Toegankelijkheidsfuncties op een Apple Watch gebruiken

Lees hier meer over VoiceOver, Zoomen, Labels voor aan/uit, opties voor rolstoelgebruikers en andere toegankelijkheidsinstellingen die beschikbaar zijn op uw Apple Watch.

Toegankelijkheidsinstellingen openen op uw Apple Watch en iPhone

Apple Watch heeft verscheidene ingebouwde toegankelijkheidsfuncties zodat u een apparaat maximaal kunt benutten. Gebruik de onderstaande stappen om de toegankelijkheidsinstellingen op uw Apple Watch en iPhone te vinden:

• Open Instellingen op de Apple Watch en tik op 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid'.
  • Open de Watch-app op de iPhone en tik op 'Mijn Watch' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid'.

Klik op een van de onderstaande knoppen voor meer informatie over de toegankelijkheidsinstellingen op uw Apple Watch:

Zien

Lees hieronder meer over VoiceOver, Zoomen, Grijstinten, Labels voor aan/uit, Extra groot horlogescherm en meer. U kunt deze functies inschakelen en beheren op de Apple Watch en via de Watch-app op uw iPhone. Dit doet u als volgt:

• Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'Zien'

VoiceOver

VoiceOver is een ingebouwde schermlezer waarmee u weet wat er op het scherm van de Apple Watch gebeurt (en die u erop helpt navigeren) zelfs als u er niet naar kijkt. VoiceOver is beschikbaar voor de Apple Watch en ondersteunt 37 talen. Alle ingebouwde apps, zoals Mail, Agenda, Kaarten en Berichten zijn zo ontworpen dat ze compatibel zijn met VoiceOver.

Klik driemaal op de Digital Crown om VoiceOver in te schakelen op uw Apple Watch tijdens de eerste configuratie.

Schermgordijn gebruiken met VoiceOver

Als u VoiceOver gebruikt op uw Apple Watch, kunt u Schermgordijn inschakelen voor meer privacy of veiligheid. Wanneer Schermgordijn is ingeschakeld, wordt uw beeldscherm uitgeschakeld, terwijl uw apparaat en VoiceOver-navigatie actief blijven. Als u bijvoorbeeld het saldo van uw bankrekening wilt checken in een openbare ruimte, schakelt Schermgordijn uw beeldscherm uit zodat niemand kan meekijken.

Lees hoe u Schermgordijn kunt gebruiken op de Apple Watch.

Zoomen

Zoomen is een ingebouwde vergrotingsfunctie die overal in Apple Watch werkt. U kunt met de Digital Crown door het scherm bewegen in rijen of twee vingers gebruiken om op het scherm te navigeren. De vergroting kan tot vijftien keer de oorspronkelijke grootte worden aangepast, waardoor Zoomen een oplossing is om zelfs het kleinste detail te zien.

Tik wanneer Zoomen is ingeschakeld met twee vingers dubbel op het scherm van de Apple Watch om te zoomen.

Labels voor aan/uit

Om makkelijker te zien of een instelling in- of uitgeschakeld is, kunt u een extra label op de aan/uit-schakelaars van een Apple Watch weergeven.

Grijstinten

U kunt op de Apple Watch grijstinten inschakelen voor gebruikers die vanwege de kleuren een slechtere zichtbaarheid hebben. Nadat u de filter hebt ingesteld, worden de instellingen op het gehele systeem toegepast.

Visuele verbeteringen

De Apple Watch biedt u verscheidene manieren om het beeldmateriaal en de tekst die u op het scherm ziet, te verbeteren. Lees hieronder meer over Vette tekst, Verminder beweging, Maak minder doorzichtig en Extra groot horlogescherm.

Vette tekst en tekstgrootte

Wanneer u Vette tekst inschakelt, wordt de tekst op het scherm van de Apple Watch donkerder. Bovendien kunt u met de instelling voor de tekstgrootte de grootte aanpassen van de tekst die u op het scherm ziet. Apps met ondersteuning voor dynamische tekst zullen worden aangepast aan de door u gekozen leesgrootte.

