Tekenen in Numbers en Keynote op uw iPad of iPhone

Voeg direct tekeningen toe aan uw spreadsheets en presentaties met Apple Pencil (op ondersteunde apparaten) of met uw vinger.

Een tekening toevoegen

1. Als u met Apple Pencil wilt tekenen, doet u dat gewoon ergens op het werkblad of de dia. Om uw vingers te gebruiken of als u Selecteer en scrol met Apple Pencil heeft ingeschakeld, tikt u op Nieuwe knop toevoegen > Media-knop > Tekenen-knop 'Tekenen' om op elke plaats te kunnen tekenen.
  2. Als u een andere tekentool wilt gebruiken, tikt u op een van de tools onder in het scherm. Voor allerlei effecten of functies kunt u ook de volgende tools gebruiken:
    • Als u een nieuwe, gevulde vorm wilt tekenen, tikt u op tool 'Vul' en begint u te tekenen. Als u een gebied wilt vullen, tikt u op Vul-tool en vervolgens op het gebied dat u wilt vullen.
    • Als u iets wilt uitgummen, tikt u op de gum  en sleept u over de tekening.
    • Als u onderdelen van een tekening wilt bewerken, tikt u op Selectie-tool en tikt of sleept u rondom het gedeelte dat u wilt wijzigen.
  3. Als u met een andere kleur wilt tekenen, tikt u op het kleurrondje en selecteert u een kleur. Veeg naar links om een precieze kleurnuance te kiezen.
  4. Als u met een andere pendikte of een ander niveau van ondoorzichtigheid wilt tekenen, tikt u tweemaal op de tool, tikt u op een dikte en tikt u vervolgens op de nieuwe dikte, of selecteert u een ander niveau van ondoorzichtigheid met behulp van de schuifregelaar.
  5. Als u de laatste bewerking ongedaan wilt maken, tikt u op Knop 'Maak ongedaan'.
  6. Tik op 'Gereed' wanneer u klaar bent.

Een tekening groter of kleiner maken of verplaatsen

U kunt een tekening die u hebt toegevoegd, groter of kleiner maken of verplaatsen:

• Als u de afmetingen van de tekening wilt wijzigen, tikt u met uw vinger op de tekening en versleept u de grepen van het vak.
  • Als u de tekening wilt verplaatsen, tikt u met uw vinger op de tekening en versleept u deze.

Delen van een tekening bewerken

1. Tik (indien nodig) met uw vinger op de tekening en tik vervolgens in het venstermenu op 'Wijzig tekening'.
  2. Tik onder in het scherm op Tool 'Selecteer' en tik of sleep vervolgens rondom het gedeelte van de tekening dat u wilt wijzigen. Er verschijnt een omtrek om de selectie.
  3. Tik op een optie in het venstermenu:
    • Als u de afmetingen van een selectie wilt wijzigen, tikt u op 'Pas grootte aan' en versleept u de grepen van het veld.
    • Als u één tekening wilt splitsen in twee tekeningen, tikt u in het venstermenu op 'Scheid'.
    • U kunt de selectie ook knippen, kopiëren, plakken, verwijderen en dupliceren.

Een bewegende tekening maken

U kunt bewegende tekeningen maken in Keynote en Numbers.

Een bewegende tekening maken in Keynote

U kunt bewegende tekeningen toevoegen aan een Keynote-presentatie zodat het lijkt alsof de tekening nog wordt getekend (begineffect) of wordt verwijderd (eindeffect).

Meer informatie over een bewegende tekening maken in Keynote op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Kies de dia met de tekening en tik of klik op de tekening om deze te selecteren.
  2. Tik nogmaals op de tekening en tik vervolgens in het venstermenu op 'Animatie'.
  3. Kies 'Begineffect' of 'Eindeffect'.
  4. In het venstermenu kiest u 'Lijntekening' en vervolgens tikt u op 'Speel' om een voorvertoning van de animatie te bekijken.
  5. Als u klaar bent, tikt u op 'Gereed'.

Op een Mac kunt u tekeningen die u hebt toegevoegd aan een presentatie in Keynote voor iOS animeren.

1. In de dia met de tekening selecteert u de tekening.
  2. Klik op de knop 'Animeren' en selecteer vervolgens 'Begineffect' of 'Eindeffect'.
  3. Klik op 'Voeg een effect toe', kies 'Lijntekening' in het menu en pas de andere opties aan, zoals duur.
  4. Klik op 'Voorvertoning' om de animatie af te spelen.

Een bewegende tekening maken in Numbers

U kunt bewegende tekeningen maken in Numbers zodat het lijkt alsof de tekening nog wordt getekend.

Meer informatie over het maken van een bewegende tekening in Numbers op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Als u de tekenmodus hebt geopend, tikt u op 'Gereed'. Ga anders door naar de volgende stap.
  2. Tik op de tekening om deze te selecteren.
  3. Tik op de knop 'Opmaak' en tik vervolgens op 'Tekening'.
  4. Schakel 'Bewegende tekening' in en pas de andere opties aan, zoals duur.
  5. Tik op 'Speel af' of 'Speel tekening af' om de animatie af te spelen.

Op een Mac kunt u tekeningen die u hebt toegevoegd aan een spreadsheet in Numbers voor iOS animeren:

1. In de Numbers-spreadsheet met de tekening selecteert u de tekening.
  2. Klik op 'Structuur' en selecteer 'Bewegende tekening'. Pas vervolgens de andere opties aan, zoals duur.
  3. Klik op 'Speel af' in de structuurnavigatiebalk of klik op 'Speel tekening af' op de pagina om de animatie af te spelen.

Een tekening delen of bewaren

In Numbers en Keynote kunt u een tekening delen of bewaren als een afbeeldingsbestand (.png). Als u de bewegende tekening hebt gemaakt, kunt u deze in Numbers delen of bewaren als een filmbestand (.m4v).

1. Tik op de tekening om deze te selecteren en kies 'Deel'. Als u de bewegende tekening hebt gemaakt in Numbers, kiest u 'Deel als afbeelding' of 'Deel als film'.
  2. Kies de manier waarop u de afbeelding of film wilt delen, bijvoorbeeld via Mail, Berichten of een andere voorziening. Of kies 'Bewaar afbeelding' (of 'Bewaar film' voor bewegende Numbers-afbeeldingen) om de afbeelding te bewaren in de Foto's-app.

Op een Mac kunt u tekeningen die zijn toegevoegd aan een spreadsheet of presentatie in Numbers voor iOS of Keynote voor iOS delen of bewaren.

1. In de spreadsheet of presentatie met de tekening Control-klikt u op de tekening.
  2. Kies 'Deel'. Als u de bewegende tekening hebt gemaakt, kiest u 'Deel als afbeelding' of 'Deel als film'.
  3. Kies de manier waarop u de afbeelding of film wilt delen, bijvoorbeeld via Mail, Berichten of een andere voorziening. Of kies 'Voeg toe aan Foto's' om de afbeelding (of film voor bewegende Numbers-afbeeldingen) te bewaren in de Foto's-app.

Selecteren en bladeren met de Apple Pencil

U kunt de Apple Pencil gebruiken om door een document te bladeren en objecten te selecteren. Ga naar 'Instellingen' > [App-naam] en schakel daar 'Selecteer en scrol met Apple Pencil' in.

Om een tekening toe te voegen als 'Selecteer en scrol met Apple Pencil' staat ingeschakeld, tikt u op Nieuwe knop toevoegen > Media-knop en dan op 'Tekening'.