountpagina

• Ondersteuning voor Arabisch en Hebreeuws

Maps

• Een geheel nieuwe kaart die in de VS wordt uitgerold met een bredere wegdekking, nauwkeurigere adressen, betere ondersteuning voor voetgangers en uitgebreidere landdekking

• Kijk rond om steden te verkennen in een interactieve 3D-ervaring met hoge resolutie

• Collecties voor de lijsten met plaatsen waar je van houdt en die je gemakkelijk kunt delen met vrienden en familie

• Favorieten voor snelle en gemakkelijke navigatie naar de plaatsen die je dagelijks bezoekt

Reminders

• Gloednieuw ontwerp met krachtigere en intelligentere manieren om herinneringen te maken en te organiseren

• Snelle knoppenbalk om datums, locaties, vlaggen, bijlagen en meer toe te voegen aan herinneringen

• Nieuwe slimme lijsten ('Vandaag', 'Gepland', 'Gemarkeerd' en 'Alles') om gemakkelijk aankomende herinneringen bij te houden

• Subtaken en gegroepeerde lijsten om je herinneringen te ordenen

Siri

• Natuurlijkere Siri-stem, vooral bij het uitspreken van langere zinnen

• Persoonlijke Siri-suggesties in Apple Podcasts, Safari en Maps

• Meer dan 100.000 live radiostations van over de hele wereld beschikbaar met Siri

Shortcuts

• Opdrachten-app nu ingebouwd

• Voorgestelde automatiseringen in de Galerij die aansluiten op je dagelijkse routine

• Persoonlijke en woningautomatiseringen voor het automatisch uitvoeren van opdrachten op basis van triggers

• Ondersteuning van de Woning-app voor opdrachten als geavanceerde acties op het tabblad 'Automatisering'

Memoji en berichten

• Nieuwe Memoji-aanpassingsopties, waaronder nieuwe kapsels, hoofddeksels, make-up en piercings

• Memoji-stickerpakketten in Berichten, Mail en apps van derden en beschikbaar op de iPad mini 5, iPad (5e generatie en nieuwer), iPad Air (3e generatie) en alle iPad Pro-modellen

• Je naam en foto, of zelfs Memoji, nu optioneel gedeeld met je vrienden

• Zoekverbeteringen om gemakkelijk berichten te vinden met slimme suggesties en categorisering van resultaten

Augmented reality

• People Occlusion voor apps om virtuele objecten op natuurlijke wijze voor of achter mensen te plaatsen met de iPad Pro (2018), iPad Air (2018) en iPad mini 5

• Motion Capture voor apps om de lichaamspositie en beweging van een persoon te begrijpen, zodat je een personage kunt animeren of interactie kunt hebben met virtuele objecten met de iPad Pro (2018), iPad Air (2018) en iPad mini 5

• Meerdere gezichten volgen voor AR-inhoud met maximaal 3 gezichten tegelijk, zodat je plezier kunt hebben met je vrienden en de iPad Pro (2018)

• 'Snelle AR-weergave' om meerdere AR-objecten tegelijkertijd te bekijken en interactie mee te hebben

Mail

• Afzender blokkeren om alle e-mailberichten van een geblokkeerde afzender rechtstreeks naar de prullenmand te verplaatsen

• Thread dempen om meldingen van een te actieve e-mailthread te stoppen

• Opmaakbalk met eenvoudige toegang tot RTF-opmaaktools en allerlei soorten bijlagen

• Lettertypeondersteuning voor alle systeemlettertypen, plus nieuwe lettertypen die je downloadt uit de App Store

Opmerkingen

• Galerijweergave met je notities als visuele miniaturen om je te helpen de notitie te vinden die je nodig hebt

• Gedeelde mappen om met anderen samen te werken, waardoor ze toegang krijgen tot hele mappen met notities

• Krachtiger zoeken voor visuele herkenning van afbeeldingen in je notities en tekst in items die je hebt gescand

