Een Intel-Mac wissen

Lees hier hoe u de ingebouwde opstartschijf van een Intel-Mac wist (formatteert).

Deze stappen zijn niet van toepassing op Mac-computers met Apple Silicon. Voor het wissen van een Mac met Apple Silicon is een andere werkwijze vereist.

Voordat u uw Mac wist

Schijfhulpprogramma gebruiken om uw Mac te wissen

1. Opstarten met macOS-herstel: schakel de Mac in en houd direct daarna de volgende twee toetsen ingedrukt totdat u een Apple logo of een andere afbeelding ziet: Command (⌘) en R.
  2. Als u hierom wordt gevraagd, selecteert u een gebruiker van wie u het wachtwoord weet. Vervolgens voert u het beheerderswachtwoord van die gebruiker in.
  3. Selecteer in het venster met hulpprogramma's de optie 'Schijfhulpprogramma' en klik op 'Ga door'.
    macOS Big Sur-herstelopties met 'Schijfhulpprogramma' geselecteerd
  4. Selecteer 'Macintosh HD' in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma. Ziet u geen Macintosh HD?
  5. Klik op de knop 'Wis' in de knoppenbalk en voer de gevraagde gegevens in:
    • Naam: Macintosh HD
    • Structuur: APFS of Mac OS Uitgebreid (journaled), zoals aanbevolen door Schijfhulpprogramma
  6. Klik op 'Wis volumegroep'. Als u deze knop niet ziet, klik dan op 'Wis'.
    Schijfhulpprogramma - Wis volumegroep
  7. Voer uw Apple ID in als u hierom wordt gevraagd. Apple ID vergeten?
  8. Nadat het wissen is voltooid, selecteert u eventuele andere interne volumes in de navigatiekolom en klikt u vervolgens op de knop 'Wis volume' (-) in de knoppenbalk om dat volume te verwijderen.
    Negeer bij het uitvoeren van deze stap elk intern volume met de naam 'Macintosh HD' of 'Macintosh HD - Data', evenals alle volumes in de gedeelten 'Extern' en 'Schijfkopieën' van de navigatiekolom.
  9. Wanneer u klaar bent, sluit u Schijfhulpprogramma af om terug te keren naar het venster met hulpprogramma's.
  10. Als u opnieuw wilt opstarten vanaf de schijf die u hebt gewist, selecteert u 'Installeer macOS opnieuw' in het venster 'Hulpprogramma's', klikt u op 'Ga door' en volgt u de instructies op het scherm om macOS opnieuw te installeren.

Als u Macintosh HD niet ziet in Schijfhulpprogramma

Uw ingebouwde opstartschijf zou het eerste item moeten zijn dat wordt vermeld in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma. De naam is 'Macintosh HD', tenzij u de naam hebt veranderd. Als u de schijf daar niet ziet, kiest u het Apple-menu  > 'Zet uit', koppelt u alle niet-essentiële apparaten los van uw Mac en probeert u het opnieuw.

Als uw schijf of volume nog steeds niet wordt weergegeven in Schijfhulpprogramma, of als Schijfhulpprogramma meldt dat het wissen is mislukt, moet de schijf of Mac mogelijk worden gerepareerd. Als u hulp nodig hebt, kunt u contact opnemen met Apple Support.

Meer informatie

Voor meer informatie over het gebruik van Schijfhulpprogramma raadpleegt u de {Gebruikershandleiding Schijfhulpprogramma.