Express-ov met Apple Pay gebruiken

Betaal snel voor ritten met Apple Pay met Express-ov op uw iPhone en Apple Watch, zonder dat u het apparaat uit de sluimerstand hoeft te halen of te ontgrendelen of een app hoeft te openen. U hoeft niet eens te valideren met Face ID, Touch ID of uw toegangscode.

Wat u nodig hebt om Express-ov te gebruiken met Apple Pay

Voordat u begint, moet u in Wallet een kaart configureren die moet worden gebruikt voor Express-ov met Apple Pay. U kunt een nieuwe creditcard, betaalkaart of prepaidkaart of een nieuwe openbaarvervoerkaart configureren.

Betalen voor een rit met Express-ov

Als u Express-ov wilt gebruiken, moet uw iPhone of Apple Watch ingeschakeld zijn, maar deze hoeft niet verbonden te zijn met een netwerk.2

Express-ov op uw iPhone gebruiken

1. Houd de bovenkant van uw iPhone bij het midden van de contactloze lezer.
  2. Wacht tot u een trilling voelt.
  3. U ziet 'Gereed' en een vinkje op het beeldscherm.

Express-ov op uw Apple Watch gebruiken

1. Houd het beeldscherm van uw Apple Watch bij het midden van de contactloze lezer.
  2. Wacht tot u een trilling voelt.
  3. U ziet 'Gereed' en een vinkje op het beeldscherm.

Wanneer u bij een contactloze lezer betaalt, moet u de kaart of het apparaat waarmee u wilt betalen, gescheiden houden van uw andere kaarten of apparaten. Zo voorkomt u kaartconflicten en zorgt u ervoor dat de juiste kaart wordt gebruikt. Er kan een kaartconflict optreden wanneer uw kaart en uw apparaat per ongeluk tegelijkertijd worden gebruikt. Neem contact op met het openbaarvervoerbedrijf voor meer informatie over kaartconflicten of als u denkt dat de verkeerde kaart is gebruikt.

Als u Face ID of Touch ID wilt gebruiken in het openbaar vervoer, kunt u Express-ov voor Apple Pay uitschakelen in de Instellingen-app.

U kunt in dezelfde stad zowel een betaalkaart als een openbaarvervoerkaart voor Express-ov hebben ingesteld. Als uw openbaarvervoerbedrijf zowel betaalkaarten als openbaarvervoerkaarten accepteert, wordt automatisch de openbaarvervoerkaart geselecteerd door de contactloze lezer.

Als een transactie niet kan worden voltooid, informeert u bij het openbaarvervoerbedrijf of Express-ov op die locatie wordt ondersteund. Daarna volgt u de instructies op de contactloze lezer. Mogelijk moet u een andere kaart selecteren in Wallet om voor uw rit te betalen:

1. Druk tweemaal op de zij- of thuisknop.
  2. Selecteer een kaart.
  3. Authenticeer met Face ID, Touch ID of uw toegangscode.

Geld toevoegen aan uw openbaarvervoerkaart

Met Apple Pay kunt u geld toevoegen aan uw openbaarvervoerkaart op uw iPhone of Apple Watch.3

Op een iPhone

1. Open de Wallet-app en tik op uw openbaarvervoerkaart.
  2. Tik op 'Voeg geld toe', kies een bedrag dat u aan uw openbaarvervoerkaart wilt toevoegen en tik vervolgens op 'Voeg toe'.
  3. Selecteer de kaart waarmee u wilt betalen en voltooi de transactie met Face ID of Touch ID.

Op een Apple Watch

1. Open de Wallet-app.
  2. Tik op uw openbaarvervoerkaart.
  3. Tik op 'Voeg geld toe' en volg de instructies op het scherm.

Als u 'Voeg geld toe' niet ziet, neemt u contact op met uw lokale vervoersbedrijf om te vragen hoe u saldo kunt toevoegen aan uw openbaarvervoerkaart in Wallet.

Zorg ervoor dat er voldoende saldo op de openbaarvervoerkaart in Apple Pay staat om de reis volledig te betalen voordat u vertrekt. Of zorg dat u een creditcard, betaalkaart of prepaidkaart in Apple Pay hebt waarmee u de reis kunt betalen. Controleer ook of de batterij van uw apparaat voldoende is opgeladen voor de hele reis.

Als u geld toevoegt en het saldo van uw openbaarvervoerkaart in de Wallet-app niet wordt bijgewerkt, leest u hier wat u kunt doen.

