Opslagruimte vrijmaken op de Mac

Bespaar ruimte door uw materiaal in iCloud te bewaren of de ingebouwde tools te gebruiken om grote of overbodige bestanden op te sporen en te verwijderen.

In macOS Sierra en hoger* kunt u met 'Geoptimaliseerde opslag' ruimte besparen door uw materiaal in iCloud te bewaren en het op afroep beschikbaar te maken. Als er opslagruimte nodig is, worden bestanden, foto's, films, e-mailbijlagen en andere bestanden die u zelden gebruikt, automatisch bewaard in iCloud. Bestanden blijven staan waar u ze het laatst hebt bewaard, en worden gedownload wanneer u ze opent. Bestanden die u onlangs hebt gebruikt, blijven gewoon op de Mac staan, net als geoptimaliseerde versies van uw foto's.

* Als u nog geen upgrade naar macOS Sierra of hoger hebt uitgevoerd, leest u hier over andere manieren om opslagruimte vrij te maken.

Nagaan hoeveel opslagruimte uw Mac nog heeft

Kies het Apple-menu  > 'Over deze Mac' en klik op 'Opslag'. U ziet nu een overzicht van de beschikbare opslagruimte op uw Mac en van de ruimte die in beslag wordt genomen door verschillende categorieën bestanden:

Over deze Mac: Opslag

Klik op de knop 'Beheer' om het venster 'Opslagbeheer' te openen (zie afbeelding hieronder). (De knop 'Beheer' is alleen beschikbaar in macOS Sierra of hoger.)

De opslagruimte op uw Mac beheren

Het venster 'Opslagbeheer' geeft aanbevelingen voor de optimalisatie van uw opslagruimte. U ziet alleen de aanbevelingen die nog niet zijn ingeschakeld.

Venster 'Opslagbeheer'

Bewaar in iCloud

Klik op de knop 'Bewaar in iCloud' en kies vervolgens uit deze opties:

• 'Bureaublad' en 'Documenten'. Bewaar alle bestanden op deze twee locaties in iCloud Drive. Als er opslagruimte nodig is, worden op de Mac alleen de bestanden bewaard die u onlangs hebt geopend, zodat u gemakkelijk offline kunt werken. Bij bestanden die alleen in iCloud worden bewaard, wordt een downloadsymbool  getoond. U kunt er dubbel op klikken om het oorspronkelijke bestand te downloaden. Meer informatie over deze functie
  • Foto's. Alle originele foto's en video's worden in volledige resolutie bewaard in iCloud-foto's. Als er opslagruimte nodig is, worden alleen opslagbesparende (geoptimaliseerde) versies van foto's op uw Mac bewaard. Om de oorspronkelijke foto of video te downloaden, hoeft u deze alleen maar te openen.
  • Berichten. Al uw berichten worden bewaard in iCloud. Als er opslagruimte nodig is, worden op de Mac alleen berichten en bijlagen bewaard die u onlangs hebt geopend. Meer informatie over Berichten in iCloud.

Het bewaren van bestanden in iCloud gebruikt de opslagruimte van uw iCloud-opslagabonnement. Als u de iCloud-opslaglimiet bereikt of overschrijdt, kunt u meer iCloud-opslag kopen of iCloud-opslagruimte vrijmaken. iCloud-opslag is verkrijgbaar vanaf USD 0,99 per maand voor 50 GB, en u kunt extra opslag rechtstreeks vanaf uw Apple apparaat kopen. Meer informatie over de prijzen in uw regio.

Optimaliseer opslag

Klik op de knop 'Optimaliseer' en kies vervolgens uit deze opties.

• Verwijder bekeken films en tv-programma's automatisch. Als er opslagruimte nodig is, worden films en tv-programma's die u bij de iTunes Store hebt gekocht en al hebt bekeken, automatisch verwijderd van uw Mac. Klik op het downloadsymbool  naast een film of tv-programma om het item opnieuw te downloaden.
  • Download alleen recente bijlagen. Mail downloadt automatisch alleen de bijlagen die u recent hebt ontvangen. U kunt bijlagen altijd handmatig downloaden door de e-mail of bijlage te openen, of de bijlage op de Mac te bewaren.
  • Download bijlagen niet automatisch. Mail downloadt een bijlage alleen als u de e-mail of bijlage opent, of de bijlage op de Mac bewaart.

Optimalisatie van de opslag voor films, tv-programma's en e-mailbijlagen neemt geen opslagruimte in iCloud in beslag.

Leeg prullenmand automatisch

'Leeg prullenmand automatisch' verwijdert bestanden die langer dan 30 dagen in de prullenmand zitten.

Schoon documenten op

'Schoon documenten op' helpt bij het opsporen van grote bestanden en bestanden die u misschien niet meer nodig hebt. Klik op de knop 'Bekijk bestanden' en kies een van de bestandscategorieën in de navigatiekolom, bijvoorbeeld 'Apps', 'Documenten', 'Muzikale creaties' of 'Prullenmand'.

U kunt in sommige categorieën de bestanden rechtstreeks vanuit dit venster verwijderen. Andere categorieën geven de totale opslagruimte weer die wordt gebruikt voor de bestanden in elke app. U kunt de app openen en dan in de app bekijken of u bestanden wilt verwijderen.

