De functietoetsen op de Mac gebruiken

Met de bovenste rij toetsen op je Apple toetsenbord kun je ingebouwde Mac-functies bedienen of je kunt ze als standaardfunctietoetsen gebruiken.

De toetsen gebruiken om functies te bedienen

Standaard worden met de toetsen op de bovenste rij van het Apple toetsenbord uiteenlopende functies van de Mac bediend. Als je bijvoorbeeld op de toetsen met luidsprekersymbolen drukt, wordt het volume aangepast.

geïllustreerd diagram van de functietoetsen van de MacBook Air

Als je Mac een Touch Bar heeft, lees je hier meer over het gebruik van functietoetsen op een MacBook Pro met Touch Bar.

De toetsen gebruiken als standaardfunctietoetsen

Houd de Functie- (Fn)/Wereldbol-toetsGeen alt beschikbaar voor afbeelding ingedrukt terwijl je op een functietoets drukt. Als je bijvoorbeeld tegelijkertijd op de Fn- en de F12-toets (luidsprekersymbool) drukt, wordt de actie uitgevoerd die aan de F12-toets is toegewezen, en wordt niet het luidsprekervolume verhoogd.1 Als je toetsenbord geen Fn-toets heeft, kun je proberen de Control-toets ingedrukt te houden wanneer je op een functietoets drukt.

Het standaardgedrag van de toetsen wijzigen

Als je de bovenste rij toetsen wilt gebruiken als standaardfunctietoetsen zonder dat je de Fn-toets ingedrukt hoeft te houden, volg je deze stappen, afhankelijk van de versie van macOS die je gebruikt:

macOS Ventura

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen'.

2. Klik op 'Toetsenbord' in de navigatiekolom.

3. Klik op de knop 'Toetscombinaties' aan de rechterkant.

4. Klik op 'Functietoetsen' in de navigatiekolom.

5. Schakel 'Gebruik de toetsen 'F1', 'F2', enzovoort, als standaardfunctietoetsen' in.2

Eerdere macOS-versies

1. Kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren'.

2. Klik op 'Toetsenbord'.

3. Selecteer 'Gebruik de toetsen 'F1', 'F2', enzovoort, als standaardfunctietoetsen'.2

1. Standaardfunctietoetsen werken anders afhankelijk van de app en de toetscombinaties die je hebt ingesteld. Sommige apps hebben hun eigen instellingen voor toetscombinaties die je kunt aanpassen.

2. Als je deze instelling niet ziet, gebruik je mogelijk een toetsenbord dat niet door Apple is gemaakt en heb je mogelijk een toetsenbordhulpprogramma van derden nodig om de toetsenbordfuncties te wijzigen. Vraag de fabrikant van het toetsenbord om informatie.