iCloud-opslag beheren

Als u de iCloud-opslaglimiet bereikt of overschrijdt, leest u hier hoe u uw iCloud-opslag beheert en waar u meer kunt kopen.

Wanneer u iCloud configureert, krijgt u automatisch 5 GB gratis opslagruimte. Die opslagruimte kunt u niet alleen gebruiken voor uw iCloud-reservekopieën, maar ook om foto's en video's te bewaren in iCloud-fotobibliotheek en documenten up-to-date te houden in iCloud Drive. Als u meer opslagruimte nodig hebt, kunt u meer iCloud-opslag kopen vanaf 50 GB voor USD 0,99 per maand. Lees meer over de prijzen in uw regio.

Als u geen iCloud-opslagruimte meer hebt, maakt uw apparaat geen reservekopie op iCloud. Nieuwe foto's en video's worden dan niet meer geüpload naar de iCloud-fotobibliotheek. iCloud Drive en andere iCloud-apps worden niet bijgewerkt op uw apparaten en u kunt geen berichten meer versturen of ontvangen via uw iCloud-e-mailadres. Als dat gebeurt, kunt u zorgen voor meer opslagruimte.

Controleren hoeveel iCloud-opslagruimte u hebt

• Op een iPhone, iPad of iPod touch:
    • Als u iOS 10.3 of hoger hebt, gaat u naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'iCloud' > 'iCloud-opslag'.
    • Ga naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'Opslag' als u iOS 10.2 of lager gebruikt.
  • Ga op de Mac naar het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik achtereenvolgens op 'iCloud' en op 'Beheer'.
  • Open iCloud voor Windows op uw pc en klik op 'Beheren'.

Meer opslagruimte vrijmaken in iCloud

Het is verstandig om de informatie die u bewaart in iCloud te archiveren of er een kopie van te maken voordat u iets verwijdert.

Reservekopieën

Wanneer u een reservekopie van een iPhone, iPad of iPod touch in iCloud maakt, wordt er automatisch een reservekopie van de belangrijkste informatie op het apparaat gemaakt. De reservekopie omvat documenten, foto's en video's. Lees meer over de gegevens waarvan iCloud een reservekopie maakt.

Gebruik deze stappen om het gebruikte opslagvolume te beheren.

Selecteren van welke iOS-apps een reservekopie moet worden gemaakt

Veel apps maken automatisch een reservekopie in iCloud nadat u deze installeert. U kunt wijzigen welke apps een reservekopie in iCloud maken en bestaande reservekopieën uit de opslag verwijderen. Gebruik deze stappen op een iPhone, iPad of iPod touch.

iOS 10.3 of hoger:

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'iCloud' > 'iCloud-opslag' > 'Beheer opslag'.
  2. Tik op de naam van een iPhone, iPad of iPod touch die is gekoppeld aan uw account.
  3. Schakel onder 'Kies gegevens voor reservekopie' alle apps uit waarvan u geen reservekopie wilt maken.
  4. Kies 'Schakel uit en verwijder'.

iOS 10.2 of lager:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'Opslag' > 'Beheer opslag'.
  2. Tik op de naam van het iOS-apparaat.
  3. Schakel in de reservekopie-opties alle apps uit waarvan u geen reservekopie wilt maken.
  4. Kies 'Schakel uit en verwijder'.

Wanneer u bevestigt dat u een app wilt uitschakelen en verwijderen, wordt iCloud-reservekopie uitgeschakeld voor die app en wordt alle informatie ervan verwijderd uit iCloud.

Van sommige apps, zoals Berichten en Gesproken memo's, worden altijd reservekopieën gemaakt en u kunt deze niet uitschakelen.

Reservekopieën verwijderen en iCloud-reservekopie uitschakelen op een apparaat

Voer deze stappen uit op uw apparaat.

iPhone, iPad en iPod touch

iOS 10.3 of hoger:

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'iCloud' > 'iCloud-opslag' > 'Beheer opslag'.
  2. Tik op de naam van een iPhone, iPad of iPod touch die is gekoppeld aan uw account.
  3. Tik op 'Verwijder reservekopie' > 'Schakel uit en verwijder'.

iOS 10.2 of lager:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Opslag en iCloud-gebruik'.
  2. Tik onder iCloud op 'Beheer opslag'.
  3. Tik op de naam van het apparaat.
  4. Tik op 'Verwijder reservekopie' > 'Schakel uit en verwijder'.

