De portretmodus gebruiken op de iPhone

Lees hier hoe u de portretmodus gebruikt om schitterende foto's te maken.

In de portretmodus worden de camera's op compatibele iPhone-modellen gebruikt om een scherptediepte-effect te creëren. Zo kunt u een foto maken met een scherp onderwerp afgezet tegen een onscherpe achtergrond. U kunt ook belichtingseffecten toevoegen aan uw foto en een selfie maken in de portretmodus.

U kunt de portretmodus gebruiken met de volgende iPhone-modellen:

• iPhone SE (2e generatie)
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XR

• iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone X
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7 Plus

Voor het maken van een selfie in de portretmodus is een iPhone X of nieuwer vereist. Lees hier hoe u bepaalt welke iPhone u hebt.

Voordat u aan de slag gaat, zorgt u dat u de nieuwste versie van iOS hebt.

Foto's maken in de portretmodus

1. Open de Camera-app en veeg naar de modus 'Portret'.
  2. Volg de tips op het scherm. Wanneer de portretmodus klaarstaat, wordt de naam van het belichtingseffect, zoals 'Natuurlijk licht', geel.
  3. Tik op de sluiterknop .

De Camera-app geeft aan wanneer u de camera te dichtbij of te veraf houdt of wanneer de omgeving te donker is. U kunt ook de True Tone-flitser gebruiken, een timer instellen en filters toepassen. Nadat u een foto hebt gemaakt, kunt u de ingebouwde bewerkingsfuncties gebruiken om de foto bijvoorbeeld bij te snijden of automatisch te verbeteren.

Als u een iPhone 11 Pro of iPhone 11 Pro Max hebt, wordt de portretmodus geopend met de telelenscamera. Tik op de knop '2x' als u wilt uitzoomen en de groothoekcamera wilt gebruiken.

Met iPhone XR moet de camera aan de achterzijde het gezicht van een persoon detecteren om een foto in de portretmodus te kunnen maken.

Portretbelichting toevoegen

Op de iPhone X en nieuwer en de iPhone 8 Plus kunt u met de functie voor portretbelichting belichtingseffecten van studiokwaliteit toepassen op foto's die u in de portretmodus maakt. Kies uit 'Studiolicht' om gezichten helderder uit te lichten, 'Contourlicht' voor een dramatischer gericht licht, 'Toneellicht' om het onderwerp in de spotlight te zetten, 'Toneellicht mono' voor een klassieke zwart-wittoneelbelichting, of 'High-key licht mono' voor een onderwerp in grijstinten tegen een witte achtergrond.

U kunt in de portretmodus een foto maken en daarbij in realtime een voorvertoning van het belichtingseffect op het scherm weergeven. Zorg dat de portretmodus is geselecteerd in de Camera-app en veeg door de verschillende belichtingseffecten die onderaan de zoeker worden weergegeven. Op de foto die u in de portretmodus maakt, wordt vervolgens het belichtingseffect toegepast.

U kunt ook het portretbelichtingseffect wijzigen van foto's die u al in de portretmodus hebt gemaakt:

1. Open de Foto's-app en selecteer de foto die u in de portretmodus hebt gemaakt en die u wilt wijzigen.
  2. Tik op 'Wijzig'. Belichtingseffecten worden onderaan de foto weergegeven.
  3. Veeg door de belichtingseffecten om het gewenste effect te kiezen.
  4. Tik op 'Gereed'.

'High-key licht mono' is beschikbaar met de camera's aan de voor- én de achterzijde van iPhone XS en nieuwer, en met de camera aan de voorzijde van iPhone XR. De camera aan de achterzijde van iPhone XR ondersteunt alleen 'Natuurlijk licht', 'Studiolicht' en 'Contourlicht'.

Een selfie maken in de portretmodus

Met de iPhone X en nieuwer kunt u ook selfies in de portretmodus maken. Dit doet u als volgt:

1. Open de Camera-app.
  2. Veeg naar de modus 'Portret' en tik op de knop voor de camera aan de voorzijde .
  3. Houd de iPhone voor uw gezicht.
  4. Maak de selfie met een van de volumeknoppen.

U kunt ook portretbelichtingseffecten toevoegen aan foto's die u in selfiemodus maakt.

Diepteregeling en portretbelichting aanpassen

Nadat u een foto hebt gemaakt in de portretmodus, kunt u de mate van achtergrondvervaging en de intensiteit van portretbelichtingseffecten aanpassen:

1. Tik in uw bibliotheek op een foto die is gemaakt in de portretmodus.
  2. Tik op 'Wijzig' en tik vervolgens op de knop 'Diepteregeling'  bovenaan het scherm om de diepteregeling aan te passen of op de knop 'Portretbelichting'  om de portretbelichting aan te passen. Onder de foto wordt een schuifknop weergegeven.
  3. Sleep de schuifknop naar links of naar rechts om het effect aan te passen. Een grijze stip boven de schuifknop geeft de oorspronkelijke waarde voor de foto aan.
  4. Tik op 'Gereed'.

Het portretmoduseffect verwijderen

1. Selecteer de foto die u wilt wijzigen.
  2. Tik op 'Wijzig'.
  3. Tik bovenaan het scherm op 'Portret'.

Als u van gedachten verandert en het effect van de portretmodus weer wilt toevoegen, gaat u terug naar 'Wijzig' en tikt u opnieuw op 'Portret'.

Meer informatie

Leer, creëer en raak geïnspireerd. Doe mee aan praktische sessies die elke dag plaatsvinden in de Apple Store. Zoek Today at Apple-sessies bij u in de buurt.