SOS-noodmelding gebruiken op Apple Watch

Met SOS-noodmelding kun je snel en gemakkelijk om hulp vragen en je SOS-contactpersonen waarschuwen vanaf je Apple Watch.

Zo werkt het

Wanneer je een oproep start met SOS-noodmelding, belt de Apple Watch automatisch de plaatselijke hulpdiensten en geeft je locatie aan hen door.*

watchos-9-series-7-call-emergency-services

Als de oproep is beëindigd, stuurt je Apple Watch je SOS-contactpersonen een sms-bericht met je huidige locatie, tenzij je besluit te annuleren. Nadat je de SOS-modus hebt geactiveerd, ontvangen je SOS-contactpersonen nog enige tijd berichten wanneer je locatie verandert. Meer informatie over het toevoegen van SOS-contactpersonen.

SOS-noodmelding vereist verbinding met een mobiel netwerk of Bellen via wifi met een internetverbinding vanaf je Apple Watch of een iPhone in de buurt.

In sommige landen of regio's moet je mogelijk kiezen welke hulpdienst je nodig hebt. Zo kun je in het vasteland van China bijvoorbeeld kiezen tussen de politie, de brandweer of de ambulancedienst. En als je een Apple Watch Series 5 of nieuwer (GPS + Cellular), Apple Watch SE of nieuwer (GPS + Cellular) of een model van de Ultra hebt, kan je Watch ook de plaatselijke hulpdiensten bellen wanneer je je in een ander land of een andere regio bevindt.

Hulpdiensten bellen met je Apple Watch

1. Houd op de Watch de zijknop (de knop onder de Digital Crown) ingedrukt totdat de schuifknop 'Noodoproep' verschijnt.

watchos-10-series-8-power-off-screen
  2. Versleep de schuifknop 'Noodoproep' om de oproep onmiddellijk te starten. Je kunt ook de zijknop ingedrukt houden. Nadat er is afgeteld belt de Watch automatisch de hulpdiensten.

Ongelukdetectie en valdetectie gebruiken om hulp in te roepen

Als je een Apple Watch Series 8 of nieuwer, Apple Watch SE (2e generatie) of Apple Watch Ultra of nieuwer hebt met de nieuwste versie van watchOS, kan je apparaat hulpdiensten bellen en een bericht naar je SOS-contactpersonen sturen als er een ernstig auto-ongeluk wordt gedetecteerd. Meer informatie over het gebruik van ongelukdetectie op je Apple Watch om hulp in te schakelen bij een ongeluk.

Valdetectie op Apple Watch Series 4 of nieuwer en Apple Watch SE of nieuwer kan je doorverbinden met hulpdiensten wanneer een harde val wordt gedetecteerd. Lees hoe je valdetectie gebruikt met Apple Watch.

Automatisch bellen uitschakelen

Je kunt je instellingen veranderen zodat de hulpdiensten niet automatisch worden gebeld als je de knop aan de zijkant ingedrukt houdt:

1. Open de Apple Watch-app op de iPhone en tik op het tabblad 'Mijn Watch'.

2. Tik op 'SOS-noodmelding'.

3. Schakel 'Houd zijknop ingedrukt om te bellen' uit.

ios-17-iphone-14-pro-watch-my-watch-emergency-sos-hold-side-button-to-dial-off

Als je deze instelling uitschakelt, kun je de schuifknop 'Noodoproep' nog steeds gebruiken om te bellen.

Een gesprek stoppen dat je per ongeluk bent begonnen

Als je per ongeluk het aftellen van SOS-noodmelding hebt gestart, laat je gewoon de zijknop los.

Als de oproep is gedaan, maar je hebt geen hulpdiensten nodig, hang dan niet op. Wacht tot een centralist opneemt en leg dan uit dat je geen hulp nodig hebt. Daarna vraagt de Watch of je alsnog een tekstbericht wilt sturen naar je SOS-contactpersonen. Tik op 'Nee' als je geen tekstbericht wilt versturen.

Stoppen met het delen van je locatie

Na de noodoproep herinnert je Apple Watch je er elke vier uur aan dat je locatie wordt gedeeld met je SOS-contactpersonen. Tik op 'Stop delen' in de melding om het delen van je locatie te stoppen.

Internationale noodoproep

De Apple Watch Series 5 en nieuwer (GPS + Cellular), Apple Watch SE en nieuwer (GPS + Cellular) en alle modellen van de Ultra kunnen de plaatselijke hulpdiensten bellen wanneer je je in een ander land of een andere regio bevindt. Wanneer je in het buitenland een noodoproep plaatst, maakt je Watch verbinding met de lokale hulpdiensten, maar kan deze mogelijk geen locatie of sms-bericht naar je SOS-contactpersonen sturen.

In sommige landen en regio's werken internationale noodoproepen ook als je mobiele service niet hebt geconfigureerd op de Watch. Meer informatie over welke landen en regio's worden ondersteund.

Net als bij SOS-noodmeldingen in je eigen land of regio moet je iPhone in de buurt zijn als je Apple Watch geen Cellular-model is.

Andere noodfuncties configureren

* Het delen van locaties met hulpdiensten verschilt per land en regio en is mogelijk niet overal beschikbaar.