Wanneer u een reservekopie verwijdert, wordt ook iCloud-reservekopie voor de iPhone, iPad of iPod touch uitgeschakeld.

Mac

1. Ga naar het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'iCloud'.
  2. Klik op 'Beheer' en selecteer 'Reservekopieën'.
  3. Selecteer één van de reservekopieën van het apparaat en klik op 'Verwijder'. Als u reservekopieën wilt uitschakelen en alle reservekopieën voor dat apparaat uit iCloud wilt verwijderen, kiest u 'Verwijder' wanneer u wordt gevraagd te bevestigen.
  4. Wanneer u een reservekopie verwijdert, worden ook reservekopieën voor het apparaat uitgeschakeld.

Windows 7, Windows 8 en Windows 10

1. Open iCloud voor Windows.
  2. Klik op 'Opslagruimte'.
  3. Selecteer 'Reservekopieën' uit de weergegeven items.
  4. Selecteer één van de reservekopieën van het apparaat en klik op 'Verwijder'. Als u reservekopieën wilt uitschakelen en alle reservekopieën voor dat apparaat uit iCloud wilt verwijderen, kiest u 'Verwijder' wanneer u wordt gevraagd te bevestigen. Wanneer u een reservekopie verwijdert, worden ook reservekopieën voor het apparaat uitgeschakeld.

iCloud-reservekopieën blijven beschikbaar tot 180 dagen nadat u iCloud-reservekopieën uitschakelt of niet meer gebruikt.

De omvang van uw iCloud-fotobibliotheek verkleinen

De iCloud-fotobibliotheek gebruikt de iCloud-opslagruimte om alle foto's en video's op al uw apparaten up-to-date te houden. U kunt meer opslagruimte in iCloud vrijmaken als u de foto's en video's die u niet meer nodig hebt uit de Foto's-app verwijdert op alle apparaten.

U kunt ook ruimte op uw apparaat besparen door bij Instellingen 'Optimaliseer opslag' in te schakelen voor het apparaat. Met 'Optimaliseer opslag' ingeschakeld, wordt er automatisch opslagruimte vrijgemaakt in de Foto's-app wanneer u die nodig hebt, door de originele foto's en video's te vervangen door de voor het apparaat aangepaste versies. Alle foto's en video's in de originele, volledige resolutie worden in iCloud bewaard en u kunt deze op elk gewenst moment downloaden. Lees hier meer over het beheren van de foto- en video-opslag van uw apparaat.

U kunt foto's en video's die u verwijdert nog 30 dagen lang terughalen uit het album 'Recent verwijderd'. Als u de inhoud van het album 'Recent verwijderd' sneller wilt wissen, tikt u op 'Selecteer' en selecteert u de onderdelen die u wilt wissen. Tik op 'Verwijder' > 'Verwijder'. Als u de iCloud-opslaglimiet overschrijdt, wist het apparaat onmiddellijk alle foto's en video's die u verwijdert en kunnen deze niet worden teruggehaald via het album 'Recent verwijderd'.

Gebruik deze stappen om foto's en video's uit de iCloud-fotobibliotheek te verwijderen.

iPhone, iPad en iPod touch

1. Open de app Foto's en tik onder in het scherm op 'Foto's'.
  2. Tik op 'Selecteer' en kies een of meerdere foto's of video's die u wilt verwijderen.
  3. Tik achtereenvolgens op symbool van de prullenmand en op 'Verwijder foto'.

Mac

1. Open de app Foto's.
  2. Selecteer de foto's en video's die u wilt verwijderen.
  3. Kies 'Afbeelding' en klik op 'Verwijder foto's'.

iCloud.com

1. Log in bij iCloud.com.
  2. Klik op de app Foto's en klik op 'Selecteer foto's'.
  3. Selecteer de foto's of video's die u wilt verwijderen.
  4. Klik achtereenvolgens op symbool van de prullenmand en op 'Verwijder'.

