Een openbaarvervoerkaart aan Apple Wallet toevoegen

Een openbaarvervoerkaart aan de Wallet-app toevoegen voor ritten met Apple Pay.

Je hebt het volgende nodig om met het openbaar vervoer te reizen met Apple Pay:

Je hebt een geschikte betaalkaart in de Wallet-app nodig om een nieuwe openbaarvervoerkaart toe te voegen.

Een openbaarvervoerkaart toevoegen op een iPhone of Apple Watch

Je kunt een openbaarvervoerkaart toevoegen aan de Wallet-app op je iPhone of Apple Watch.

Een openbaarvervoerkaart toevoegen op je iPhone

1. Open de Wallet-app op je iPhone.

2. Tik op de knop 'Voeg toe'de knop 'Voeg toe'.

3. Tik op 'Openbaarvervoerkaart' om een nieuwe openbaarvervoerkaart toe te voegen of op 'Vorige kaart' om een openbaarvervoerkaart toe te voegen die je al eerder aan de Wallet-app hebt toegevoegd.

4. Kies een openbaarvervoerkaart uit de lijst of zoek op locatie of kaartnaam.

5. Tik op 'Ga door'.

6. Kies het bedrag dat je op de kaart wilt zetten en tik op 'Voeg toe'.2

7. Volg de stappen op het scherm om de aankoop te bevestigen en je openbaarvervoerkaart toe te voegen.

Een openbaarvervoerkaart toevoegen op je Apple Watch

1. Open de Wallet-app op je Apple Watch.

2. Scrol omlaag en tik op 'Voeg kaart toe'.

3. Tik op 'Openbaarvervoerkaart' om een nieuwe openbaarvervoerkaart toe te voegen of op 'Vorige kaart' om een openbaarvervoerkaart toe te voegen die je al eerder aan de Wallet-app hebt toegevoegd.

4. Kies een openbaarvervoerkaart uit de lijst.

5. Tik op 'Ga door'.

6. Kies het bedrag dat je op de kaart wilt zetten en tik op 'Voeg geld toe'.2

7. Volg de stappen op het scherm om de aankoop te bevestigen en je openbaarvervoerkaart toe te voegen.

Wanneer je een geschikte openbaarvervoerkaart toevoegt, kan die kaart automatisch worden ingesteld op de Express-modus. Mogelijk kun je ook geld toevoegen aan je openbaarvervoerkaart in de Wallet-app.

In bepaalde regio's kunnen beperkingen gelden voor het gebruik en de beschikbaarheid van openbaarvervoerkaarten. Neem contact op met het vervoersbedrijf om te zien of het toevoegen van openbaarvervoerkaarten aan de Wallet-app wordt ondersteund in jouw woonplaats of regio.

Een fysieke openbaarvervoerkaart overzetten naar Apple Wallet

Als je een fysieke openbaarvervoerkaart hebt, kun je die kaart en het saldo ervan mogelijk overzetten naar de Wallet-app op je iPhone of Apple Watch.

Een fysieke openbaarvervoerkaart overzetten naar je iPhone

1. Open de Wallet-app op je iPhone.

2. Tik op de knop 'Voeg toe'de knop 'Voeg toe'.

3. Tik op 'Openbaarvervoerkaart'.

4. Kies een kaart uit de lijst of zoek op locatie of kaartnaam.

5. Tik op 'Ga door'.

6. Tik op 'Zet bestaande kaart over'.

7. Voer je kaartnummer en andere vereiste gegevens in.3

8. Leg de openbaarvervoerkaart op een vlakke ondergrond en houd de bovenkant van je iPhone op de kaart totdat je 'Kaart toegevoegd' ziet op het scherm. Dit proces kan een paar minuten duren.

Een fysieke openbaarvervoerkaart overzetten naar je Apple Watch

1. Open op de iPhone de Apple Watch-app.

2. Tik op het tabblad 'Mijn Watch' op 'Wallet en Apple Pay'.

3. Tik op 'Voeg kaart toe' en tik vervolgens op 'Openbaarvervoerkaart'.

4. Kies een kaart uit de lijst of zoek op locatie of kaartnaam.

5. Tik op 'Ga door'.

6. Tik op 'Zet bestaande kaart over'.

7. Voer je kaartnummer en andere vereiste gegevens in.3

8. Leg de openbaarvervoerkaart op een vlakke ondergrond en houd de bovenkant van je iPhone op de kaart totdat je 'Kaart toegevoegd' ziet op het scherm. Dit proces kan een paar minuten duren.

Als er een fout wordt weergegeven, zoals 'Geen kaart gevonden' of 'Kaart toevoegen mislukt':

• Als je iPhone een hoesje heeft, verwijder je het hoesje of verwijder je eventueel metaal tussen de iPhone en de fysieke kaart.

• Zorg dat de bovenkant van je iPhone op de fysieke kaart rust en niet beweegt.

