Een ecg maken met de Ecg-app op de Apple Watch

Met de Ecg-app kun je een ecg (elektrocardiogram) maken, ook wel bekend als een hartfilmpje.

Wat is een ecg?

Een ecg (elektrocardiogram) is een test die de timing en sterkte vastlegt van elektrische signalen die het hart laten kloppen. Door naar een ecg te kijken, kan een arts een beter beeld krijgen van je hartritme en zien of er onregelmatigheden zijn.

De Ecg-app gebruiken

De Ecg-app kan je hartslag en hartritme vastleggen met behulp van de elektrische hartslagsensor van de Apple Watch Series 4 of nieuwer en alle modellen van Apple Watch Ultra* en vervolgens de opname controleren op atriumfibrilleren (ook wel boezemfibrilleren genoemd), een vorm van onregelmatig hartritme.

De Ecg-app maakt een elektrocardiogram waarop de elektrische signalen worden weergegeven die het hart laten kloppen. De Ecg-app controleert deze stroompjes om je hartslag te meten en te controleren of de atria en ventrikels van het hart ritmisch samentrekken. Als deze niet ritmisch samentrekken, is er mogelijk sprake van atriumfibrilleren.

Dit heb je nodig

De Ecg-app installeren en configureren

De Ecg-app  wordt geïnstalleerd tijdens de configuratie van de Ecg-app in de Gezondheid-app. Volg deze stappen om de Ecg-app te configureren:

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone.
  2. Volg de stappen op het scherm.  Als je geen aanwijzing ziet om de app te configureren, tik je op het tabblad 'Gegevens' en vervolgens op 'Hart' > 'Elektrocardiogrammen (ecg)' > 'Configureer Ecg-app'.
  3. Nadat je de configuratie hebt voltooid, open je de Ecg-app  om een ecg te maken.

Als je de app nog steeds niet ziet op je Apple Watch, open je de Watch-app op je iPhone en tik je op 'Hart'. Tik in het gedeelte 'Ecg' op 'Installeer' om de Ecg-app te installeren.

Een ecg maken

Je kunt op elk gewenst moment een ecg maken: wanneer je symptomen ervaart zoals een versnelde of overslaande hartslag, wanneer je je zorgen maakt over de gezondheid van je hart of wanneer je een melding bij onregelmatig ritme krijgt.

1. Zorg ervoor dat je Apple Watch goed vastzit en om de pols zit die je in de Apple Watch-app hebt geselecteerd. Open de Apple Watch-app, tik op het tabblad 'Mijn Watch' en ga vervolgens naar 'Algemeen' > 'Draagpositie' om dit te controleren.
  2. Open de Ecg-app  op je Apple Watch.
  3. Laat je armen rusten op een tafel of op je schoot.
  4. Houd een vinger op de Digital Crown. Je hoeft tijdens de sessie niet op de Digital Crown te drukken.
  5. Wacht. De opname duurt 30 seconden. Als de opname klaar is, ontvang je een classificatie. Vervolgens kun je op 'Voeg symptomen toe' tikken en je symptomen kiezen.
  6. Tik op 'Bewaar' om symptomen te noteren en tik vervolgens op 'Gereed'.

Resultaten interpreteren

Wanneer een meting is gelukt, krijg je een van de volgende soorten resultaten in de Ecg-app. Wat het resultaat ook is, raadpleeg altijd een arts als je je niet goed voelt of symptomen ervaart.

Sinusritme

Het resultaat 'Sinusritme' betekent dat het hart regelmatig klopt met een frequentie van 50 tot 100 spm. Dit is het geval wanneer de atria en ventrikels van het hart synchroon kloppen. Het resultaat 'Sinusritme' geldt alleen voor deze ene opname en betekent niet dat je hart altijd een regelmatig ritme heeft. Het betekent ook niet dat je gezond bent. Als je je niet goed voelt of symptomen ervaart, moet je je arts raadplegen.

Atriumfibrilleren

Het resultaat 'Atriumfibrilleren' betekent dat het hart onregelmatig klopt. Atriumfibrilleren is de meest voorkomende vorm van een ernstige hartritmestoornis, oftewel onregelmatig hartritme. Als je de classificatie 'Atriumfibrilleren' ontvangt en bij jou nooit atriumfibrilleren is vastgesteld, moet je je arts raadplegen. Versie 1 van de Ecg-app kan controleren op atriumfibrilleren bij een hartslag van 50 tot 120 spm. Versie 2 van de Ecg-app kan controleren op atriumfibrilleren bij een hartslag van 50 tot 150 spm.