Lees hier hoe u apps, muziek, films, tv-programma's en boeken opnieuw kunt downloaden.

Waar vindt u de instellingen voor elke functie?

De knop voor een aanbeveling in het venster Opslagbeheer bepaalt ook een of meer instellingen in andere apps. U kunt deze instellingen ook in de apps zelf beheren.

Bewaar in iCloud

• Als u macOS Catalina gebruikt, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klikt u op 'Apple ID' en selecteert u vervolgens 'iCloud' in de navigatiekolom: met 'Bewaar in Cloud' wordt de instelling 'Optimaliseer Mac-opslag' aan de rechterkant ingeschakeld. Klik nu op 'Opties' naast 'iCloud Drive': met 'Bewaar in iCloud' wordt de instelling 'Map 'Bureaublad' en 'Documenten'' ingeschakeld. Schakel iCloud Drive uit om iCloud Drive helemaal uit te zetten.
    In macOS Mojave of lager kiest u het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren', klikt u op 'iCloud' en vervolgens naast 'iCloud Drive' op 'Opties'. Met 'Bewaar in iCloud' worden de instellingen voor 'Map 'Bureaublad' en 'Documenten'' en 'Optimaliseer Mac-opslag' ingeschakeld.
  • Kies in Foto's de optie 'Foto's' > 'Voorkeuren' en klik op 'iCloud'. Met 'Bewaar in iCloud' worden de instellingen voor iCloud-foto's en 'Optimaliseer Mac-opslag' ingeschakeld.
  • In de Berichten-app kiest u 'Berichten' > 'Voorkeuren' en klikt u op 'iMessage'. Met 'Bewaar in iCloud' wordt de optie 'Schakel Berichten in iCloud in' ingeschakeld.

Optimaliseer opslag

• Als u macOS Catalina gebruikt, opent u de Apple TV-app, kiest u 'TV' > 'Voorkeuren' in de menubalk en klikt u vervolgens op 'Bestanden'. Met 'Optimaliseer opslag' wordt 'Verwijder bekeken films en tv-programma's automatisch' ingeschakeld.
    In macOS Mojave of lager kiest u 'iTunes' > 'Voorkeuren' in de menubalk en klikt u vervolgens op 'Geavanceerd'. Met 'Optimaliseer opslag' wordt 'Verwijder bekeken films en tv-programma's automatisch' ingeschakeld.
  • In Mail kiest u 'Mail' > 'Voorkeuren' in de menubalk en klikt u vervolgens op 'Accounts'. Met 'Optimaliseer opslag' wordt de menuoptie 'Download bijlagen' rechts in het gedeelte 'Accountgegevens' ingesteld op 'Recente' of 'Geen'.

Leeg prullenmand automatisch: kies vanuit de Finder de optie 'Finder' > 'Voorkeuren' en klik dan op 'Geavanceerd'. Met 'Leeg prullenmand automatisch' wordt 'Verwijder onderdelen na 30 dagen uit prullenmand' ingeschakeld.

Andere manieren waarop macOS automatisch helpt ruimte te besparen

In macOS Sierra of hoger neemt de Mac automatisch de volgende maatregelen om opslagruimte te besparen:

• Dubbele downloads in Safari worden gedetecteerd en alleen de laatste versie van de download wordt bewaard
  • U wordt erop gewezen dat u gebruikte installatieprogramma's van apps kunt verwijderen
  • Ongebruikte oude lettertypen, talen en woordenboeken worden verwijderd
  • Cache, logboeken en andere onnodige gegevens worden opgeruimd als er opslagruimte nodig is

Handmatig opslagruimte vrijmaken

Ook zonder de functies van Geoptimaliseerde opslag van Sierra of hoger kunt u stappen nemen om meer opslagruimte beschikbaar te maken:

• Muziek, films en andere media kunnen erg veel opslagruimte in beslag nemen. Lees hier hoe u muziek, films en tv-programma's van uw apparaat verwijdert.
  • Andere bestanden die u niet meer nodig hebt, verwijdert u door ze te verplaatsen naar de prullenmand en de prullenmand vervolgens leeg te maken. De map 'Downloads' is een goede plaats om te zoeken naar bestanden die u mogelijk niet meer nodig hebt.
  • Verplaats bestanden naar een extern opslagapparaat.
  • Comprimeer bestanden.
  • Verwijder onnodige e-mail: kies in de Mail-app 'Postbus' > 'Wis ongewenste reclame'. Als u de e-mail in uw postbus Prullenmand niet meer nodig hebt, kiest u 'Postbus' > 'Wis verwijderde onderdelen'.

Meer informatie

• Als u een bestand dupliceert op een APFS-geformatteerd volume, gebruikt dat bestand geen extra opslagruimte op het volume. Het verwijderen van een dubbel bestand maakt alleen de ruimte vrij die wordt vereist door eventuele gegevens die u mogelijk hebt toegevoegd aan de dubbele versie. Als u de kopieën van het bestand niet meer nodig hebt, kunt u alle opslagruimte herstellen door zowel de dubbele versie als het originele bestand te verwijderen.
  • Als u een professioneel programma gebruikt en Mac-opslagruimte optimaliseert, leest u hier hoe u ervoor zorgt dat uw projecten altijd op uw Mac staan en toegang hebben tot de bijbehorende bestanden.