Een externe grafisch processor gebruiken met een Mac

Als u een externe grafisch processor (ook bekend als een eGPU) op uw Mac met Thunderbolt 3 en macOS High Sierra 10.13.4 of nieuwer aansluit, heeft deze toegang tot aanvullende grafische prestaties.

Een eGPU geeft uw Mac extra grafische prestaties voor professionele programma's, 3D-gaming, het maken van VR-materiaal en meer.

eGPU's worden ondersteund op alle Mac's met Thunderbolt 3: MacBook Pro-notebooks van 2016 en later,1 iMac-computers van 2017 en later en iMac Pro. Op uw Mac moet bovendien macOS High Sierra 10.13.4 of nieuwer zijn geïnstalleerd. Ontdek hoe u de software op een Mac bijwerkt.

Met eGPU-ondersteuning in macOS High Sierra 10.13.4 en nieuwer kunt u:

• Programma's versnellen die Metal, OpenGL en OpenCL gebruiken
  • Aanvullende externe monitors en beeldschermen aansluiten
  • VR-headsets gebruiken die zijn aangesloten op de eGPU
  • Uw MacBook Pro opladen terwijl u de eGPU gebruikt
  • Een eGPU met uw MacBook Pro gebruiken terwijl het ingebouwde beeldscherm is dichtgeklapt
  • Een eGPU aansluiten terwijl een gebruiker is ingelogd
  • Meer dan één eGPU aansluiten met behulp van de meerdere Thunderbolt 3 (USB-C)-poorten op uw Mac2
  • Het menubalkitem  gebruiken om de eGPU veilig los te koppelen
  • De activiteitenniveaus van ingebouwde en externe GPU's bekijken. Open 'Activiteitenweergave' en kies 'Venster' > 'GPU-geschiedenis'.

Ondersteunde eGPU-configuraties

Het is belangrijk om een eGPU te gebruiken met een aanbevolen grafische kaart en Thunderbolt 3-behuizing. En als u een MacBook Pro gebruikt, moet de Thunderbolt 3-behuizing van de eGPU voldoende stroom leveren voor de grafische kaart wanneer de computer wordt opgeladen. Neem contact op met de fabrikant van de behuizing om erachter te komen hoeveel stroom deze levert en controleer of dit voldoende is om uw aangesloten Mac-notebook op te laden.

De aanbevolen grafische kaarten en behuizingen die hiervoor voldoende stroom kan leveren, worden hieronder vermeld.

Alles-in-een-eGPU-producten voor Thunderbolt 3

Deze producten bevatten een krachtige ingebouwde GPU en leveren voldoende stroom om uw MacBook Pro op te laden.

Aanbevolen alles-in-een-eGPU's voor Thunderbolt 3:

AMD Radeon RX 470, RX 480, RX 570, RX 580 en Radeon Pro WX 7100

Deze grafische kaarten zijn gebaseerd op de AMD Polaris-architectuur. Aanbevolen grafische kaarten zijn onder andere de Sapphire Pulse-serie en de AMD WX-serie.

Aanbevolen Thunderbolt 3-behuizingen voor deze grafische kaarten:

• OWC Mercury Helios FX3
  • PowerColor Devil Box
  • Sapphire Gear Box
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 350W
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 550 W3
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 650 W3

AMD Radeon RX Vega 56

Deze grafische kaarten zijn gebaseerd op de AMD Vega 56-architectuur. Aanbevolen grafische kaarten zijn onder andere de Sapphire Vega 56 en XFX Vega 56.

Aanbevolen Thunderbolt 3-behuizingen voor deze grafische kaarten:

• OWC Mercury Helios FX3
  • PowerColor Devil Box
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 550 W3
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 650 W3

AMD Radeon RX Vega 64, Vega Frontier Edition Air en Radeon Pro WX 9100

Deze grafische kaarten zijn gebaseerd op de AMD Vega 64-architectuur. Aanbevolen grafische kaarten zijn onder andere de Sapphire Vega 64, XFX Vega 64, AMD Frontier Edition luchtgekoeld en AMD Radeon Pro WX 9100.

Aanbevolen Thunderbolt 3-behuizingen voor deze grafische kaarten:

• Sonnet eGFX Breakaway Box 650 W3

eGPU-ondersteuning in programma's

eGPU-ondersteuning in macOS High Sierra 10.13.4 en nieuwer is ontworpen om Metal-, OpenGL- en OpenCL-programma's sneller te maken die baat hebben bij een krachtige eGPU. Niet alle programma's bieden echter ondersteuning voor eGPU-versnelling. Neem contact op met de ontwikkelaar van het programma voor meer informatie.

Bovendien biedt macOS High Sierra 10.13.4 en nieuwer geen ondersteuning voor eGPU's in Windows met Boot Camp of wanneer uw Mac in macOS-herstel staat of systeemupdates installeert.

Over het algemeen kan een eGPU prestaties versnellen in deze typen programma's:

• Pro-programma's die zijn ontworpen om meerdere GPU's te gebruiken
  • 3D-games, wanneer een externe monitor direct op de eGPU is aangesloten
  • VR-programma's, wanneer de VR-headset direct is aangesloten op de eGPU
  • Pro-programma's en 3D-games die het ingebouwde beeldscherm van een iMac of MacBook Pro versnellen. (Deze optie moet zijn ingeschakeld door de ontwikkelaar van het programma.)

Voor de beste resultaten met programma's zoals 3D-games stelt u een beeldscherm in dat is aangesloten op de eGPU als het primaire systeembeeldscherm:

1. Ga naar 'Systeemvoorkeuren' > 'Beeldschermen' en selecteer het tabblad 'Rangschikking'.
  2. Sleep de witte menubalk naar het vak van het beeldscherm dat is aangesloten op de eGPU.

Meer informatie

• Neem voor vragen over Thunderbolt 3-behuizingen of grafische kaarten, support voor en compatibiliteit van programma's van derden contact op met de leverancier van de hardware of de software.
  • Softwareontwikkelaars kunnen hier meer informatie vinden over hoe ze programma's zo kunnen schrijven dat deze profiteren van macOS eGPU-ondersteuning.

1. Als u een 13-inch MacBook Pro van 2016 of later gebruikt, sluit u eGPU's en andere apparaten met hoge prestaties altijd aan op de linkerpoorten voor maximale gegevensdoorvoer.

2. Voor optimale prestaties moeten eGPU's direct op uw Mac worden aangesloten en niet worden doorgelust via een ander Thunderbolt-apparaat of een andere hub.

3. Deze behuizingen leveren minimaal 85 watt oplaadvermogen. Hierdoor zijn ze ideaal om met 15-inch MacBook Pro-modellen te gebruiken.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.