Over de beveiligingsinhoud van OS X Yosemite v10.10.3 en Beveiligingsupdate 2015-004

In dit document wordt de beveiligingsinhoud van OS X Yosemite v10.10.3 en Beveiligingsupdate 2015-004 beschreven.

Ter bescherming van onze klanten maakt Apple geen beveiligingskwesties openbaar en bespreekt of bevestigt Apple deze niet totdat een volledig onderzoek is uitgevoerd en de benodigde patches of releases beschikbaar zijn. Bezoek de website Apple productbeveiliging voor meer informatie over Apple-productbeveiliging.

Raadpleeg Hoe gebruikt u de Apple Product Security PGP-sleutel voor meer informatie over het gebruik van de Apple PGP-sleutel voor productbeveiliging.

Waar mogelijk worden CVE-ID’s als referentie voor kwetsbaarheden gebruikt voor verdere informatie.

Raadpleeg Apple-beveiligingsupdates voor meer informatie over andere beveiligingsupdates.

OS X Yosemite v10.10.3 en Beveiligingsupdate 2015-004

• Admin Framework

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een proces kan beheerdersbevoegdheden verkrijgen zonder de identiteitscontrole naar behoren uit te voeren

Beschrijving: er was een probleem bij de controle van XPC-rechten. Dit probleem is verholpen door een verbeterde controle van rechten.

CVE-ID

CVE-2015-1130: Emil Kvarnhammar in TrueSec

• apache

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: meerdere kwetsbaarheden in Apache

Beschrijving: er waren meerdere kwetsbaarheden in versies van Apache die lager zijn dan 2.4.10 en 2.2.29, waaronder een kwetsbaarheid waarbij een externe aanvaller willekeurige code kan uitvoeren. Deze problemen zijn verholpen door Apache bij te werken naar versies 2.4.10 en 2.2.29

CVE-ID

CVE-2013-5704

CVE-2013-6438

CVE-2014-0098

CVE-2014-0117

CVE-2014-0118

CVE-2014-0226

CVE-2014-0231
  • ATS

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er waren meerdere problemen met invoervalidatie in fontd. Deze problemen zijn verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-ID

CVE-2015-1131: Ian Beer van Google Project Zero

CVE-2015-1132: Ian Beer van Google Project Zero

CVE-2015-1133: Ian Beer van Google Project Zero

CVE-2015-1134: Ian Beer van Google Project Zero

CVE-2015-1135: Ian Beer van Google Project Zero

• Certificaatvertrouwensbeleid

Impact: update voor het certificaatvertrouwensbeleid

Beschrijving: het certificaatvertrouwensbeleid is bijgewerkt. Raadpleeg de volledige lijst met certificaten.

• CFNetwork HTTP-protocol

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: cookies van een bron kunnen naar een andere bron worden verstuurd

Beschrijving: er was een probleem met cookies op verschillende domeinen bij de verwerking van doorverwijzingen. Cookies die in een doorverwezen reactie zijn ingesteld, kunnen worden verstuurd naar een doorverwezen doel van een andere bron. Het probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van doorverwijzingen.

CVE-ID

CVE-2015-1089: Niklas Keller (http://kelunik.com)

• CFNetwork-sessie

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: inloggegevens van de identiteitscontrole kunnen naar een server van een andere bron worden verstuurd

Beschrijving: er was een probleem met de headers van HTTP-verzoeken op verschillende domeinen bij de verwerking van doorverwijzingen. Headers van HTTP-verzoeken die in een doorverwezen reactie worden verstuurd, kunnen worden verstuurd naar een andere bron. Het probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van doorverwijzingen.

CVE-ID

CVE-2015-1091: Diego Torres (http://dtorres.me)

• CFURL

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: het bezoeken van een kwaadwillig vervaardigde website kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met invoervalidatie bij de verwerking van URL’s. Dit probleem is verholpen door een verbeterde validatie van URL’s.

