Tekenen en schrijven in Numbers en Keynote

Met 'Schrijven' kunt u met de Apple Pencil op uw iPad handschrift omzetten in tekst. U kunt ook met uw vinger tekenen op een iPhone, iPad of iPod touch.

Verder kunt u gebruik maken van Selecteer en scrol om met de Apple Pencil objecten te selecteren en door uw spreadsheet of presentatie te scrollen.

Handschrift omzetten in tekst met 'Schrijven'

Met 'Schrijven' kunt u handschrift omzetten in tekst met een Apple Pencil op een ondersteunde iPad.* Als u een Apple Pencil verbindt met een iPad, is 'Schrijven' standaard ingeschakeld. Om de instelling van 'Schrijven' te controleren of uit te schakelen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Apple Pencil' op uw iPad.

1. Tik in een spreadsheet of presentatie met de Pencil in de dia of spreadsheet waar u wilt schrijven. Of tik in een tekstvak, vorm of tabelcel.
  2. Tik op de schrijftool in de knoppenbalk onderaan het scherm en begin met schrijven.

Terwijl u met Apple Pencil schrijft, kunt u ook woorden verwijderen, tekst invoegen en meer:

• Om een woord te verwijderen, streept u het door.
  • Om tekst tussen woorden in te voegen, tikt en houdt u de Apple Pencil in een tekstgebied, en begint u met schrijven wanneer er een spatie verschijnt.
  • Om tekens samen te voegen of te scheiden, trekt u er een verticale streep tussen.
  • Om tekst te selecteren, omcirkelt u deze of trekt u er een lijn door. Versleep de selectiegrepen om de selectie te wijzigen.

De knoppenbalk heeft ook knoppen om tekst op te maken en uit te lijnen.

* U kunt in de knoppenbalk overschakelen naar een andere ondersteunde taal als u het toetsenbord voor de taal hebt toegevoegd in 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toetsenbord' > 'Toetsenborden'. Kijk hier om te zien welke talen en regio's door Schrijven worden ondersteund.

Een tekening toevoegen

1. Tik met uw Apple Pencil op de pagina om ermee te tekenen. Als u uw vinger wilt gebruiken, of als u Selecteer en scrol hebt ingeschakeld, tikt u achtereenvolgens op de Invoeg-knop , de Media-knop  en op 'Tekening'.
  2. Tik op een van de vier tekentools onderaan het scherm: de pen, het potlood, het krijt of de tool 'Vul'.
  3. Als u met een andere pendikte of een andere mate van ondoorzichtigheid wilt tekenen, tikt u tweemaal op een van de tekentools en vervolgens op de nieuwe dikte. U kunt de ondoorzichtigheid ook aanpassen met behulp van de schuifregelaar.
  4. U kunt met een andere kleur tekenen:
    • Tik voor de iPhone op het kleurrondje en kies vervolgens een vooraf ingestelde kleur onderaan het scherm 'Kleuren'. Of stel uw eigen kleur samen met behulp van de bedieningselementen en tik vervolgens op 'Voeg toe'  om de kleur als favoriet op te slaan.
    • Tik voor iPadOS 14 op een vooraf ingestelde kleur of tik op het kleurenwiel om een aangepaste kleur te kiezen. Stel uw eigen kleur samen met behulp van de bedieningselementen en tik vervolgens op 'Voeg toe'  om de kleur als favoriet op te slaan. Om een favoriet te verwijderen, houdt u uw vinger op de gekleurde stip en tikt u op 'Verwijder'.
    • Tik voor iPadOS 13 op het kleurenvak en tik vervolgens op een kleur in het raster of veeg naar links en maak een aangepaste kleur.
  5. Om iets te wissen, tikt u op de gum en tikt u er nogmaals op om een gum te kiezen:
    • Om pixels te wissen, tikt u op 'Pixelgum' en tikt u op of sleept u over de tekening.
    • Om een hele lijn te wissen, tikt u op 'Objectgum' en vervolgens op de lijn of objectvulling die u wilt wissen.
  6. Als u de laatste bewerking ongedaan wilt maken, tikt u op de knop 'Maak ongedaan'
  7. Tik op 'Gereed' wanneer u klaar bent.

Als u met de Apple Pencil verder wilt gaan met tekenen, doet u dat gewoon op de pagina zelf.

Een tekening groter of kleiner maken of verplaatsen

U kunt een tekening die u hebt toegevoegd, groter of kleiner maken of verplaatsen:

• Als u de afmetingen van de tekening wilt wijzigen, tikt u met uw vinger op de tekening en versleept u de grepen van het vak.
  • Als u de tekening wilt verplaatsen, tikt u met uw vinger op de tekening en versleept u deze.

