macOS installeren op een apart APFS-volume

Met APFS is het nu nog eenvoudiger om te schakelen tussen verschillende versies van macOS, waaronder ook bètaversies van macOS (versies die nog niet officieel zijn uitgebracht).

Als u macOS installeert op een extra volume van uw opstartschijf, kunt u schakelen tussen die versie van macOS en de versie op uw andere volume, alsof deze versies op aparte schijven stonden. En omdat APFS-volumes de opslagruimte met elkaar delen, hoeft u geen ruimte te reserveren voor het nieuwe volume. De omvang wordt automatisch aangepast aan de inhoud.

Wat u nodig hebt

Uw Mac moet al gebruikmaken van macOS High Sierra of hoger op een opstartschijf die als APFS is geformatteerd. Kijk welke structuur uw opstartschijf gebruikt

U hoeft voor het nieuwe volume geen opslagruimte te reserveren, maar macOS heeft tot 20 GB aan opslagruimte nodig voor de installatie, afhankelijk van de macOS-versie. Als er niet genoeg ruimte is, laat het installatieprogramma dat weten.

Paneel 'Opslag' van 'Over deze Mac'

In 'Over deze Mac' vindt u een overzicht van de opslagruimte: kies het Apple-menu () > 'Over deze Mac' en klik vervolgens op 'Opslag'.

Een reservekopie maken van een Mac

Het is verstandig om eerst een reservekopie te maken van uw Mac, zeker als u een bètaversie van macOS gaat installeren. Bètasoftware is software die nog in ontwikkeling is. Hierdoor werken sommige apps en voorzieningen mogelijk niet helemaal zoals verwacht.

Een APFS-volume toevoegen

1. Open Schijfhulpprogramma in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'.
  2. Selecteer het bestaande APFS-volume in de navigatiekolom.
  3. Kies 'Wijzig' > 'Voeg APFS-volume toe' in de menubalk, of klik op  in de knoppenbalk van Schijfhulpprogramma. Deze opties zijn alleen beschikbaar wanneer een APFS-volume wordt geselecteerd.
  4. Typ een naam voor het nieuwe APFS-volume en klik vervolgens op 'Voeg toe':
    Schijfhulpprogramma: APFS-volume toevoegen aan container?
  5. Het nieuwe volume wordt nu weergegeven in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma. Het nieuwe volume wordt ook weergegeven in de Finder, alsof het een aparte schijf is. U kunt Schijfhulpprogramma nu afsluiten.

macOS op het nieuwe volume installeren

Kies een installatiemethode:

• Als u een bètaversie (nog niet uitgebrachte versie) van macOS wilt installeren, meldt u zich aan bij het Apple Beta Software Program en volgt u de installatie-instructies op de website van het programma.
  • Als u een officieel uitgebrachte versie van macOS wilt installeren, kunt u macOS Recovery gebruiken. De toetsen die u tijdens het opstarten indrukt, bepalen welke versie van macOS wordt geïnstalleerd.

Wanneer het installatieprogramma is gestart en u wordt gevraagd waar u macOS wilt installeren, klikt u op 'Toon alle schijven' en selecteert u het nieuwe volume.

scherm van het installatieprogramma van macOS, waarin het tweede volume is geselecteerd

Schakelen tussen verschillende versies van macOS

Wanneer de installatie is voltooid, kunt u de voorkeuren voor Opstartschijf of Opstartbeheer gebruiken om snel over te schakelen van de ene macOS-versie naar de andere:

• Kies het Apple-menu () > 'Opstartschijf', klik vervolgens op het hangslot en geef uw beheerderswachtwoord op. Kies het volume dat u wilt gebruiken en klik vervolgens op 'Herstart'.
  • U kunt ook de Option-toets ingedrukt houden tijdens het opstarten. Wanneer u daarom wordt gevraagd, kiest u het volume waarvan u wilt opstarten.

macOS-versies op verschillende volumes up-to-date houden

Om te zoeken naar updates voor alle versies van macOS, zoekt u naar software-updates, en daarna start u op vanaf het andere volume en zoekt u opnieuw naar updates.

Meer informatie

Als uw Mac macOS Sierra of lager gebruikt, of als de opstartschijf is geformatteerd als Mac OS Uitgebreid in plaats van APFS, kunt u een nieuwe partitie aanmaken. De ruimte die deze inneemt, wordt niet automatisch aangepast aan uw materiaal. U moet dus handmatig de omvang van de partitie bepalen. Lees hier hoe u een volume toevoegt op een apparaat dat is geformatteerd als Mac OS Uitgebreid.