Tekenen in Numbers en Keynote op uw iPad, iPhone of iPod touch

Voeg direct tekeningen toe aan uw spreadsheets en presentaties met Apple Pencil (op ondersteunde apparaten) of met uw vinger.

U kunt met de Apple Pencil ook objecten selecteren en door uw spreadsheet scrollen door Selecteer en scrol in te schakelen.

Een tekening toevoegen

1. Als u met Apple Pencil wilt tekenen, doet u dat gewoon ergens op het werkblad of de dia. Als u uw vinger wilt gebruiken of als u Selecteer en scrol met Apple Pencil hebt ingeschakeld, tikt u achtereenvolgens op de Invoeg-knop , de Media-knop  en op 'Tekening'. U kunt nu overal tekenen.
  2. Als u een andere tekentool wilt gebruiken, tikt u op een van de tools onderaan het scherm. Voor allerlei effecten of functies kunt u ook de volgende tools gebruiken:
    • Als u een nieuwe, gevulde vorm wilt tekenen, tikt u op de tool 'Vul'  en begint u te tekenen. Als u een gebied wilt vullen, tikt u op de tool 'Vul'  en vervolgens op het gebied dat u wilt vullen.
    • Als u iets wilt uitgummen, tikt u op de gum  en sleept u over de tekening.
    • Als u onderdelen van een tekening wilt bewerken, tikt u op de selectietool  en tikt of sleept u rondom het gedeelte dat u wilt wijzigen.
  3. Als u met een andere kleur wilt tekenen, tikt u op het kleurrondje en selecteert u een kleur. Veeg naar links om een precieze kleurnuance te kiezen.
  4. Als u met een andere pendikte of een ander niveau van ondoorzichtigheid wilt tekenen, tikt u tweemaal op de tool, tikt u op een dikte en tikt u vervolgens op de nieuwe dikte, of selecteert u een ander niveau van ondoorzichtigheid met behulp van de schuifregelaar.
  5. Als u de laatste bewerking ongedaan wilt maken, tikt u op de knop 'Maak ongedaan' .
  6. Tik op 'Gereed' wanneer u klaar bent.

Een tekening groter of kleiner maken of verplaatsen

U kunt een tekening die u hebt toegevoegd, groter of kleiner maken of verplaatsen:

• Als u de afmetingen van de tekening wilt wijzigen, tikt u met uw vinger op de tekening en versleept u de grepen van het vak.
  • Als u de tekening wilt verplaatsen, tikt u met uw vinger op de tekening en versleept u deze.

Delen van een tekening bewerken

1. Tik (indien nodig) met uw vinger op de tekening en tik vervolgens in het venstermenu op 'Wijzig tekening'.
  2. Tik onderaan het scherm op de selectietool  en tik of sleep vervolgens rondom het gedeelte van de tekening dat u wilt wijzigen. Er verschijnt een omtrek om de selectie.
  3. Tik op een optie in het venstermenu:
    • Als u de afmetingen van een selectie wilt wijzigen, tikt u op 'Pas grootte aan' en versleept u de grepen van het vak.
    • Als u één tekening wilt splitsen in twee tekeningen, tikt u in het venstermenu op 'Scheid'.
    • U kunt de selectie ook knippen, kopiëren, plakken, verwijderen en dupliceren.

Een bewegende tekening maken

U kunt bewegende tekeningen maken in Keynote en Numbers.

Een bewegende tekening maken in Keynote

U kunt bewegende tekeningen toevoegen aan een Keynote-presentatie zodat het lijkt alsof de tekening nog wordt getekend (beginanimatie) of wordt verwijderd (eindanimatie).

Zo maakt u een bewegende tekening in Keynote op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Kies de dia met de tekening en tik op de tekening om deze te selecteren.
  2. Tik nogmaals op de tekening en tik vervolgens in het venstermenu op 'Animatie'.
  3. Kies 'Beginanimatie' of 'Eindanimatie'.
  4. In het venstermenu kiest u 'Lijntekening' en vervolgens tikt u op 'Speel af' om een voorvertoning van de animatie te bekijken.
  5. Als u klaar bent, tikt u op 'Gereed'.

Op een Mac kunt u tekeningen animeren die u hebt toegevoegd aan een presentatie in Keynote op een iPhone of iPad.

