Schermtijd gebruiken op een iPhone of iPad

Schermtijd geeft aan hoeveel tijd je besteedt in apps, op websites en meer. Op deze manier kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over hoe je je apparaten gebruikt. Je kunt ook limieten en beperkingen instellen voor wat je wilt beheren: op je eigen apparaat of op het apparaat van een kind.

iPad-scherm met een tijdgevoelige waarschuwing voor Schermtijd en iPhone-scherm met de instellingen voor Schermtijd

Schermtijd inschakelen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Schermtijd'.

2. Tik op 'App- en websiteactiviteit' en tik vervolgens op 'Schakel 'App en websiteactiviteit' in'.

Nadat je Schermtijd hebt ingeschakeld, zie je een rapport met informatie over hoe je je apparaat, apps en websites gebruikt. Als het apparaat van je kind is, kun je Schermtijd configureren en instellingen opgeven op het apparaat van je kind of 'Delen met gezin' gebruiken om het apparaat van je kind te configureren vanaf je eigen apparaat. Nadat je het apparaat van je kind hebt geconfigureerd, kun je 'Delen met gezin' ook gebruiken om op je eigen apparaat rapporten te bekijken en instellingen aan te passen.

Lees hoe je ouderlijk toezicht gebruikt op de iPhone, iPad of iPod touch van je kind

Een toegangscode voor schermtijd instellen

Je kunt een toegangscode instellen, zodat je de enige bent die de instellingen voor Schermtijd kan aanpassen, meer tijd kan goedkeuren wanneer applimieten verlopen en beperkingen voor materiaal en privacy kan instellen op het apparaat van een kind.

Als je een account voor een kind beheert met 'Delen met gezin'

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Schermtijd'.

2. Scrol omlaag en kies de naam van je kind onder 'Gezin'.

3. Volg de instructies op het scherm om de gewenste instellingen voor Schermtijd voor het kind in te stellen.

4. Voer een toegangscode voor Schermtijd in wanneer daarom wordt gevraagd. Voer de toegangscode opnieuw in ter bevestiging.

Als je een account voor een kind beheert met het apparaat van je kind

1. Zorg ervoor dat je het apparaat voor je hebt dat het kind gebruikt.

2. Ga naar 'Instellingen' > 'Schermtijd'.

3. Volg de instructies op het scherm om de gewenste instellingen voor Schermtijd voor het kind in te stellen.

4. Voer een toegangscode voor Schermtijd in wanneer daarom wordt gevraagd. Voer de toegangscode opnieuw in ter bevestiging.

Lees wat je moet doen als je de toegangscode voor Schermtijd bent vergeten

Je Schermtijd-rapport bekijken en limieten instellen

Met Schermtijd kun je onder andere een rapport bekijken over hoe je apparaat wordt gebruikt, welke apps je hebt geopend en welke websites je hebt bezocht. Om het rapport te zien, ga je naar 'Instellingen' > 'Schermtijd' en tik je op 'Bekijk alle app- en websiteactiviteit'. Daar kun je je gebruik bekijken, limieten instellen voor de meest gebruikte apps en zien hoe vaak het apparaat is opgepakt of een melding heeft ontvangen.

Als je 'Delen op verschillende apparaten' hebt ingeschakeld, kun je het algehele gebruik bekijken op al je apparaten die zijn ingelogd met je Apple ID.

iPhone-scherm met je gebruik van Schermtijd

Instellingen voor Schermtijd beheren

Ga naar 'Instellingen' > 'Schermtijd'. Tik vervolgens op 'Bekijk alle activiteit' en selecteer een categorie in de onderstaande lijst om limieten en beperkingen in te stellen.

Apparaatvrije tijd

Wanneer je apparaatvrije tijd inplant, zijn alleen telefoongesprekken en door jou gekozen apps beschikbaar. Apparaatvrije tijd is van toepassing op al je apparaten waarop Schermtijd is ingeschakeld. Vijf minuten voordat de apparaatvrije tijd begint, ontvang je een herinnering. Als je een toegangscode voor Schermtijd instelt, zie je een extra instelling voor 'Apparaatvrije tijd', namelijk 'Blokkeer bij apparaatvrije tijd'. Als je deze instelling kiest en 'Vraag om meer tijd' selecteert als de apparaatvrije tijd begint, kun je de app voor 15 minuten, een uur of de hele dag goedkeuren door de toegangscode in te voeren. Bij accounts van kinderen kan een gebruiker één keer op 'Nog één minuut' of op 'Vraag om meer tijd' klikken om hun verzoek ter goedkeuring naar de account van een ouder te sturen.

Applimieten

Met applimieten kun je dagelijkse tijdslimieten instellen voor appcategorieën. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je productiviteitsapps wilt weergeven wanneer je op je werk bent, maar geen sociale-netwerkapps of games. Applimieten worden elke dag om middernacht vernieuwd en je kunt ze op elk gewenst moment verwijderen.

Altijd toegestaan

Als je een account voor een kind beheert, kun je bepalen met wie het kind de hele dag en tijdens de apparaatvrije tijd kan communiceren. De limieten zijn van toepassing op Telefoon-, FaceTime-, Berichten- en iCloud-contacten. Hier kun je ook beslissen en beheren welke contacten beschikbaar zijn op een Apple Watch die is gekoppeld via Gezinsconfiguratie. Communicatie met bekende alarmnummers die door de mobiele aanbieder voor je iPhone of Apple Watch worden geïdentificeerd, is altijd toegestaan. Je moet iCloud-contacten ingeschakeld hebben om deze functie te kunnen gebruiken.

Schermafstand

Schermafstand geeft je aanwijzingen wanneer het wordt aanbevolen de iPhone of iPad verder van je gezicht te houden om vermoeide ogen en het risico op myopie bij kinderen te verminderen.

Communicatielimieten

Telefoon, Berichten, FaceTime en Kaarten zijn standaard altijd toegestaan, maar je kunt ze verwijderen. Je kunt je instellingen voor 'Communicatielimieten' aanpassen als je toegang wilt krijgen tot bepaalde apps, zelfs als apparaatvrije tijd is ingeschakeld of als je de applimiet 'Alle apps en categorieën' hebt ingesteld.

Communicatieveiligheid

De instelling 'Communicatieveiligheid' helpt kinderen te beschermen tegen het delen van gevoelige foto's en video's. Daarnaast biedt de instelling begeleiding en leeftijdsgeschikte informatiebronnen om je kind te helpen veilige keuzes te maken. Apple heeft geen toegang tot de foto's of video's.

Lees meer informatie over 'Communicatieveiligheid' op het Apple apparaat van je kind

Beperkingen voor materiaal en privacy

Je bepaalt welk type materiaal wordt weergegeven op jouw apparaat of op het apparaat van een kind dat je beheert. Blokkeer ongepast materiaal, aankopen en downloads en pas je privacy-instellingen aan met 'Beperkingen'.