• Nieuwe checklistopties om checklistitems eenvoudig opnieuw te ordenen, ze in te laten springen of aangevinkte items automatisch naar de onderkant van de lijst te verplaatsen

Apple Music

• Synchroon lopende songteksten maakt het leuke om naar nummers te luisteren

• Meer dan 100.000 live radiostations van over de hele wereld

Screen Time

• Gebruiksgegevens van 30 dagen om schermtijdcijfers van de afgelopen weken te vergelijken

• Gecombineerde limieten om meerdere appcategorieën, specifieke apps of websites in één limiet op te nemen

• 'Nog één minuut'-optie om snel je werk op te slaan of uit te loggen bij een game wanneer een schermtijdlimiet is bereikt

Privacy en beveiliging

• Eenmalig locatietoestemming geven met de optie om je locaties slechts één keer met apps te delen

• Tracking-waarschuwingen op de achtergrond laten je nu weten wanneer een app je locatie op de achtergrond gebruikt

• Wifi- en Bluetooth-verbeteringen helpen voorkomen dat apps zonder je toestemming toegang krijgen tot je locatie

• Bedieningselementen voor het delen van locaties bieden je de mogelijkheid om eenvoudig locatiegegevens weg te laten bij het delen van foto's

Systeemervaring

• Wifinetwerken en Bluetooth-accessoires selecteren in Control Center

• Een opnieuw ontworpen, onopvallende volumeregelaar in het midden bovenaan

• Schermvullende schermafbeeldingen voor webpagina's, Mail-berichten, iWork-documenten en Kaarten

• Opnieuw ontworpen deelvenster met slimme suggesties om inhoud te delen met slechts een paar tikken

• Audio delen voor twee sets AirPods, Powerbeats Pro, Beats Solo3, BeatsX en Powerbeats3 om een ​​enkele audiostream te delen

• Dolby Atmos-weergave voor een opwindende surround-soundervaring van materiaal met Dolby Atmos-, Dolby Digital- of Dolby Digital Plus-soundtracks op iPad Pro (2018)

Taalondersteuning

• Ondersteuning voor 38 nieuwe toetsenbordtalen

• Voorspellende invoer in het Kantonees, Nederlands, Hindi (Devanagari), Hindi (Latijn), Najdi Arabisch, Zweeds en Vietnamees

• Afzonderlijke emoji- en wereldboltoetsen maken het gemakkelijker om snel va taal te wisselen en emoji te selecteren

• Automatische taaldetectie voor de dicteerfunctie

• Tweetalige woordenboekondersteuning in het Thai en Engels en in het Vietnamees en Engels

China, vasteland

• Een speciale QR-codemodus in Camera, toegankelijk via het Control Center, voor verbeterde QR-codeprestaties, een zaklampoptie en verbeterde privacy

• Afritweergave in Kaarten voor autorijders op het vasteland van China om gemakkelijker over ingewikkelde snelwegen te navigeren

• Aanpasbaar vak voor handgeschreven tekst op het Chinese toetsenbord

• Kantonese voorspellingen op de toetsenborden voor Cangjie, Sucheng, pennenstreken en handschrift

India

• Geheel nieuwe Indiaas-Engelse mannelijke en vrouwelijke Siri-stemmen

• Ondersteuning voor alle 22 officiële Indiase talen met de toevoeging van 15 nieuwe toetsenbordtalen

• Tweetalig toetsenbord voor Hindi (Latijn) en Engels toetsenbord, inclusief typvoorspellingen

• Typvoorspellingen op het toetsenbord voor Hindi (Devanagari)

• Nieuwe lettertypen voor het Indiase taalsysteem voor Gujarati, Gurmukhi, Kannada en Odia voor meer duidelijkheid en gemak bij het lezen in apps

• 30 nieuwe documentlettertypen voor het Assamees, Bangla, Gujarati, Hindi, Kannada, Malayalam, Marathi, Nepalees, Odia, Punjabi, Sanskriet, Tamil, Telugu en Urdu