1. In de dia met de tekening selecteert u de tekening.
  2. Klik op de knop 'Animatie'  en selecteer vervolgens 'Beginanimatie' of 'Eindanimatie'.
  3. Klik op 'Voeg een effect toe', kies 'Lijntekening' in het menu en pas de andere opties aan, (zoals 'Duur').
  4. Klik op 'Voorvertoning' om de animatie af te spelen.

Een bewegende tekening maken in Numbers

U kunt bewegende tekeningen maken in Numbers zodat het lijkt alsof de tekening nog wordt getekend.

Meer informatie over het maken van een bewegende tekening in Numbers op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Tik op 'Gereed' als u nog in de tekenmodus bent. Anders gaat u verder met de volgende stap.
  2. Selecteer de tekening door erop te tikken.
  3. Tik op de knop 'Opmaak'  en vervolgens op 'Tekening'.
  4. Schakel 'Bewegende tekening' in en pas de overige opties aan (zoals 'Duur').
  5. U laat de animatie afspelen door te tikken op 'Speel af' of 'Speel tekening af'.

Op een Mac kunt u tekeningen animeren die u hebt toegevoegd aan een spreadsheet in Numbers op een iPhone of iPad:

1. In de Numbers-spreadsheet met de tekening selecteert u de tekening.
  2. Klik op de knop 'Opmaak' , selecteer 'Bewegende tekening' en pas de overige opties aan (zoals 'Duur').
  3. U laat de animatie afspelen door in de Opmaak-navigatiekolom te klikken op 'Speel af', of door op de pagina te klikken op 'Speel tekening af'.

Een tekening delen of bewaren

In Numbers en Keynote kunt u een tekening delen of bewaren als afbeeldingsbestand (.png). Als u de bewegende tekening hebt gemaakt, kunt u deze in Numbers delen of bewaren als een filmbestand (.m4v).

1. Selecteer de tekening door erop te tikken en kies 'Deel'. Als u de bewegende tekening hebt gemaakt in Numbers, kiest u 'Deel als afbeelding' of 'Deel als film'.
  2. Kies de manier waarop u de afbeelding of film wilt delen, bijvoorbeeld via Mail, Berichten of een andere voorziening. Of kies 'Bewaar afbeelding' (of 'Bewaar film' voor bewegende Numbers-afbeeldingen) om de afbeelding te bewaren in de Foto's-app.

Op een Mac kunt u tekeningen delen of bewaren die zijn toegevoegd aan een spreadsheet of presentatie in Numbers of Keynote op een iPhone of iPad.

1. In de spreadsheet of presentatie met de tekening Control-klikt u op de tekening.
  2. Kies 'Deel'. Als u de tekening bewegend had gemaakt, kiest u 'Deel als afbeelding' of 'Deel als film'.
  3. Kies de manier waarop u de afbeelding of film wilt delen, bijvoorbeeld via Mail, Berichten of een andere voorziening. Of kies 'Voeg toe aan Foto's' om de afbeelding (of film voor bewegende Numbers-afbeeldingen) te bewaren in de Foto's-app.

'Selecteer en scrol' inschakelen met de Apple Pencil

Standaard kunt u met de Apple Pencil meteen tekenen. In Numbers of Keynote kunt u ook instellen dat u de Apple Pencil in plaats daarvan wilt gebruiken om objecten te selecteren en door uw documenten te scrollen:*

1. Tik in Numbers of Keynote op de knop 'Meer' .
  2. Tik op 'Apple Pencil' en schakel 'Selecteer en scrol' in.

Als uw Apple Pencil dat ondersteunt, kunt u 'Tik dubbel om te schakelen' inschakelen. Met 'Tik dubbel om te schakelen' hoeft u alleen maar dubbel te tikken op het onderste stuk van de Apple Pencil om 'Selecteer en scrol' in of uit te schakelen.

Als u een tekening wilt toevoegen aan een spreadsheet of presentatie terwijl 'Selecteer en scrol' ingeschakeld is, tikt u achtereenvolgens op de Invoeg-knop , de Media-knop  en op 'Tekening'.

*Pages, Numbers en Keynote hebben elk hun eigen instelling voor 'Selecteer en scrol'. Als u bijvoorbeeld in Pages 'Selecteer en scrol' inschakelt, geldt deze instelling alleen voor Pages, en niet voor Keynote of Numbers.