Donkere modus gebruiken op uw Mac

Met Donkere modus is het eenvoudig om u te concentreren op uw werk, omdat uw content opvalt terwijl verduisterde knoppenbalken en vensters naar de achtergrond verdwijnen.

De donkere modus (beschikbaar in macOS Mojave en hoger), is een dramatisch nieuw uiterlijk dat prettig is voor de ogen en u helpt u te concentreren op uw werk. Donkere modus gebruikt een donker kleurenschema dat in het gehele systeem werkt, inclusief de apps die met uw Mac worden meegeleverd. Ook apps van andere ontwikkelaars kunnen deze modus toepassen.

Donkere modus inschakelen

Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Algemeen' en selecteer een van de weergavemogelijkheden bovenaan het venster:

• Licht: gebruik de lichte weergave.
  • Donker: gebruik de donkere weergave.
  • Auto (beschikbaar in macOS Catalina): gebruik automatisch overdag de lichte weergave en 's avonds en 's nachts de donkere weergave.

De werking van Donkere modus in combinatie met bepaalde apps en functies

Bepaalde apps en functies beschikken over speciale instellingen of gedragingen voor Donkere modus.

• Mail. Als u een lichte achtergrond wilt gebruiken voor berichten terwijl de donkere modus is ingeschakeld, kiest u 'Mail' > 'Voorkeuren'. Vervolgens klikt u op het tabblad 'Weergave' en schakelt u 'Gebruik donkere achtergronden voor berichten' uit.
  • Kaarten. Als u een lichte achtergrond wilt gebruiken voor kaarten terwijl de donkere modus is ingeschakeld, klikt u in de menubalk van Kaarten op 'Weergave' en schakelt u 'Gebruik donkere kaart' uit.
  • Notities. Als u een lichte achtergrond wilt gebruiken voor notities terwijl de donkere modus is ingeschakeld, opent u Notitie en kiest u 'Notities' > 'Voorkeuren'. Vervolgens schakelt u 'Gebruik donkere achtergronden voor notities' uit.
  • Safari. Wanneer u de donkere modus gebruikt, wordt een website in Safari automatisch in deze modus weergegeven. De website moet dan wel ondersteuning bieden voor deze modus. Als dat niet het geval is, kunt u Safari Reader gebruiken om artikelen te lezen in de donkere modus.
  • Teksteditor. Als u een lichte achtergrond wilt gebruiken voor documenten terwijl de donkere modus is ingeschakeld, klikt u in de menubalk van Teksteditor op 'Weergave' en schakelt u 'Gebruik donkere achtergrond voor vensters' uit. (Hiervoor is macOS Mojave 10.14.2 of hoger vereist.)
  • Dynamisch bureaublad. Wanneer u de donkere modus inschakelt en u Dynamisch bureaublad gebruikt, wordt op het bureaublad mogelijk de afbeelding weergegeven. U kunt deze instelling wijzigen in de voorkeuren voor Bureaublad en schermbeveiliging.