FileVault gebruiken om uw Mac-opstartschijf te versleutelen

Volledige schijfversleuteling van FileVault maakt gebruik van XTS-AES-128-versleuteling met een 256-bits code om onbevoegde toegang tot de informatie op uw opstartschijf te helpen voorkomen.

FileVault in- of uitschakelen

Als FileVault is ingeschakeld, heeft uw Mac het wachtwoord van uw gebruikersaccount nodig om uw ingebouwde opstartschijf te ontgrendelen en uw Mac toe te staan het opstarten te voltooien. Het is gebruikersaccounts niet toegestaan om automatisch in te loggen. Volg de stappen die passen bij de macOS-versie die u gebruikt.

macOS Ventura of hoger

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen'.
  2. Klik in de zijbalk op 'Privacy en beveiliging'.
  3. Scrol omlaag naar het gedeelte FileVault aan de rechterkant en klik vervolgens op 'Schakel in' of 'Schakel uit'.

Eerdere versies van macOS

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik vervolgens op 'Beveiliging en privacy'.
  2. Klik op het tabblad 'FileVault'.
  3. Klik op het hangslot Vergrendeld en voer vervolgens de naam en het wachtwoord van een beheerder in.
  4. Klik op 'Schakel FileVault in' of 'Schakel FileVault uit'.

Als u FileVault inschakelt, kunt u kiezen hoe u uw schijf wilt ontgrendelen en uw wachtwoord opnieuw wilt instellen voor het geval u ooit uw wachtwoord vergeet. Zo kunt u uw iCloud-account of een herstelcode gebruiken. Meer informatie over deze opties.

Als andere gebruikers accounts hebben op uw Mac, wordt u gevraagd om alle gebruikers te activeren en om hun wachtwoorden in te voeren voordat ze de schijf kunnen ontgrendelen. Gebruikersaccounts die na de inschakeling van FileVault zijn toegevoegd, worden automatisch geactiveerd.

Als u het wachtwoord van uw account en uw FileVault-herstelcode verliest, kunt u niet inloggen op uw Mac en hebt u geen toegang tot de gegevens op uw opstartschijf.

Uw herstelcode veranderen of uw wachtwoord opnieuw instellen

Om de herstelcode te veranderen die is gebruikt om uw opstartschijf te versleutelen, schakelt u eerst FileVault uit. Hiervoor hebt u het wachtwoord van uw account nodig. U kunt deze vervolgens opnieuw inschakelen om een nieuwe code aan te maken en alle oudere codes uit te schakelen.

Als u het wachtwoord van uw account bent vergeten of het werkt niet, kunt u mogelijk uw wachtwoord opnieuw instellen.