CVE-ID

CVE-2015-1088: Luigi Galli

• CoreAnimation

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: het bezoeken van een kwaadwillig vervaardigde website kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een ‘use-after-free’-probleem in CoreAnimation. Dit probleem is verholpen door een verbeterd beheer van mutex.

CVE-ID

CVE-2015-1136: Apple

• FontParser

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd lettertypebestand kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er waren meerdere problemen met geheugenbeschadiging bij de verwerking van lettertypebestanden. Deze problemen zijn verholpen door middel van verbeterde bounds checking.

CVE-ID

CVE-2015-1093: Marc Schoenefeld

• Graphics Driver

Beschikbaar voor: OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een NULL pointer-dereferentie bij de verwerking van bepaalde IOService userclient-typen door het grafische besturingsbestand van NVIDIA. Dit probleem is verholpen door extra contextvalidatie.

CVE-ID

CVE-2015-1137: Frank Graziano en John Villamil van het Yahoo Pentest Team

• Hypervisor

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokaal programma zorgt mogelijk voor weigering van service

Beschrijving: er was een probleem met de invoervalidatie in het hypervisor-framework. Dit probleem is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-ID

CVE-2015-1138: Izik Eidus en Alex Fishman

• ImageIO

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd SGI-bestand kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging bij de verwerking van SGI-bestanden. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2015-1139: Apple

• IOHIDFamily

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een kwaadaardig HID-apparaat kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging in een IOHIDFamily API. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-1095: Andrew Church

• IOHIDFamily

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een bufferoverloop in IOHIDFamily. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-1140: lokihardt@ASRT in samenwerking met het Zero Day Initiative van HP, Luca Todesco, Vitaliy Toropov in samenwerking met het Zero Day Initiative (ZDI) van HP

• IOHIDFamily

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokale gebruiker kan de weergave van het kernelgeheugen bepalen

Beschrijving: er was een probleem in IOHIDFamily dat leidde tot de vrijgave van de inhoud van het kernelgeheugen. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2015-1096: Ilja van Sprundel van IOActive

• IOHIDFamily

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een heapbufferoverloop bij de verwerking van ‘key-mapping’-eigenschappen door IOHIDFamily. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2014-4404: Ian Beer van Google Project Zero

• IOHIDFamily

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een null pointer-dereferentie bij de verwerking van ‘key-mapping’-eigenschappen door IOHIDFamily. Dit probleem is verholpen door een verbeterde validatie van ‘key-mapping’-eigenschappen van IOHIDFamily.

CVE-ID

CVE-2014-4405: Ian Beer van Google Project Zero

• IOHIDFamily

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5

Impact: een gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met het schrijven buiten het bereik in het IOHIDFamily-besturingsbestand. Het probleem is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-ID

CVE-2014-4380: cunzhang van Adlab of Venustech

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokale gebruiker kan ervoor zorgen dat het systeem onverwacht wordt uitgeschakeld

Beschrijving: er was een probleem bij de verwerking van bewerkingen van het virtuele geheugen in de kernel. Het probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van de bewerking mach_vm_read.

CVE-ID

CVE-2015-1141: Ole Andre Vadla Ravnas van www.frida.re

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokale gebruiker kan zorgen voor weigering van service op het systeem

Beschrijving: er was een racevoorwaarde bij de setreuid-systeemaanroep van de kernel. Dit probleem is verholpen door een verbeterd statusbeheer.

CVE-ID

CVE-2015-1099: Mark Mentovai van Google Inc.

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokaal programma kan bevoegdheden escaleren met behulp van een aangetaste service die met minder bevoegdheden moet worden uitgevoerd

Beschrijving: setreuid- en setregid-systeemaanroepen faalden bij het definitief verwijderen van bevoegdheden. Dit probleem is verholpen door bevoegdheden naar behoren te verwijderen.

CVE-ID

CVE-2015-1117: Mark Mentovai van Google Inc.

