De openbare bètaversie van macOS Mojave installeren op een apart APFS-volume

Dankzij APFS is het nu heel eenvoudig om een prerelease van macOS te testen.

Als u de bètaversie van macOS Mojave installeert op een apart volume op uw harde schijf, kunt u gemakkelijk wisselen tussen Mojave en High Sierra op dezelfde Mac, alsof deze beide op een aparte schijf staan. En omdat de opslagruimte die het extra APFS-volume inneemt, gedeeld wordt met uw bestaande volume, hoeft u voor het nieuwe volume geen ruimte te reserveren. De omvang wordt automatisch aangepast aan de inhoud.

Wat u nodig hebt

Om deze stappen te kunnen voltooien, moet u een Mac hebben met uitsluitend flashopslag en macOS High Sierra. U moet minimaal 20 GB vrije ruimte hebben om Mojave te installeren, plus de extra ruimte voor eventuele bestanden en apps. De ruimte die vereist is om Mojave te installeren en up-to-date te houden, kan in de loop van de bètaperiode variëren.

Kijk in 'Over deze Mac' om te zien hoeveel opslagruimte er beschikbaar is, en controleer of onder het schijfsymbool 'Flashopslag' staat om er zeker van te zijn dat u gebruikmaakt van flashopslag:

Tabblad 'Opslag' van 'Over deze Mac'

Kies het Apple-menu () > 'Over deze Mac' en klik op 'Opslag'.

Als uw Mac geen flashopslag heeft, kunt u in plaats daarvan een nieuwe partitie aanmaken. Volg hiervoor eerst de instructies om een volume toe te voegen aan een apparaat dat is geformatteerd als Mac OS Uitgebreid voordat u verdergaat.

Maak een reservekopie van uw Mac

Bètasoftware is software die nog in ontwikkeling is. Hierdoor werken sommige apps en voorzieningen mogelijk niet helemaal zoals verwacht. Daarom is het belangrijk om een reservekopie van uw Mac te maken voordat u verdergaat. U kunt een reservekopie maken met Time Machine.

Een APFS-volume toevoegen

1. Open Schijfhulpprogramma in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'.
  2. Selecteer het bestaande APFS-volume in de navigatiekolom.
  3. Kies 'Wijzig' > 'Voeg APFS-volume toe' in de menubalk, of klik op knop 'Voeg toe' in de knoppenbalk van Schijfhulpprogramma. Deze opties zijn alleen beschikbaar wanneer een APFS-volume wordt geselecteerd.
  4. Typ een naam voor het nieuwe APFS-volume en klik vervolgens op 'Voeg toe':

Venster Schijfhulpprogramma nadat de optie is gekozen om een nieuw APFS-volume aan te maken. Het veld 'Naam' bevat de tekst 'macOS Mojave Public Beta'. In het Structuur-menu is 'APFS' geselecteerd.

Uw Mac aanmelden en de bètaversie installeren

Ga naar beta.apple.com en volg de instructies om uw Mac aan te melden bij het Apple Beta Software-programma, download het installatieprogramma van de bètaversie van Mojave en start de installatie.

Als u moet kiezen waar u de bètaversie wilt installeren, klikt u op 'Toon alle schijven' en kiest u het volume dat u zojuist hebt aangemaakt:

Installatievenster van macOS Mojave 10.14 Beta met twee volumes

Wisselen tussen Mojave en High Sierra

Wanneer de installatie voltooid is, kunt u de voorkeuren voor Opstartschijf of Opstartbeheer gebruiken om snel te wisselen tussen Mojave en High Sierra:

• Kies het Apple-menu () > 'Opstartschijf', klik vervolgens op  en geef uw beheerderswachtwoord op. Selecteer het volume 'Mojave' of 'High Sierra' en klik vervolgens op 'Herstart'.
  • U kunt ook de Option-toets ingedrukt houden tijdens het opstarten en vervolgens het Mojave- of High Sierra-volume selecteren wanneer daarom wordt gevraagd.

De bètaversie up-to-date houden

Als uw Mac is aangemeld bij het Apple Beta Software-programma, krijgt u bericht wanneer een nieuwe openbare bètaversie beschikbaar is. Gebruik het paneel 'Software-update' in Systeemvoorkeuren om te controleren of er updates zijn of om de nieuwste versie te installeren:

Paneel 'Software-update' van Systeemvoorkeuren

Kies het Apple-menu () >'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Software-update'.