Delen van een tekening bewerken

1. Tik (indien nodig) met uw vinger op de tekening en tik vervolgens in het venstermenu op 'Wijzig tekening'.
  2. Tik onderaan het scherm op de selectietool en tik of sleep vervolgens rondom het gedeelte dat u wilt wijzigen. Er verschijnt een omtrek om de selectie.
  3. Tik op een optie in het venstermenu:
    • Als u de afmetingen van een selectie wilt wijzigen, tikt u op 'Pas grootte aan' en versleept u de grepen van het vak.
    • Als u één tekening wilt splitsen in twee tekeningen, tikt u in het venstermenu op 'Scheid'.
    • U kunt de selectie ook knippen, kopiëren, plakken, verwijderen en dupliceren.

Een bewegende tekening maken

U kunt bewegende tekeningen maken in Keynote en Numbers.

Een bewegende tekening maken in Keynote

U kunt in Keynote op iPhone, iPad of iPod touch een bewegende tekening maken door de tekening te animeren. Het lijkt dan alsof de tekening wordt gemaakt (met 'Begineffect voor animatie') of gewist (met 'Eindeffect voor animatie'):

1. Kies de dia met de tekening en tik op de tekening om deze te selecteren.
  2. Tik nogmaals op de tekening en tik vervolgens in het venstermenu op 'Animatie'.
  3. Kies 'Beginanimatie' of 'Eindanimatie'.
  4. In het venstermenu kiest u 'Lijntekening' en vervolgens tikt u op 'Speel af' om een voorbeeld van de animatie te bekijken.
  5. Als u klaar bent, tikt u op 'Gereed'.

Op een Mac kunt u tekeningen laten bewegen die u hebt toegevoegd aan een presentatie in Keynote op een iPhone of iPad.

Een bewegende tekening maken in Numbers

In Numbers op een iPhone, iPad of iPod touch kunt u een tekening zodanig laten bewegen dat het lijkt alsof de tekening wordt gemaakt:

1. Tik op 'Gereed' als u nog in de tekenmodus bent. Anders gaat u verder met de volgende stap.
  2. Selecteer de tekening door erop te tikken.
  3. Tik op de knop 'Opmaak'  en vervolgens op 'Tekening'.
  4. Schakel 'Bewegende tekening' in en pas de overige opties aan (zoals 'Duur').
  5. U laat de animatie afspelen door te tikken op 'Speel af' of 'Speel tekening af'.

Op een Mac kunt u tekeningen laten bewegen die u hebt toegevoegd aan een spreadsheet in Numbers op een iPhone of iPad.

Een tekening delen of bewaren

In Numbers en Keynote kunt u een tekening delen of bewaren als afbeeldingsbestand (.png). Als u de bewegende tekening hebt gemaakt, kunt u deze in Numbers delen of bewaren als een filmbestand (.m4v).

1. Selecteer de tekening door erop te tikken en kies 'Deel'. Als u de bewegende tekening hebt gemaakt in Numbers, kiest u 'Deel als afbeelding' of 'Deel als film'.
  2. Kies de manier waarop u de afbeelding of film wilt delen, bijvoorbeeld via Mail, Berichten of een andere voorziening. Of kies 'Bewaar afbeelding' (of 'Bewaar film' voor bewegende Numbers-afbeeldingen) om de afbeelding te bewaren in de Foto's-app.

Op een Mac kunt u tekeningen delen of bewaren die zijn toegevoegd aan een spreadsheet of presentatie in Numbers of Keynote op een iPhone of iPad.

1. In de spreadsheet of presentatie met de tekening Control-klikt u op de tekening.
  2. Kies 'Deel'. Als u de tekening bewegend had gemaakt, kiest u 'Deel als afbeelding' of 'Deel als film'.
  3. Kies de manier waarop u de afbeelding of film wilt delen, bijvoorbeeld via Mail, Berichten of een andere voorziening. Of kies 'Voeg toe aan Foto's' om de afbeelding (of film voor bewegende Numbers-afbeeldingen) te bewaren in de Foto's-app.

'Selecteer en scrol' inschakelen met de Apple Pencil

Standaard kunt u met de Apple Pencil meteen tekenen. In Numbers of Keynote kunt u ook instellen dat u de Apple Pencil in plaats daarvan wilt gebruiken om objecten te selecteren en door uw documenten te scrollen:*

1. Tik in Numbers of Keynote op de knop 'Meer' .
  2. Tik op 'Apple Pencil' en schakel 'Selecteer en scrol' in.

Als uw Apple Pencil dat ondersteunt, kunt u 'Tik dubbel om te schakelen' inschakelen. Met 'Tik dubbel om te schakelen' hoeft u alleen maar dubbel te tikken op het onderste stuk van de Apple Pencil om 'Selecteer en scrol' in of uit te schakelen.

Als u een tekening wilt toevoegen aan een spreadsheet of presentatie terwijl 'Selecteer en scrol' ingeschakeld is, tikt u achtereenvolgens op de Invoeg-knop , de Media-knop  en op 'Tekening'.

*Pages, Numbers en Keynote hebben elk hun eigen instelling voor 'Selecteer en scrol'. Als u bijvoorbeeld in Pages 'Selecteer en scrol' inschakelt, geldt deze instelling alleen voor Pages, en niet voor Keynote of Numbers.