• Neem contact op met het vervoersbedrijf om te zien of je fysieke kaart kan worden overgezet.

Nadat je de fysieke kaart naar de Wallet-app hebt overgezet, werkt je fysieke kaart mogelijk niet meer.

De Express-modus gebruiken met je openbaarvervoerkaart

Met de Express-modus kun je snel voor ritten betalen met slechts één tikje. Je hoeft je apparaat niet uit de sluimerstand te halen of te ontgrendelen, of je te authenticeren met Face ID, Touch ID of een toegangscode.

Als je een in aanmerking komende openbaarvervoerkaart toevoegt, wordt de Express-modus mogelijk standaard ingeschakeld voor die kaart. Je kunt ook een in aanmerking komende openbaarvervoer- of betaalkaart kiezen als je Express-moduskaart.

Lees hoe je een openbaarvervoer- of betaalkaart instelt op de Express-modus.

Zet je openbaarvervoerkaart over op andere apparaten

Een openbaarvervoerkaart kan maar op één apparaat tegelijk in de Wallet-app staan. Als je de openbaarvervoerkaart op een ander apparaat wilt gebruiken, kun je deze van je iPhone naar je Apple Watch of van de ene iPhone naar de andere verplaatsen.

Een openbaarvervoerkaart overzetten van je iPhone naar je Apple Watch

1. Open op de iPhone de Apple Watch-app.

2. Tik op het tabblad 'Mijn Watch' op 'Wallet en Apple Pay'.

3. Tik op de knop 'Voeg toe' naast de openbaarvervoerkaart die je wilt verplaatsen.

4. Je kunt ook 'Voeg kaart toe' selecteren om een lijst met eerdere kaarten van je andere apparaten te bekijken.

Je kunt de Apple Watch-app gebruiken om de kaart naar je iPhone terug te verplaatsen wanneer je niet onderweg bent.

Je openbaarvervoerkaart overzetten naar een nieuw apparaat met behulp van Configuratie-assistant

1. Tik in de Configuratie-assistent op je nieuwe iPhone op Wallet.

2. Selecteer de openbaarvervoerkaarten die je wilt overzetten vanaf je vorige apparaat.

3. Tik op 'Ga door' om te bevestigen dat je je openbaarvervoerkaart naar je nieuwe apparaat wilt overzetten.4

Je vorige apparaat moet in de buurt zijn en verbonden zijn met internet om de overdracht naar je nieuwe apparaat te voltooien.

Hoe je je openbaarvervoerkaart overzet met de Wallet-app

1. Open de Wallet-app op je nieuwe iPhone en tik op de knop 'Voeg toe'de knop 'Voeg toe'.

2. Tik op 'Vorige kaarten' en kies je openbaarvervoerkaart.

3. Volg de stappen op het scherm om je e-Money-kaart toe te voegen aan de nieuwe iPhone.4

Je vorige apparaat moet in de buurt zijn en verbonden zijn met internet om de overdracht naar je nieuwe apparaat te voltooien.

Hoe je je openbaarvervoerkaart verwijdert

1. Open de Wallet-app op je iPhone.

2. Tik op je openbaarvervoerkaart.

3. Tik op de knop 'Meer'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding en tik vervolgens op 'Kaartgegevens'het symbool 'Kaartgegevens'.

4. Scrol omlaag en tik op 'Verwijder deze kaart'. Tik op 'Verwijder' om te bevestigen.

1. Als je uitlogt bij iCloud of als je Face ID, Touch ID of je toegangscode op je iPhone of Apple Watch uitschakelt, worden alle creditcards, betaalkaarten en openbaarvervoerkaarten verwijderd van dat apparaat. Wanneer je een openbaarvervoerkaart van een apparaat verwijdert, wordt het resterende saldo bewaard. Dit kan worden overgezet naar dezelfde of een andere iPhone of Apple Watch die is verbonden met een netwerk en waarop je met dezelfde Apple ID bij iCloud bent ingelogd.

2. Een in Hongkong uitgegeven Visa-, Mastercard- of UnionPay-kaart die je voor Apple Pay gebruikt, is vereist om een Octopus-kaart te kopen of op te waarderen in de Wallet-app. Als je een creditcard of betaalkaart hebt die niet in Hongkong is uitgegeven, kun je in plaats daarvan de Octopus for Tourists-app gebruiken. Om een openbaarvervoerkaart voor het vasteland van China te kopen of op te waarderen, is een creditcard of betaalkaart van China UnionPay nodig.

3. In Hongkong zijn je geboortedatum en Hong Kong ID vereist voor gepersonaliseerde Octopus-kaarten en kaarten waarop de Automatic Add Value Service (AAVS) is ingeschakeld.

4. Zodra de overdracht is voltooid, blijft de vorige kaart zichtbaar in de Wallet-app met een melding dat de kaart niet kan worden gebruikt.