• Contacten met honderden nieuwe relatielabels om je contacten nauwkeuriger te labelen

Stembediening

• Een nieuwe manier om je iOS-apparaten volledig met je stem te bedienen

• Uitgebreide navigatie om met alleen je stem apps te openen, op internet te zoeken, te tikken, te vegen, te knijpen, te zoomen, op de startknop te drukken en meer

• Nauwkeurig dicteren met behulp van de spraakherkenningsengine van Siri

• Uitgebreide tekstbewerking om correcties aan te brengen met alleen je stem of maak een keuze uit woord- en emoji-suggesties

• Aangepaste woorden, zoals juridische of medische termen, om ervoor te zorgen dat Stembediening woorden herkent die je vaak gebruikt

• Naadloze overgangen van tekst dicteren naar spraakopdrachten

• Aandachtsdetectie om stembediening uit te houden wanneer je je hoofd wegdraait van de True Depth-camera op ondersteunde iPhone-modellen

• Verwerking op het apparaat, zodat je persoonlijke gegevens privé blijven

Prestaties

• Tot 2x sneller apps openen*

• Tot 30 procent snellere Face ID-ontgrendeling op de iPad Pro 11-inch, iPad Pro 12,9-inch (3e generatie)**

• Gemiddeld 60 procent kleinere app-updates*

• Tot 50 procent kleinere apps uit de App Store*

Andere functies en verbeteringen

• Databesparingsmodus om je dataverbruik via je mobiele netwerk of specifieke wifinetwerken die je selecteert, te verminderen

• Ondersteuning voor PlayStation 4 en Xbox draadloze controller

• 'Zoek mijn iPhone' en 'Zoek mijn vrienden' gecombineerd in één app met de mogelijkheid om een ​​verloren apparaat op te sporen, zelfs als het geen verbinding kan maken met een wifi- of mobiel netwerk

• De leesdoelen van Apple Books helpen om van lezen een dagelijkse gewoonte te maken

• Apple News+ opties om gedownloade nummers te verwijderen, een titel te volgen of door oude nummers te bladeren via de knop 'Meer' in het gedeelte 'Mijn tijdschriften'

• Aandelen-app met zakelijke verhalen van Apple News+

• Agenda ondersteunt het toevoegen van bijlagen aan evenementen

• De Woning-app heeft opnieuw ontworpen bedieningselementen voor HomeKit-accessoires met een gecombineerde weergave voor accessoires met meerdere voorzieningen

• Knijpen om te zoomen om opnamen in spraakmemo's nauwkeuriger te kunnen bewerken

*Tests uitgevoerd door Apple in mei 2019 met de iPhone XS met ondersteuning voor gangbare piekprestaties en de iPad Pro (11-inch) met iOS 12.3 en een prerelease-versie van iPadOS en iOS 13, waarbij apps van derden werden gebruikt die opnieuw in een prototype van een App Store-serveromgeving zijn geplaatst; kleinere downloadgrootte voor app-updates gebaseerd op gemiddelden uit een verzameling van de vaakst bijgewerkte apps. Prestaties verschillen afhankelijk van configuratie, materiaal, conditie van de batterij, gebruik, softwareversies en andere factoren

**Tests uitgevoerd door Apple in mei 2019 met de iPhone X en de iPhone XS Max met ondersteuning voor gangbare piekprestaties en de iPad Pro (11-inch) met iOS 12.3 en een prerelease-versie van iPadOS en iOS 13, waarbij de zijknop of bovenste knop werd gebruikt om het device uit de sluimerstand te halen. Prestaties verschillen afhankelijk van configuratie, materiaal, conditie van de batterij, gebruik en andere factoren

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Ga voor meer informatie naar: https://www.apple.com/nl/ios/feature-availability en https://www.apple.com/nl/ipados

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vind je op deze website: https://support.apple.com/HT201222