AirPort Express: wat is de clientmodus?

Wanneer we het hebben over Wi-Fi-netwerken, is een ‘client’ gewoon iets dat verbinding maakt met het netwerk, zoals uw computer. Een client kan ook een draadloze printserver of draadloos audioapparaat zijn.

AirPort Express kan optreden als een volwaardig draadloos toegangspunt, of het apparaat kan verbinding maken met een bestaand netwerk om gewoon de draadloze printserver en audiofuncties ervan aan te bieden. Als AirPort Express dit doet, bevindt het zich in de ‘clientmodus’.

In de clientmodus wordt AirPort Express niet aangeboden als een draadloos toegangspunt en wordt de Ethernet-poort ervan niet gebruikt. Als draadloze client is AirPort Express gewoon bedoeld voor AirTunes en afdrukken. Het kan verbinding maken met zowel 802.11b- als 802.11n-netwerken, inclusief de netwerken die beveiligingsfuncties gebruiken, zoals WEP en WPA-PSK.

Dankzij de functie ProxySTA kunnen bekabelde clients in de clientmodus via Ethernet verbonden zijn (alleen met 802.11n-gebaseerde AirPort Express).

Wireless Distribution System is een andere manier voor AirPort Express om verbinding te maken met een bestaand Wi-Fi-netwerk. AirPort Express gebruikt de eigen Ethernet-poort en kan het eigen draadloze toegangspunt aanbieden in WDS-modus, maar vereist wel dat uw andere toegangspunten AirPort Extreme en/of AirPort Express zijn. Het voordeel van de clientmodus is dat u verbinding kunt maken met toegangspunten die niet van Apple zijn en met oudere AirPort-basisstations (‘basisstation met twee Ethernet-poorten’ en ‘Antraciet’).

Meer informatie

Andere fabrikanten van Wi-Fi-producten hebben verschillende namen voor de ‘clientmodus’. Voorbeelden hiervan zijn ‘client-stationsmodus’, ‘AP-clientmodus’, ‘draadloze clientmodus’ en ‘STA-modus’. Wanneer één van deze modellen vereist is, mag u niet vergeten dat ‘clientmodus’ hetzelfde is.