Over Toegankelijkheidsactiviteiten

'Toegankelijkheidsactiviteiten' is een experimentele functie voor webontwikkeling die beschikbaar is in macOS 10.14 en hoger en iOS 12 en hoger. De functie werkt alleen als de functie 'Accessibility Object Model' is ingeschakeld in de geavanceerde instellingen in Safari.

Hoe toegankelijkheidsactiviteiten worden gebruikt

De nieuwe functie 'Toegankelijkheidsactiviteiten' biedt een manier voor webontwikkelaars om ervoor te zorgen dat hun aangepaste regelaars, zoals aangepaste websliders, toegankelijk zijn voor gebruikers van ondersteunende technologie. Deze acties kunnen nu worden geactiveerd via ondersteunende technologieën zoals 'VoiceOver' en 'Schakelbediening', of via gangbare invoerapparaten zoals toetsenborden. 'Toegankelijkheidsactiviteiten' is een subfunctie van het AOM-project (Accessibility Object Model), een opkomende webtechnologie die momenteel in ontwikkeling is als een gezamenlijk W3C-initiatief van Apple, Google en de Mozilla Foundation. AOM is standaard uitgeschakeld in iOS en macOS.

'Toegankelijkheidsactiviteiten' inschakelen

Hoewel de regelaar 'Toegankelijkheidsactiviteiten' standaard is ingeschakeld, werkt de functie alleen wanneer ook de instelling 'AOM' is ingeschakeld. Dit is een functie voor ontwikkelaars die standaard is uitgeschakeld.

'Toegankelijkheidsactiviteiten' inschakelen op uw Mac:

1. Kies 'Safari' > 'Voorkeuren'.
  2. Klik op 'Geavanceerd' en selecteer vervolgens 'Toon Ontwikkel-menu in menubalk'.
  3. Kies op de menubalk van Safari 'Ontwikkel' > 'Experimentele functies' > 'Accessibility Object Model'.
  4. Zorg ervoor dat 'Toegankelijkheidsactiviteiten' is ingeschakeld in  > 'Systeemvoorkeuren'> 'Toegankelijkheid' >  VoiceOver > 'Open VoiceOver-programma' > 'Web' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheidsactiviteiten'.

Op een Mac gebruikt 'Schakelbediening' de instelling van 'Toegankelijkheidsactiviteiten' in het VoiceOver-programma.

Toegankelijkheidsactiviteiten inschakelen op uw iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Safari' > 'Geavanceerd' > 'Experimental Features'.
  2. Tik op 'Accessibility Object Model' om deze functie in te schakelen.
  3. Tik op 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' om te controleren of 'Toegankelijkheidsactiviteiten' is ingeschakeld voor 'VoiceOver' en 'Schakelbediening'. Voor VoiceOver tikt u op 'VoiceOver' > 'Web' > 'Toegankelijkheidsactiviteiten' en voor 'Schakelbediening' op 'Schakelbediening' > 'Web' > 'Toegankelijkheidsactiviteiten'.

Privacy

Apple hecht veel waarde aan toegankelijkheid en privacy. De functie 'Toegankelijkheidsactiviteiten' staat websites niet toe om op te vragen welke individuen een schermlezer of andere specifieke ondersteunende technologie gebruiken. De functie verstrekt ook geen informatie over de mogelijkheden of beperkingen van een gebruiker. Het is echter wel mogelijk dat webontwikkelaars weten dat er ondersteunende technologie actief is op een apparaat, zodat ze een website kunnen aanbieden die compatibel is met ondersteunende technologie.