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een aanvaller in een geprivilegieerde netwerkpositie kan het verkeer van gebruikers doorsturen naar willekeurige hosts

Beschrijving: ICMP-doorverwijzingen zijn standaard ingeschakeld in OS X. Dit probleem is verholpen door ICMP-doorverwijzingen uit te schakelen.

CVE-ID

CVE-2015-1103: Zimperium Mobile Security Labs

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een aanvaller in een geprivilegieerde netwerkpositie kan een weigering van service veroorzaken

Beschrijving: er was een inconsistentie van de status bij de verwerking van TCP-kopteksten. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van de status.

CVE-ID

CVE-2015-1102: Andrey Khudyakov en Maxim Zhuravlev van Kaspersky Lab

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokale gebruiker kan zorgen voor het onverwacht beëindigen van het systeem of het lezen van kernelgeheugen

Beschrijving: er was een probleem met een ongeoorloofde geheugentoegang bij de kernel. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-1100: Maxime Villard van m00nbsd

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een externe aanvaller kan mogelijk netwerkfilters omzeilen

Beschrijving: het systeem behandelt sommige IPv6-pakketten van externe netwerkinterfaces als lokale pakketten. Het probleem is verholpen door deze pakketten te weigeren.

CVE-ID

CVE-2015-1104: Stephen Roettger van het Google Security Team

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging in de kernel. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-1101: lokihardt@ASRT in samenwerking met het Zero Day Initiative van HP

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een externe aanvaller kan mogelijk zorgen voor weigering van service

Beschrijving: er was een probleem met inconsistentie van de status bij de verwerking van buiten-bandgegevens in TCP. Dit probleem is verholpen door een verbeterd statusbeheer.

CVE-ID

CVE-2015-1105: Kenton Varda van Sandstorm.io

• LaunchServices

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokale gebruiker kan de Finder doen crashen

Beschrijving: er was een probleem met de invoervalidatie bij de verwerking van lokalisatiegegevens van programma’s door LaunchServices. Dit probleem is verholpen door een verbeterde validatie van lokalisatiegegevens.

CVE-ID

CVE-2015-1142

• LaunchServices

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met verwarring van het type tijdens de verwerking van gelokaliseerde strings door LaunchServices. Dit probleem is verholpen door middel van extra bounds checking.

CVE-ID

CVE-2015-1143: Apple

• libnetcore

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd configuratieprofiel kan leiden tot het onverwacht beëindigen van het programma

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging bij de verwerking van configuratieprofielen. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2015-1118: Zhaofeng Chen, Hui Xue, Yulong Zhang en Tao Wei van FireEye, Inc.

• ntp

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een externe aanvaller kan ntpd-identiteitscontrolecodes met ‘brute force’ achterhalen

Beschrijving: de functie config_auth in ntpd heeft een zwakke code aangemaakt wanneer een identiteitscontrolecode niet was geconfigureerd. Dit probleem is verholpen door een verbeterde aanmaak van codes.

CVE-ID

CVE-2014-9298

• OpenLDAP

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een externe niet-geïdentificeerde client zorgt mogelijk voor een weigering van service

Beschrijving: er waren meerdere problemen met invoervalidatie in OpenLDAP. Deze problemen zijn verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-ID

CVE-2015-1545: Ryan Tandy

CVE-2015-1546: Ryan Tandy

• OpenSSL

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: meerdere kwetsbaarheden in OpenSSL

Beschrijving: er waren meerdere kwetsbaarheden in OpenSSL 0.9.8zc, waaronder een waardoor een aanvaller verbindingen met een server die blokcodes voor export ondersteunt, kan onderscheppen. Deze problemen zijn verholpen door OpenSSL bij te werken naar versie 0.9.8zd.

CVE-ID

CVE-2014-3569

CVE-2014-3570

CVE-2014-3571

CVE-2014-3572

CVE-2014-8275

CVE-2015-0204

• Open Directory-client

Beschikbaar voor: OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: mogelijk wordt een wachtwoord ongecodeerd via een netwerk verstuurd wanneer een Open Directory van OS X Server wordt gebruikt

Beschrijving: als een Open Directory was gekoppeld aan een OS X Server maar de certificaten van de OS X Server niet had geïnstalleerd, en een gebruiker van die client heeft vervolgens diens wachtwoord gewijzigd, is het verzoek om het wachtwoord te wijzigen ongecodeerd via het netwerk verstuurd. Dit probleem is verholpen door de client in dit geval codering te laten eisen.