• Op uw Apple Watch: open 'Instellingen' en tik vervolgens op 'Helderheid en tekstgrootte'
  • Op uw iPhone: open de Watch-app en tik vervolgens op 'Mijn Watch' > 'Helderheid en tekstgrootte'

Verminder beweging

U kunt de beweging van het scherm van de Apple Watch verminderen. Wanneer u 'Verminder beweging' inschakelt, worden sommige onderdelen op het scherm eenvoudiger en directer gekoppeld aan uw vingerbewegingen (zoals de beweging van symbolen op het beginscherm).

Maak minder doorzichtig

U kunt het contrast op het scherm verhogen door de achtergrond van elementen zoals waarschuwingen, Siri en Snelle blik minder doorzichtig te maken.

Extra groot horlogescherm

De Apple Watch wordt geleverd met een optie voor een extra groot horlogescherm met getallen die het gehele scherm innemen, waardoor het eenvoudiger is om de tijd af te lezen.

Horen

Bij de Apple Watch worden ook functies geleverd waarmee u de wijze waarop u waarschuwingen ontvangt en op berichten reageert, kunt aanpassen. Lees hieronder meer over monogeluid, de Taptic Engine en Prominent voelbare signalen en Schrijven.

Monogeluid

Wanneer u een Bluetooth-koptelefoon gebruikt, hoort u mogelijk bepaalde geluiden niet als u aan een kant doof of slechthorend bent. Dit is omdat stereo-opnames doorgaans verschillende audiosporen in het linker- en rechterkanaal hebben. Apple Watch kan helpen door beide audiokanalen in beide oren af te spelen en een hoger volume voor elk oor in te stellen.

U kunt uw instellingen voor monogeluid aanpassen via de Watch-app op uw iPhone. Dit doet u als volgt:

• Open de Watch-app en ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'Horen'

Taptic Engine en prominent voelbare signalen

De unieke Taptic Engine geeft een subtiele tik op uw pols wanneer een melding wordt ontvangen. U kunt de sterkte kiezen van voelbare meldingen of Prominent voelbare signalen inschakelen om sommige algemene waarschuwingen vooraf aan te kondigen.

Ga in de Apple Watch-app op uw iPhone of op de Apple Watch naar 'Instellingen' > 'Horen en voelen'.

Schrijven

Als u de dicteeroptie niet gebruikt en geen passende 'smart reply' voor een bericht kunt vinden, kunt u zelf letters op het beeldscherm schrijven. Apple Watch zet die dan om in digitale tekst.

Volg de onderstaande stappen om met Schrijven een bericht te versturen of te beantwoorden:

1. Open op uw Apple Watch een tekstbericht of e-mail, scrol naar de onderkant van het bericht en tik vervolgens op het symbool 'Schrijven'.
  2. Schrijf uw antwoord met één vinger en tik vervolgens op 'Verstuur' in de rechterbovenhoek van uw scherm.

Fysiek en motoriek

Apple Watch is uitgerust met fitness-algoritmen en -sensoren die speciaal zijn ontworpen om rolstoelgebruikers te helpen hun activiteit nauwkeuriger bij te houden. Wanneer de Rolstoel-instelling is ingeschakeld, houdt de iPhone duwbewegingen bij in plaats van stappen en worden er diverse typen duwbewegingen, snelheden en terreinen geregistreerd. U ziet dan in de Activiteit-app ook een roldoel in plaats van een staandoel.

Rolstoelspecifieke work-outs

De Work-out-app biedt u twee unieke work-out-opties: 'Buiten rolstoelrijden in rustig tempo' of 'Buiten rolstoelrijden in snel tempo'. Kies een work-out en Apple Watch schakelt de juiste sensoren in.

Bewerk de rolstoelvoorkeur in het gedeelte Gezondheid van de Watch-app om de speciaal voor rolstoelactiviteiten ontworpen gezondheids- en fitnessfuncties in te schakelen. Dit doet u als volgt:

1. Open de Watch-app en tik op het symbool 'Gezondheid'.
  2. Tik in de rechterbovenhoek van het scherm op 'Wijzig' en vervolgens op 'Rolstoel'.
  3. Gebruik het menu om te scrollen en selecteer 'Ja'. Tik vervolgens op 'Gereed' in de rechterbovenhoek van het scherm.

Meer informatie over de verschillende typen work-outs op uw Apple Watch, inclusief rolstoelwork-outs, vindt u hier.