Gebruik Schermtijd om inzicht te krijgen in hoe u uw apparaat gebruikt

In Schermtijd kunt u realtimerapporten bekijken over de hoeveelheid tijd die u op uw iPhone en iPad doorbrengt en limieten instellen voor de dingen die u wilt beperken.

iPhone met Schermtijd-gebruik en iPad met 5 resterende minuten in Tijdscontrole

Schermtijd-symbool

Schermtijd is een nieuwe functie in iOS 12 waarmee u kunt bijhouden hoeveel tijd u en uw kinderen besteden aan apps, websites en meer. Zo kunt u bewustere keuzes maken over hoe u uw apparaten gebruikt en desgewenst limieten instellen. Lees verder om te ontdekken hoe u Schermtijd inschakelt, uw rapport bekijkt, limieten instelt en het apparaat van een kind beheert.

Schermtijd inschakelen

1. Ga op uw iPhone of iPad naar 'Instellingen' > 'Schermtijd'.
  2. Tik op 'Schakel schermtijd in'.
  3. Tik op 'Ga door'.
  4. Selecteer 'Dit is mijn [apparaat]' of 'Dit is het [apparaat] van mijn kind'.

U kunt nu op elk gewenst moment een rapport bekijken over hoe u uw apparaat, apps en websites gebruikt.

Als het apparaat van uw kind is, kunt u Schermtijd configureren en instellingen opgeven op het apparaat zelf of Delen met gezin gebruiken om het apparaat van uw kind te configureren vanaf uw eigen iPhone of iPad. Nadat u het apparaat van uw kind hebt geconfigureerd, kunt u Delen met gezin ook gebruiken om vanaf uw eigen apparaat rapporten te bekijken en instellingen aan te passen.

Met Schermtijd kunt u ook een speciale toegangscode aanmaken om uw instellingen te beveiligen, zodat u de enige bent die extra tijd kan toewijzen of wijzigingen kan aanbrengen.

Zorg ervoor dat u een andere toegangscode kiest dan de toegangscode waarmee u het apparaat ontgrendelt. Als u zich de toegangscode voor beperkingen die u op een eerdere versie van iOS hebt ingesteld of als u uw toegangscode voor Schermtijd bent vergeten, moet u uw apparaat wissen en het vervolgens instellen als een nieuw apparaat om de toegangscode te verwijderen. Als u uw apparaat herstelt vanaf een reservekopie, wordt de toegangscode niet verwijderd.

iPhone met gebruiksgrafiek van Schermtijd

Het rapport bekijken en limieten instellen

Schermtijd geeft u een gedetailleerd rapport over hoe uw apparaat wordt gebruikt, welke apps u hebt geopend en welke websites u hebt bezocht, wanneer u dit wilt zien. U gaat hiervoor naar 'Instellingen' > 'Schermtijd' en tikt op de grafiek. Daar kunt u uw gebruik bekijken, limieten instellen voor de meest gebruikte apps en zien hoe vaak het apparaat is opgepakt of een melding heeft ontvangen.

Als u 'Deel op alle apparaten' hebt ingeschakeld, kunt u het algehele gebruik bekijken op alle apparaten die zijn ingelogd met uw Apple ID en wachtwoord.

U kunt de volgende instellingen beheren:

Apparaatvrije tijd
Hiermee stelt u een pauze in voor uw schermtijd. Wanneer u apparaatvrije tijd inplant in Instellingen, zijn alleen telefoonoproepen en door u gekozen apps beschikbaar. Apparaatvrije tijd is van toepassing op al uw apparaten waarop Schermtijd is ingeschakeld. Vijf minuten voordat de apparaatvrije tijd begint, ontvangt u een herinnering.

Applimieten
Met applimieten kunt u dagelijkse tijdslimieten instellen voor apparaatcategorieën. U kunt bijvoorbeeld instellen dat u productiviteitsapps wilt weergeven wanneer u op uw werk bent, maar geen sociale-netwerkapps of games. Applimieten worden elke dag om middernacht vernieuwd en u kunt ze op elk gewenst moment verwijderen.

Altijd toegestaan
Het kan zijn dat u toch toegang wilt hebben tot bepaalde apps, zelfs wanneer het apparaatvrije tijd is of u de applimiet 'Alle apps en categorieën' hebt ingesteld. Telefoon, Berichten, FaceTime en Kaarten zijn standaard altijd toegestaan, maar u kunt ze verwijderen als u dat wilt.

Materiaal en privacy
U beslist welke soorten materiaal op uw apparaat worden weergegeven. U kunt ongepast materiaal en ongepaste aankopen en downloads blokkeren en privacy-instellingen opgeven met Materiaal en privacy.

Schermtijd met uw gezin gebruiken

Via Delen met gezin kunt u onder andere muziek, films en apps met uw gezin delen, en dit werkt nu ook met Schermtijd. U kunt direct vanaf uw apparaat rapporten bekijken en instellingen aanpassen voor de kinderen in uw gezin.

Als u al lid bent van een gezinsgroep, gaat u naar 'Instellingen' > 'Schermtijd' en tikt u op de naam van uw kind. Als u een Apple ID voor uw kind moet aanmaken, gaat u naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'Delen met gezin' > 'Schermtijd'.

Of als Delen met gezin nog niet is geconfigureerd, tikt u op 'Configureer schermtijd voor gezin' en volgt u de instructies om een kind toe te voegen en uw gezin te configureren. U kunt op elk gewenst moment gezinsleden toevoegen via de instellingen voor Delen met gezin.

Om Schermtijd voor Delen met gezin te gebruiken, moet u gezinshoofd of ouder/voogd in uw gezinsgroep zijn en iOS 12 gebruiken. Uw kind moet jonger zijn dan 18, lid zijn van uw gezinsgroep met een eigen Apple ID en iOS 12 gebruiken.