CVE-ID

CVE-2015-1147: Apple

• PHP

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: meerdere kwetsbaarheden in PHP

Beschrijving: er waren meerdere kwetsbaarheden in versies van PHP lager dan 5.3.29, 5.4.38 en 5.5.20, waaronder een kwetsbaarheid die mogelijk heeft geleid tot het uitvoeren van willekeurige code. Deze update verhelpt de problemen door PHP bij te werken naar versies 5.3.29, 5.4.38 en 5.5.20.

CVE-ID

CVE-2013-6712

CVE-2014-0207

CVE-2014-0237

CVE-2014-0238

CVE-2014-2497

CVE-2014-3478

CVE-2014-3479

CVE-2014-3480

CVE-2014-3487

CVE-2014-3538

CVE-2014-3587

CVE-2014-3597

CVE-2014-3668

CVE-2014-3669

CVE-2014-3670

CVE-2014-3710

CVE-2014-3981

CVE-2014-4049

CVE-2014-4670

CVE-2014-4698

CVE-2014-5120

• QuickLook

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: het openen van een kwaadwillig vervaardigd iWork-bestand kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging bij de verwerking van iWork-bestanden. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-1098: Christopher Hickstein

• SceneKit

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5

Impact: het bekijken van een kwaadwillig vervaardigd Collada-bestand kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een heapbufferoverloop bij de verwerking van Collada-bestanden in SceneKit. Het bekijken van een kwaadwillig vervaardigd Collada-bestand heeft mogelijk geleid tot het uitvoeren van willekeurige code. Dit probleem is verholpen door een verbeterde validatie van accessor-elementen.

CVE-ID

CVE-2014-8830: Jose Duart van het Google Security Team

• Schermdeling

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: het wachtwoord van een gebruiker is mogelijk geregistreerd in een lokaal bestand

Beschrijving: onder bepaalde omstandigheden kan schermdeling het wachtwoord van een gebruiker registreren dat niet kan worden gelezen door andere gebruikers in het systeem. Dit probleem is verholpen door de registratie van inloggegevens te verwijderen.

CVE-ID

CVE-2015-1148: Apple

• Beveiliging - Codeondertekening

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: het starten van programma’s waarmee geknoeid is, wordt mogelijk niet verhinderd

Beschrijving: programma’s met speciaal gemaakte bundels konden mogelijk zonder een geheel geldige handtekening worden gestart. Dit probleem is verholpen door extra controles toe te voegen.

CVE-ID

CVE-2015-1145

CVE-2015-1146

• UniformTypeIdentifiers

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een bufferoverloop bij de manier waarop Uniform Type Identifiers zijn behandeld. Dit probleem is verholpen door een verbeterde bounds checking.

CVE-ID

CVE-2015-1144: Apple

• WebKit

Beschikbaar voor: OS X Yosemite v10.10 t/m v10.10.2

Impact: het bezoeken van een kwaadwillig vervaardigde website kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging in WebKit. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-1069: lokihardt@ASRT in samenwerking met het Zero Day Initiative van HP

Beveiligingsupdate 2015-004 (beschikbaar voor OS X Mountain Lion v10.8.5 en OS X Mavericks v10.9.5) verhelpt ook een probleem dat door de oplossing voor CVE-2015-1067 in Beveiligingsupdate 2015-002 werd veroorzaakt. Dit probleem verhinderde dat clients van externe Apple events op alle versies verbinding maakten met de server van externe Apple events. In standaardconfiguraties is externe Apple events niet ingeschakeld.

OS X Yosemite v10.10.3 bevat de beveiligingsinhoud van Safari 8.0.5.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.