Express-ov-kaarten met spaarstand

U kunt Express-ov-kaarten in de spaarstand gebruiken om snel voor ritten te betalen. Op uw compatibele iPhone met de nieuwste versie van iOS zijn Express-kaarten in de spaarstand nog tot vijf uur lang beschikbaar als de iPhone moet worden opgeladen.

Druk op de zijknop om te zien of Express-ov-kaarten beschikbaar zijn wanneer uw iPhone moet worden opgeladen. Als u dit vaak doet, kan de energiereserve voor Express-ov-kaarten flink afnemen. Als u ervoor kiest om uw iPhone uit te schakelen, is deze optie niet beschikbaar.*

* U kunt Express-ov-kaarten in de spaarstand gebruiken met de iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR of nieuwer.

Uw Express-ov-kaart inschakelen of wijzigen

Als u aan Wallet meerdere kaarten toevoegt die voor het ov kunnen worden gebruikt en u uw Express-ov-kaart wilt wijzigen, volgt u deze stappen voor uw iPhone of Apple Watch:

Voor een iPhone

1. Open Instellingen, scrol omlaag en tik op 'Wallet en Apple Pay'.
  2. Tik op 'Express-ov-kaart'.
  3. Selecteer een kaart en authenticeer met Face ID, Touch ID of uw toegangscode.

Voor een Apple Watch

1. Open de Watch-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Mijn Watch'.
  2. Tik op 'Wallet en Apple Pay' en dan op 'Express-ov-kaart'.
  3. Selecteer een kaart en authenticeer vervolgens met uw Apple Watch-toegangscode.

Als u geen kaart wilt instellen voor Express-ov, kiest u 'Geen' of 'Uit'.2

U kunt per vervoersnetwerk één betaalkaart en één ov-kaart instellen als Express-ov-kaart.**

** Als u Express-ov hebt ingeschakeld voor een ov-kaart in het vasteland van China, kunt u geen andere kaarten inschakelen voor Express-ov, met uitzondering van Suica-, PASMO- en Octopus-kaarten.

Express-ov uitschakelen

Volg deze stappen om Express-ov voor uw kaart uit te schakelen:

Voor een iPhone

1. Open Instellingen, scrol omlaag en tik op 'Wallet en Apple Pay'.
  2. Tik op 'Express-ov-kaart'.
  3. Tik op 'Geen' of 'Uit'.

Voor een Apple Watch

1. Open de Watch-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Mijn Watch'.
  2. Scrol omlaag en tik op 'Wallet en Apple Pay'.
  3. Tik op 'Express-ov-kaart' en tik dan op 'Geen'.

Als u Express-ov uitschakelt, kunt u nog steeds Apple Pay gebruiken voor openbaar vervoer wanneer u authenticeert met Face ID, Touch ID of uw toegangscode.

Een Express-ov-kaart verwijderen

Als u uw Express-ov-kaart wilt verwijderen uit Wallet, volgt u deze stappen:

Voor een iPhone

1. Open de Wallet-app op uw iPhone.
  2. Tik op uw Express-ov-kaart.
  3. Tik op de knop 'Meer' en dan op 'Verwijder deze kaart'.

Voor een Apple Watch

1. Open de Watch-app op uw iPhone en tik op het tabblad 'Mijn Watch'.
  2. Scrol omlaag en tik op 'Wallet en Apple Pay'.
  3. Tik op uw Express-ov-kaart en tik dan op 'Verwijder deze kaart'.

Als uw apparaat is zoekgeraakt of gestolen

Als uw apparaat is zoekgeraakt of is gestolen, kunt u deze stappen uitvoeren om gebruik van het apparaat te blokkeren:

1. Ga naar iCloud.com en log in met uw Apple ID.
  2. Selecteer 'Zoek iPhone' en kies 'Alle apparaten'.
  3. Selecteer uw apparaat en kies 'Verloren-modus'.

Wanneer u 'Verloren-modus' selecteert, kan uw apparaat niet meer worden gebruikt voor openbaar vervoer of andere Apple Pay-transacties.

1. Neem contact op met uw vervoersbedrijf als u niet zeker weet of uw locatie ov-kaarten met Apple Pay ondersteunt.
  2. Op sommige locaties waar u voor openbaar vervoer kunt betalen met een betaalkaart in de Wallet-app, wordt Express-ov mogelijk automatisch ingeschakeld voor uw apparaat.
  3. Een in Hongkong uitgegeven Visa-, Mastercard- of UnionPay-kaart die u voor Apple Pay gebruikt, is vereist om een Octopus-kaart te kopen of op te laden in de Wallet-app. Als u een creditcard of betaalkaart hebt die niet in Hongkong is uitgegeven, kunt u in plaats daarvan de Octopus for Tourists-app gebruiken.