SOS-noodmelding gebruiken op Apple Watch

Met SOS-noodmelding kunt u snel en eenvoudig om hulp vragen en uw contactpersonen bij noodgevallen waarschuwen.

Zo werkt het

Als u belt via SOS-noodmelding, belt uw Apple Watch automatisch de lokale hulpdiensten en wordt uw locatie met hen gedeeld. In sommige landen en regio's moet u mogelijk de gewenste hulpdienst kiezen. Zo kunt u in China, vasteland bijvoorbeeld kiezen tussen de politie, de brandweer of de ambulancedienst. En als u Apple Watch Series 5 (GPS + Cellular) hebt, kan uw Watch ook de lokale hulpdiensten bellen wanneer u reist in andere landen of regio's.

Als een noodoproep is beëindigd, waarschuwt de Apple Watch uw SOS-contactpersonen met een sms-bericht, tenzij u besluit te annuleren. De Apple Watch stuurt hen uw huidige locatie en gedurende enige tijd na inschakeling van de SOS-modus worden uw SOS-contactpersonen geïnformeerd wanneer uw locatie verandert.* Meer informatie over hoe u SOS-contactpersonen toevoegt

*. Uw Watch stuurt uw SOS-contactpersonen geen sms-bericht en deelt ook niet uw locatie wanneer u gebruikmaakt van roaming buiten uw eigen land of regio.

Hulpdiensten bellen

Als u SOS-noodmelding wilt gebruiken op een Apple Watch zonder Cellular, moet uw iPhone in de buurt zijn. Als uw iPhone niet in de buurt is, moet uw Apple Watch zijn verbonden met een bekend wifinetwerk en moet u 'Bellen via wifi' configureren.

Zo plaatst u een oproep:

1. Houd de knop aan de zijkant op uw Watch ingedrukt totdat de SOS-noodmelding-schuifbalk wordt weergegeven.
    Schuifknop SOS-noodmelding op Apple Watch.
  2. Blijf de knop aan de zijkant ingedrukt houden. Wacht totdat wordt afgeteld en een geluid wordt afgespeeld. U kunt ook de SOS-noodmelding-schuifbalk verslepen.
  3. Als het aftellen is beëindigd, belt uw Watch automatisch de hulpdiensten.

Als de oproep is beëindigd, stuurt uw Apple Watch uw SOS-contactpersonen een sms-bericht met uw huidige locatie, tenzij u besluit te annuleren. Als Locatievoorzieningen is uitgeschakeld, wordt dit tijdelijk ingeschakeld. Als uw locatie verandert, ontvangen uw contacten een update en krijgt u ongeveer 10 minuten later een melding.

Stoppen met het delen van uw locatie

Als uw locatie wordt gedeeld, krijgt u gedurende 24 uur elke 4 uur een herinnering om te stoppen. Als u de updates wilt stoppen, tikt u op 'Stop delen' in de melding.

Een oproep beëindigen

Als u per ongeluk het aftellen hebt gestart, laat u de zijknop los.

Als u per ongeluk een noodoproep hebt gestart, drukt u stevig op het beeldscherm en tikt u op 'Stop gesprek'.

Optie 'Stop gesprek' op Apple Watch.

Contacten toevoegen of verwijderen

U kunt contactpersonen voor noodgevallen toevoegen vanuit de Gezondheid-app op een iPhone:

1. Open 'Instellingen' en tik op 'Gezondheid' > 'Medische ID'.
  2. Tik op 'Wijzig' en scrol naar uw SOS-contactpersonen.
  3. Tik op de knop 'Voeg toe'  om een SOS-contactpersoon toe te voegen.
  4. Tik op een contact en geef vervolgens uw relatie tot die persoon aan.
  5. Tik op 'Gereed' om de wijzigingen te bewaren.

Zo verwijdert u contactpersonen voor noodgevallen:

1. Open 'Instellingen' en tik op 'Gezondheid' > 'Medische ID'.
  2. Tik op 'Wijzig' en scrol naar uw SOS-contactpersonen.
  3. Tik op de verwijderknop het minteken naast een contactpersoon en tik vervolgens op 'Verwijder'.
  4. Tik op 'Gereed' om de wijzigingen te bewaren.

U kunt de hulpdiensten niet instellen als een SOS-contactpersoon.

Automatisch bellen uitschakelen

U kunt uw instellingen veranderen zodat de hulpdiensten niet automatisch worden gebeld als u de knop aan de zijkant ingedrukt houdt:

1. Open de Apple Watch-app op de iPhone en tik op het tabblad 'Mijn Watch'.
  2. Tik op 'SOS-noodmelding'.
  3. Schakel 'Houd zijknop ingedrukt' uit.

Als u deze instelling uitschakelt, kunt u de SOS-noodmelding-schuifbalk gebruiken om te bellen.

Internationale noodoproep

Apple Watch Series 5 (GPS + Cellular) kan lokale hulpdiensten bellen wanneer u in een ander land of andere regio bent. Wanneer u in het buitenland een noodoproep plaatst, maakt uw Watch verbinding met de lokale hulpdiensten, maar stuurt geen locatie of een tekstbericht naar uw SOS-contactpersonen. In sommige landen en regio's werken internationale noodoproepen ook als u mobiele service niet hebt geconfigureerd op de Watch. Meer informatie over welke landen en regio's worden ondersteund.

Net zoals wanneer u SOS-noodmelding gebruikt in uw eigen land of regio, moet uw iPhone in de buurt zijn als uw Apple Watch Series 5 geen Cellular-model is.

Andere noodfuncties configureren