Over 4K, HDR en Dolby Vision op uw Apple TV 4K

Lees hoe u uw Apple TV 4K configureert voor de beste 4K-, HDR- of Dolby Vision-ervaring.

Apple TV 4K is ervoor gemaakt om 4K HDR ten volle te benutten, zodat u kunt genieten van tv in de hoogste kwaliteit ooit. Apple TV 4K ondersteunt de volgende 4K-beeldschermstructuren:

• 4K Standard Dynamic Range (SDR): gebruikt voor 4K-televisies die HDR10 of Dolby Vision niet ondersteunen.
  • 4K High Dynamic Range (HDR): gebruikt voor 4K-televisies die HDR ondersteunen om video's af te spelen met een breder scala aan kleuren en helderheid.
  • 4K Dolby Vision: gebruikt voor 4K-televisies die Dolby Vision HDR ondersteunen om video's af te spelen met een breder scala aan kleuren en helderheid, geoptimaliseerd voor uw televisie.

Wanneer u uw Apple TV 4K voor het eerst verbindt met een 4K-televisie die geschikt is voor HDR10 of Dolby Vision, wordt u misschien gevraagd een korte beeldschermtest uit te voeren voor deze structuren. Volg de instructies op het scherm om de test uit te voeren en bevestig dat u helder beeld hebt. Als Apple TV 4K niet kan bevestigen dat uw televisie Dolby Vision of HDR10 kan afspelen, wordt de eerder gebruikte modus automatisch weer ingesteld.

Om te bevestigen welke videomodus uw Apple TV 4K gebruikt, gaat u naar 'Instellingen' > 'Video en audio'. Hier kunt u handmatig een beeldschermstructuur selecteren.

Het beste beeld verkrijgen

Apple TV 4K is ontworpen om de beste kijkervaring te geven, gebaseerd op de mogelijkheden van uw 4K-televisie. In bepaalde situaties kunt u problemen ervaren of is het nodig dat u de configuratie handmatig controleert. Deze situaties kunnen het volgende omvatten:

• Televisiebeeld is verkleurd, de kleur is te helder of er is geen of slecht beeld.
  • Periodieke ruis, sneeuw of vonkjes op het scherm.
  • Kan geen HDR of Dolby Vision gebruiken op een ondersteunde televisie.
  • Audioproblemen, zoals wegvallende audio, ruis of audio/video lopen niet synchroon.

Als u één van deze problemen ervaart, controleert u of de nieuwste versie van tvOS op uw Apple TV staat. Volg daarna de onderstaande stappen.

Controleer of uw televisie HDR10 of Dolby Vision ondersteunt

Om de Apple TV 4K automatisch de beeldschermstructuur in HDR10 of Dolby Vision in te laten stellen, moet uw televisie HDR10 of Dolby Vision kunnen afspelen op 60 Hz (50 Hz in Europa). Apple TV 4K kan deze structuren afspelen op 30 Hz (25 Hz in Europa), maar dan moet u 'Maak dynamisch bereik passend' inschakelen via 'Instellingen' > 'Video en Audio' > 'Maak content passend'. Als u niet zeker weet welke structuren uw televisie ondersteunt, controleert u de gebruikershandleiding van uw televisie.

Gebruik de correcte HDMI-ingang en -instellingen

Afhankelijk van uw televisie moet u misschien een andere HDMI-ingang op uw televisie gebruiken voor 4K- of HDR-video in hoge kwaliteit. Sommige televisies ondersteunen bijvoorbeeld alleen HDR op HDMI-ingang 2 of HDMI-ingang 3. Controleer de gebruikershandleiding van uw televisie om te identificeren welke ingangen 4K en HDR ondersteunen.

Naast het gebruiken van de correcte HDMI-ingang moet u misschien HDR10 of Dolby Vision inschakelen in de video- of HDMI-instellingen op uw televisie. In een aantal gevallen verwijst de instelling niet direct naar HDR10 of Dolby Vision, zoals bij 'Ultra', 'Diep' of 'Verbeterde video of kleur'.

Werk de software op uw televisie bij

Als u een beeldschermprobleem hebt, zoals kleurafwijking of een te helder beeld, gedeeltelijke beelden of synchronisatie van audio/video, controleert u of uw televisie de meest recente software gebruikt. De meeste televisies en ontvangers met 4K-mogelijkheid kunnen verbinding maken met een wifi- of Ethernet-netwerk om de software bij te werken. Voor instructies over hoe u de software kunt bijwerken, bekijkt u de ingebouwde Help voor uw televisie, de gebruikershandleiding of de website van de fabrikant.

Controleer de HDMI-kabel

4K-video, vooral HDR10 en Dolby Vision, vereist een HDMI-kabel die compatibel is met deze structuren. Apple raadt HDMI-kabels aan die een Dolby Vision-compatibiliteitsmerk hebben, omdat deze zijn getest met Apple TV 4K en een breed scala aan televisies. Een voorbeeld is de Belkin Ultra High Speed HDMI-kabel.

Als er een probleem is met de HDMI-kabel, kan er een melding op de Apple TV verschijnen waarin staat dat de HDMI-kabel moeite heeft om de verbinding stabiel te houden. Controleer de verbinding van de HDMI-kabel. Ga daarvoor naar 'Instellingen' > 'Video en audio' en kies 'Controleer de HDMI-verbinding' om een test van twee minuten uit te voeren.

Als u nog steeds problemen ondervindt met de verbinding van de HDMI-kabel, controleert u alle verbindingen en kijkt u of de HDMI-kabel het label 'Compatibel met Dolby Vision' heeft.

Controleer andere componenten

Als u andere componenten gebruikt, zoals een audio/video-ontvanger, HDMI-schakelaar of soundbar, verbindt u tijdelijk uw Apple TV 4K direct met uw televisie. Als het probleem niet optreedt bij een directe verbinding met uw televisie, controleert u het volgende:

Ontvanger of soundbar

Als u een audio/video-ontvanger of soundbar gebruikt, controleert u de mogelijkheden, verbindingen en instellingen, evenals het volgende:

• Controleer of uw ontvanger 4K en hogere video kan afspelen en of u HDMI-ingangen gebruikt die 4K- en HDMI 2.0-/HDCP 2.2-signalen ondersteunen.
  • Ontvangers die HDR10 of Dolby Vision ondersteunen, vereisen vaak een firmware-update om deze support toe te voegen.
  • Controleer de video- en HDMI-instellingen van uw ontvanger na de update. Misschien moet u verbeterde HDMI inschakelen in de instellingen.
  • Controleer of alle HDMI-kabels die uw Apple TV 4K met uw televisie en ontvanger verbinden, compatibel zijn met 4K- en HDR-video.

Andere HDMI-accessoires

HDMI-schakelaardozen, HDMI-splitters of andere accessoires die uw Apple TV 4K verbinden met uw televisie, kunnen het HDMI-signaal verstoren. Als het probleem is opgelost nadat u deze hebt verwijderd, controleert u bij de fabrikant of ze 4K- en HDR-video ondersteunen.

Meer hulp

Leer wat u moet doen als uw Apple TV 4K alleen een zwart scherm weergeeft of kort een Apple logo weergeeft en daarna overgaat op een zwart scherm.

Voor alle andere problemen neemt u contact op met Apple Support.