Lees meer over de beschikbaarheid van de verschillende versies van de Ecg-app en hoe je kunt zien welke versie je gebruikt.

Te lage of te hoge hartslag

Bij een hartslag lager dan 50 spm of nieuwer dan 120 spm kan versie 1 van de Ecg-app niet goed vaststellen of er sprake is van atriumfibrilleren.  Versie 2 van de Ecg-app kan atriumfibrilleren niet goed signaleren als de hartslag lager is dan 50 spm of nieuwer dan 150 spm.

• Een lage hartslag kan optreden bij het gebruik van bepaalde medicijnen of doordat elektrische signalen niet goed door het hart worden geleid. Als je traint om topatleet te worden, kan dat ook leiden tot een lage hartslag.
  • Een hoge hartslag kan het gevolg zijn van inspanning, stress, nervositeit, alcoholgebruik, uitdroging, infectie of atriumfibrilleren (of een andere hartritmestoornis).

Onbeslist

Het resultaat 'Onbeslist' betekent dat de opname niet kan worden geclassificeerd. Dat kan worden veroorzaakt door een van de volgende situaties:

• Bij versie 1 van de Ecg-app kan dit voorkomen wanneer je hartslag tussen 100 en 120 spm ligt en er geen sprake is van atriumfibrilleren.
  • Je hebt een pacemaker of een ICD (implanteerbare cardioverter-defibrillator).
  • De opname vertoont mogelijk tekenen van andersoortige hartritmestoornissen of hartaandoeningen die de app niet kan herkennen.
  • Bij een klein percentage gebruikers zijn vanwege bepaalde fysiologische omstandigheden de signalen niet krachtig genoeg om een goede opname te krijgen.

Bij gebruik van versie 1 van de Ecg-app krijg je mogelijk ook het resultaat 'Onbeslist' als je je armen tijdens een meting niet op een tafel laat rusten of als je Apple Watch niet strak genoeg zit. Lees hier hoe je de beste resultaten krijgt.

Slechte opname

Deze classificatie wordt alleen gegeven in versie 2 van de Ecg-app. Een slechte opname betekent dat het resultaat niet kan worden geclassificeerd. Als je het resultaat 'Slechte opname' krijgt, kun je een paar dingen proberen om een betere meting te krijgen.

• Laat je armen rusten op een tafel of op je schoot wanneer je een opname maakt. Probeer te ontspannen en niet te veel te bewegen.
  • Zorg ervoor dat de Apple Watch niet te los om je pols zit. Het bandje moet goed vastzitten en de achterkant van je Apple Watch moet je pols aanraken.
  • Zorg ervoor dat je pols en je Apple Watch schoon en droog zijn. Water en zweet kunnen de opname verstoren.
  • Zorg ervoor dat je de Apple Watch draagt aan de pols die je in 'Instellingen' hebt geselecteerd.
  • Blijf uit de buurt van elektronische apparaten die zijn aangesloten op een stopcontact om elektrische storing te vermijden.

Als je hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met Apple Support.

Je gezondheidsinformatie bekijken en delen

De ecg-golfvorm, de bijbehorende classificaties en alle opgemerkte symptomen worden bewaard in de Gezondheid-app op je iPhone of iPad. Je kunt deze ook delen met je arts in de vorm van een pdf.

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op je iPhone op 'Blader'. Tik op je iPad op om de navigatiekolom te openen.
  3. Tik op 'Hart' en vervolgens op 'Elektrocardiogrammen (ECG)'.
  4. Tik op het diagram voor je ecg-resultaat.
  5. Tik op 'Exporteer een pdf voor je huisarts'.
  6. Tik op de deelknop  om de pdf af te drukken of te delen.

De beste resultaten krijgen

1. Laat je armen rusten op een tafel of op je schoot wanneer je een opname maakt. Probeer te ontspannen en niet te veel te bewegen.
  2. Zorg ervoor dat de Apple Watch niet te los om je pols zit. Het bandje moet goed vastzitten en de achterkant van je Apple Watch moet je pols aanraken.
  3. Zorg ervoor dat je pols en Apple Watch schoon en droog zijn.
  4. Draag de Apple Watch om de pols die je in de Apple Watch-app hebt geselecteerd. Open de Apple Watch-app, tik op het tabblad 'Mijn Watch' en ga vervolgens naar 'Algemeen' > 'Draagpositie' om dit te controleren.
  5. Blijf uit de buurt van elektronische apparaten die zijn aangesloten op een stopcontact om elektrische storing te vermijden.

