Beeldsnelheid en dynamisch bereik laten aanpassen op Apple TV

Lees hier hoe u aanpassing van beeldsnelheid en dynamisch bereik inschakelt.

Apple TV 4K1 is ontworpen om u de beste kijkervaring te geven, gebaseerd op de mogelijkheden van uw 4K-televisie. De Apple TV 4K past het dynamisch bereik standaard aan aan de hoogste vernieuwingsfrequentie die uw televisie ondersteunt. Als uw televisie bijvoorbeeld Dolby Vision bij 30 Hz ondersteunt, maar ook HDR10 bij 60 Hz, dan gebruikt de Apple TV 4K HDR10 in plaats van Dolby Vision.

U kunt uw Apple TV 4K ook zo configureren dat deze automatisch het oorspronkelijke dynamische bereik of de oorspronkelijke vernieuwingsfrequentie hanteert van het materiaal dat u bekijkt, en niet de hoogst mogelijke specificaties van uw televisie. De Apple TV 4K gebruikt dan bijvoorbeeld HDR10 bij 60 Hz wanneer u HDR-materiaal bekijkt, maar schakelt over naar Dolby Vision bij 30 Hz wanneer u materiaal bekijkt dat Dolby Vision ondersteunt.

Apple TV HD is ontworpen om u de beste kijkervaring in HD te geven. U kunt uw Apple TV HD zo configureren dat deze automatisch het dynamische bereik of de vernieuwingsfrequentie hanteert van het materiaal dat u bekijkt.

'Maak dynamisch bereik passend' of 'Maak beeldsnelheid passend' in- of uitschakelen

Ga naar 'Instellingen' > 'Video en audio' > 'Maak materiaal passend'. Kies daarna één van de volgende opties:

• Maak dynamisch bereik passend: schakel dit in als u wilt dat de uitvoer van de Apple TV 4K overeenkomt met het oorspronkelijke dynamische bereik van het materiaal dat u kijkt.
  • Maak beeldsnelheid passend: schakel dit in als u wilt dat de vernieuwingsfrequentie van de Apple TV 4K of Apple TV HD overeenkomt met de oorspronkelijke beeldsnelheid van het materiaal. Dit geldt voor materiaal dat is gemaakt op verschillende beeldsnelheden, zoals 24 fps-filmmateriaal of ander internationaal materiaal.2

Als u één van deze instellingen inschakelt, zal de Apple TV proberen om automatisch te bepalen welke dynamische bereiken of beeldsnelheden uw televisie ondersteunt.

Als Apple TV niet kan bepalen welke beeldschermstructuren beschikbaar zijn, moet u controleren welke structuren uw televisie kan afspelen. Om een structuur te controleren, gaat u naar 'Instellingen' > 'Video en audio' > 'Maak materiaal passend'. Selecteer vervolgens een structuur onder 'Niet-gecontroleerde structuren' om een korte beeldschermtest te doen en te controleren of de structuur correct afspeelt op uw televisie.

Meer informatie

Wanneer u aanpassing aan het materiaal gebruikt, past uw televisie het dynamische bereik en de beeldsnelheid aan op basis van het materiaal dat u bekijkt. U ziet mogelijk een leeg scherm of een flikkering op het moment dat uw televisie wisselt tussen twee structuren.

1. Aanpassing van beeldsnelheid en dynamisch bereik is niet beschikbaar op de Apple TV (3e generatie) en ouder.
  2. Apple TV stemt de beeldsnelheid overeen met materiaal dat gecodeerd is op 60, 50, 30, 25 en 24 fps. Beeldsnelheden komen overeen met de vernieuwingsfrequentie die geschikt is voor uw regio, bijvoorbeeld 29,97 fps voor NTSC. Materiaal van 25 fps en 30 fps gebruikt een verdubbeling van de beeldsnelheid om op 50 Hz en 60 Hz af te spelen, indien beschikbaar. Zo komt het overeen met de oorspronkelijke weergave, terwijl het een vloeiende gebruikersinterface behoudt.