HEIF- of HEVC-materiaal gebruiken op Apple apparaten

Upgrade naar iOS 11 of nieuwer of macOS High Sierra of nieuwer om HEIF- of HEVC-materiaal dat met een iPhone of iPad is opgenomen, te bekijken, te bewerken of te dupliceren.

iOS 11 en macOS High Sierra ondersteunen deze nieuwe industriestandaarden voor materiaalstructuren:

• HEIF (High Efficiency Image File Format) voor foto's

• HEVC (High Efficiency Video Coding), ook aangeduid als H.265, voor video's

HEIF en HEVC bieden betere compressie dan JPEG en H.264. Je hebt dus minder opslagruimte nodig op je apparaat en iCloud Foto's, terwijl de beeldkwaliteit gelijk blijft.

Upgrade naar de nieuwste versie van iOS 11 of nieuwer of macOS High Sierra of nieuwer om HEIF- en HEVC-materiaal volledig te kunnen bekijken, bewerken of dupliceren op je apparaat.

Dit materiaal vastleggen

Als je iOS 11 of nieuwer gebruikt, kun je op de volgende apparaten materiaal vastleggen in HEIF- of HEVC-structuur. Op andere apparaten met iOS 11 of nieuwer, iPadOS of macOS High Sierra of nieuwer kun je dergelijk materiaal bekijken, bewerken en dupliceren met enkele beperkingen.

• iPhone 7 of iPhone 7 Plus of nieuwer

• iPad (6e generatie) of nieuwer

• iPad Air (3e generatie) of nieuwer

• iPad mini (5e generatie) of nieuwer

• iPad Pro (10,5-inch), iPad Pro (11-inch) en iPad Pro 12,9-inch (2e generatie) of nieuwer

Lees hoe je het model van je iPhone of iPad kunt bepalen.

Het wordt aanbevolen om opnamen te maken in HEIF- en HEVC-structuur, maar je kunt ook opnamen maken in andere structuren die meer algemeen compatibel zijn en werken met andere besturingssystemen en apparaten:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Camera'.

2. Tik op 'Bestandsstructuren'.

3. Tik op 'Meest compatibel'. Deze instelling is alleen beschikbaar op apparaten die materiaal in HEIF- of HEVC-structuur kunnen vastleggen, en alleen op apparaten met iOS 11 of nieuwer, of iPadOS.

4. Alle nieuwe foto's en video's gebruiken nu de JPEG- of H.264-structuur. Als je de ruimtebesparende HEIF- en HEVC-structuren weer wil gebruiken, selecteer je 'High Efficiency'.

Werken met dit materiaal

iOS 11 of nieuwer, iPadOS en macOS High Sierra of nieuwer bieden ingebouwde ondersteuning voor HEIF en HEVC, zodat je in talloze apps, waaronder Foto's, iMovie en QuickTime Player, dit materiaal kunt bekijken, bewerken of dupliceren.

Op sommige oudere apparaten wordt de ondersteuning voor HEVC beperkt door de resolutie en beeldsnelheid van de video. Resoluties van 1080p of lager en beeldsnelheden van 60 fps of lager zijn meer algemeen compatibel en werken ook op oudere apparaten. Om de resolutie en beeldsnelheid te verlagen die je opnameapparaat gebruikt om video op te nemen, ga je naar 'Instellingen' > 'Camera' > 'Neem video op' en 'Instellingen' > 'Camera' > 'Neem slowmotion op'.

Als je iCloud Foto's gebruikt in iOS 10 of macOS Sierra, wordt mogelijk een waarschuwingssymbool Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding weergegeven in de rechterbovenhoek van de foto of video, of een waarschuwingsbericht. Upgrade naar iOS 11 of nieuwer of macOS High Sierra of nieuwer om HEIF- en HEVC-materiaal volledig te kunnen bekijken, bewerken of dupliceren op je apparaat.

Dit materiaal delen en converteren

Als je dit materiaal deelt via iCloud Foto's, wordt het materiaal bewaard met de oorspronkelijke structuur, resolutie en beeldsnelheid. Upgrade naar iOS 11 of nieuwer of macOS High Sierra of nieuwer als je het HEIF- of HEVC-materiaal in iCloud Foto's niet op je apparaat kunt bekijken, bewerken of dupliceren, of als het materiaal in een lagere resolutie wordt weergegeven.

Als je dit materiaal deelt via een andere methode, zoals AirDrop, Berichten of e-mail, wordt het materiaal mogelijk automatisch gedeeld in een meer compatibele structuur, zoals JPEG of H.264, afhankelijk van de vraag of het ontvangende apparaat de nieuwere materiaalstructuur ondersteunt.

Als je HEIF- en HEVC-materiaal handmatig wilt converteren, exporteer je dit naar een andere structuur met behulp van een app van Apple of van derden. Bijvoorbeeld:

• Als je op je Mac een HEIF-afbeelding opent in Foto's of Voorvertoning, kies je 'Archief' > 'Exporteer' en kies je vervolgens een andere structuur, zoals JPEG of PNG, voordat je het bestand bewaart.

• Als je op je Mac een HEVC-video opent in QuickTime Player, kies je 'Archief' > 'Exporteer als'. Gebruik het venstermenu in het dialoogvenster dat wordt geopend om de instelling 'Kleinere bestandsgrootte (HEVC)' te wijzigen in 'Grotere compatibiliteit (H.264)' voordat je op 'Bewaar' klikt. Als je in plaats van een venstermenu een aankruisvak 'HEVC' ziet, schakel je dit uit voordat je de video bewaart.

Dit materiaal importeren via USB

Wanneer je HEIF- of HEVC-materiaal vanaf een aangesloten iPhone of iPad importeert in Foto's en Fotolader of op een pc, wordt het materiaal mogelijk omgezet in de structuur JPEG of H.264. Als je niet wilt dat het materiaal wordt omgezet, ga je naar 'Instellingen' > 'Foto's' op je iOS-apparaat. Scrol vervolgens omlaag en tik op 'Behoud originelen'.