Bij een klein percentage gebruikers zijn vanwege bepaalde fysiologische omstandigheden de signalen niet krachtig genoeg om een goede meting te produceren. Zo kan de positie van het hart in de borstkas het niveau van de elektrische signalen veranderen, wat ertoe kan leiden dat de Ecg-app geen goede meting kan maken.

Voor een goede werking van de Ecg-app is vochtvrij contact vereist. Als de Apple Watch en/of de huid niet helemaal droog zijn, kan dit invloed hebben op de werking van de Ecg-app. Zorg ervoor dat je pols en handen goed droog zijn voordat je een meting uitvoert. Maak de Apple Watch schoon en droog om ervoor te zorgen dat je na het zwemmen, douchen, zware transpiratie of het wassen van je handen de best mogelijke meting krijgt. Het kan een uur of langer duren voordat je Apple Watch helemaal droog is.

Wat je moet weten

• De Ecg-app kan geen hartaanval detecteren. Als je last hebt van pijn of een drukkend of beklemmend gevoel op de borst, of als je denkt dat je een hartaanval hebt, bel dan onmiddellijk 112.
  • De Ecg-app kan geen bloedproppen of beroerte detecteren.
  • De Ecg-app kan geen andere hartaandoeningen detecteren. Denk hierbij aan hoge bloeddruk, congestief hartfalen, hoog cholesterol of andere vormen van hartritmestoornissen.
  • Als je zich niet goed voelt of symptomen ervaart, raadpleeg dan je arts of roep onmiddellijk medische hulp in.

Hoe de Ecg-app werkt

De Ecg-app op Apple Watch Series 4 of nieuwer en alle modellen van Apple Watch Ultra genereert een ecg dat vergelijkbaar is met een single-lead (of Lead I) ecg. Een arts maakt meestal een standaard twaalfkanaals ecg. Zo'n twaalfkanaals ecg legt elektrische signalen van het hart vanuit verschillende hoeken vast om twaalf verschillende golfvormen te produceren. De Ecg-app op de Apple Watch meet een golfvorm die vergelijkbaar is met één van die twaalf golfvormen. Een eenkanaals ecg kan informatie verschaffen over de hartslag en het hartritme en maakt de classificatie 'Atriumfibrilleren' mogelijk. Een eenkanaals ecg kan echter niet worden gebruikt om andere aandoeningen, zoals een hartaanval, te identificeren. Artsen schrijven eenkanaals ecg's vaak voor om thuis of in het ziekenhuis te dragen, zodat de arts beter zicht krijgt op de onderliggende hartslag en het onderliggende hartritme.  Met de Ecg-app op Apple Watch Series 4 of nieuwer en alle modellen van Apple Watch Ultra kun je echter een ecg genereren dat vergelijkbaar is met een single-lead ecg zonder recept van je arts.

Uit onderzoeken waarbij de Ecg-app op Apple Watch werd vergeleken met een standaard twaalfkanaals ecg dat tegelijkertijd werd uitgevoerd, bleek dat er overeenstemming was in de classificatie van het ritme als 'Sinusritme' of 'Atriumfibrilleren' door de Ecg-app en de classificatie door het standaard twaalfkanaals ecg.

De capaciteit van de Ecg-app om een ecg-opname juist te classificeren als 'Atriumfibrilleren' en 'Sinusritme' werd in een klinisch onderzoek onder ongeveer 600 proefpersonen getest en toonde 99,6% specificiteit met betrekking tot de classificatie 'Sinusritme' en 98,3% gevoeligheid voor de classificatie 'Atriumfibrilleren' voor de te classificeren resultaten.

De klinische validatieresultaten tonen gebruik in een gecontroleerde omgeving. Het gebruik van de Ecg-app in de praktijk kan leiden tot een groter aantal metingen dat wordt beschouwd als onbeslist en niet te classificeren.

* De Ecg-app wordt niet ondersteund op Apple Watch SE of met Gezinsconfiguratie.