Je hartslag in de gaten houden met Apple Watch

Lees hier hoe een Apple Watch je hartslag meet en ontvang tips voor een nauwkeurigere meting.

Symbool van de Hartslag-app

Je hartslag controleren

Je kunt je hartslag op elk gewenst moment controleren met de Hartslag-app. Open de app en wacht tot Apple Watch je hartslag heeft gemeten. Je kunt ook je gegevens voor rust, wandelingen, ademhaling, work-outs en herstel gedurende de dag bekijken. Om de app eenvoudig te openen, voeg je de hartslagcomplicatie toe aan je wijzerplaat.
Hartslag-app met huidige hartslag van 54 spm
Je kunt ook hartslagmeldingen inschakelen, zodat je weet of je hartslag boven of onder een gekozen aantal slagen per minuut (spm) blijft, of om af en toe te controleren op een onregelmatig hartritme.

Meldingen bij onregelmatig ritme zijn alleen beschikbaar in watchOS 5.1.2 of nieuwer. Om meldingen bij onregelmatig hartritme in te schakelen, moeten de meldingen beschikbaar in jouw land of regio. Lees hier waar meldingen bij onregelmatig ritme beschikbaar zijn.

Als de Apple Watch je hartslag meet

Hartslagmetingen in de Gezondheid-app op de iPhone en hartslag in rust in de app op de Apple Watch

Wanneer je de Work-out-app gebruikt, meet de Apple Watch je hartslag voortdurend tijdens de work-out en gedurende drie minuten na het einde van de work-out om het tempo van het hartslagherstel na de work-out te bepalen. Als je je hartslag niet ziet, controleer je je instellingen.

Deze informatie, evenals andere gegevens die worden verzameld, helpt de Apple Watch bij het schatten van hoeveel calorieën je hebt verbrand. Bovendien meet Apple Watch je hartslag gedurende de dag in rust, en periodiek als je loopt (Apple Watch Series 1 of nieuwer). Aangezien Apple Watch deze achtergrondmetingen maakt op basis van je activiteit, zal de tijd tussen deze metingen variëren. Apple Watch berekent ook je dagelijkse hartslag in rust en je gemiddelde wandelhartslag door achtergrondmetingen van de hartslag te vergelijken met gegevens van de versnellingsmeter wanneer er voldoende achtergrondmetingen beschikbaar zijn.1 Je kunt in 'Bronnen' bepalen welke apps van derden toegang hebben tot je gezondheidsgegevens in de Gezondheid-app.

Hoe de Apple Watch je hartslag meet

De optische hartslagsensor van de Apple Watch gebruikt een procedé dat fotoplethysmografie wordt genoemd. Hoewel deze technologie moeilijk uit te spreken is, is deze op een erg eenvoudig feit gebaseerd: bloed is rood omdat het rood licht reflecteert en groen licht absorbeert. De Apple Watch gebruikt groene ledverlichting in combinatie met lichtgevoelige fotodioden om de hoeveelheid bloed die er op een gegeven moment door je pols vloeit, te detecteren. Wanneer je hart klopt, is de doorbloeding in je pols (en dus ook de absorptie van groen licht) groter. Tussen de hartslagen is het minder. Door de ledverlichting honderden keren per seconde te laten knipperen, kan de Apple Watch het aantal hartslagen per minuut berekenen: jouw hartslag. De optische hartslagsensor ondersteunt een bereik van 30 tot 210 slagen per minuut. Daarnaast is de optische hartslagsensor ontworpen om lage signaalniveaus te compenseren door zowel de ledhelderheid als de samplingsnelheid te verhogen.

De optische hartslagsensor kan ook gebruikmaken van infrarood licht. Deze modus wordt door de Apple Watch gebruikt bij achtergrondmetingen van je hartslag en voor hartslagmeldingen. De Apple Watch gebruikt groene ledverlichting om je hartslag te meten tijdens work-outs en ademhalingssessies en om de gemiddelde hartslag tijdens wandelingen en de hartritmevariabiliteit (HRV) te berekenen.

Locatie van fotodiodesensors, infrarode ledlampjes en groene ledlampjes op de Apple Watch Series 6.

De Apple Watch 4 Series en nieuwer en alle modellen van Apple Watch Ultra hebben ook ingebouwde elektroden in de achterkant en in de Digital Crown. Deze elektroden kunnen de elektrische signalen in je hart meten wanneer je de Hartslag- of Ecg-app gebruikt. Als je je vinger op de Digital Crown plaatst, ontstaat er een gesloten circuit tussen je hart en je beide armen, waardoor de elektrische signalen in je borstkas kunnen worden geregistreerd.

Om de elektrische hartslagsensor te gebruiken om je hartslag te meten, open je de Hartslag-app en plaats je je vinger op de Digital Crown. Doordat er nu elke seconde wordt gemeten, in plaats van elke vijf seconden, krijg je een snellere meting met een hogere nauwkeurigheid. Als je in de Gezondheid-app naar de bewaarde gegevens voor Hartslag kijkt, zul je onder 'Hartslagcontext' 'Ecg' zien staan. Je kunt de elektrische hartslagsensor ook gebruiken om een ecg te maken met de Ecg-app.

De Ecg-app is momenteel alleen in bepaalde landen en regio's beschikbaar. Lees hier waar de Ecg-app beschikbaar is.

Voor het beste resultaat

Begin met een goede pasvorm. Zelfs onder ideale omstandigheden levert de Apple Watch mogelijk niet voor iedereen op elk moment een betrouwbare hartslagmeting. En voor een klein percentage gebruikers kunnen verschillende factoren het onmogelijk maken om überhaupt een hartslagmeting te verkrijgen. Je kunt de Apple Watch helpen om de meest consistente en best mogelijke hartslagmetingen te verkrijgen. Leer wat nog meer van invloed is op je meting.

1. Er kunnen mogelijk afwijkingen in de weergegeven gegevens optreden, wat af en toe leidt tot hartslagmetingen die ongewoon hoog of laag zijn.

2. Ecg wordt niet ondersteund op de Apple Watch SE.