De omvang van uw fotobibliotheek verkleinen

Als u iCloud-fotobibliotheek niet gebruikt, maakt de filmrol deel uit van de iCloud-reservekopie. Tik op een apparaat met iOS 10.3 of hoger op 'Instellingen' > '[uw naam] > 'iCloud' > 'iCloud-opslag' > 'Beheer opslag' om de omvang van de reservekopie op een apparaat te zien. Ga naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'Opslag' > 'Beheer opslag' als u iOS 10.2 of lager gebruikt. Tik vervolgens op de naam van het iOS-apparaat.

Als u de omvang van de reservekopie van de fotobibliotheek wilt verkleinen, bewaart u foto's en video's op uw computer en maakt u vervolgens handmatig een reservekopie van het iOS-apparaat. Als u de foto's en video's op het iOS-apparaat wilt behouden, kunt u 'Fotobibliotheek' uitschakelen in 'Reservekopie' of meer opslagruimte kopen. Als er foto's zijn die u niet wilt behouden, verwijdert u deze. Open Foto's en selecteer de foto die u wilt verwijderen. Klik vervolgens op symbool van de prullenmand en tik op 'Verwijder foto'.

iCloud Drive

U kunt op een iPhone, iPad, iPod touch, Mac of Windows-pc beheren welke bestanden worden bewaard in iCloud Drive.

iPhone, iPad of iPod touch

U kunt deze stappen gebruiken om bestanden te beheren op een iPhone, iPad of iPod touch:

iOS 10.3 of hoger:

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'iCloud' > 'iCloud-opslag' > 'Beheer opslag'.
  2. Scrol omlaag naar 'Documenten en gegevens' en tik op 'Andere documenten'.
  3. Veeg naar links of tik op 'Wijzig' om afzonderlijke bestanden uit de app te verwijderen.

iOS 10.2 of lager:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'Opslag' > 'Beheer opslag'.
  2. Tik op de naam van de app die iCloud Drive gebruikt.
  3. Veeg naar links of tik op 'Wijzig' om afzonderlijke bestanden uit de app te verwijderen.

Mac

U kunt op een Mac met OS X Yosemite of hoger iCloud Drive-bestanden beheren in de map 'iCloud Drive' in Finder:

1. Schakel indien nodig iCloud Drive op de Mac in:
    1. Ga naar het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'iCloud'.
    2. Log in met uw Apple ID.
    3. Schakel iCloud Drive in. Zorg dat u in 'Opties' de apps of mappen voor de te beheren bestanden selecteert.
  2. Open Finder en ga naar de map 'iCloud Drive'.
  3. Sleep een item naar de prullenmand of verplaats het naar een andere map op de Mac.

Windows

Op een pc met Windows 7 of hoger kunt u de bestanden in iCloud Drive beheren via Windows Verkenner. Gebruik deze stappen om de map iCloud Drive toe te voegen aan Windows Verkenner:

1. Download en installeer iCloud voor Windows.
  2. Log in met uw Apple ID.
  3. Schakel iCloud Drive in.

iCloud.com

U kunt uw bestanden beheren via de app iCloud Drive op iCloud.com. Log in bij iCloud.com, klik op de app iCloud Drive, selecteer de bestanden die u wilt verwijderen en klik op prullenmand.

Mail

U kunt iCloud-opslagruimte vrijmaken door e-mailberichten te verwijderen uit uw iCloud-e-mailaccount. U kunt ook e-mailberichten op een iPhone, iPad of iPod touch verplaatsen naar een Mac of pc waar deze niet meer meetellen bij de iCloud-opslag.

Gebruik de stappen hieronder om berichten uit een account te verwijderen. Houd er rekening mee dat berichten met grote bijlagen meer ruimte innemen dan gewone e-mails met tekst.

iPhone, iPad of iPod touch

Als een iPhone, iPad of iPod touch is geconfigureerd voor toegang tot iCloud-e-mail, kunt u berichten verwijderen uit alle postbussen en vervolgens de prullenmand leegmaken om ruimte vrij te maken:

1. Veeg naar links over een bericht om het te verwijderen.
  2. Tik op de map 'Prullenmand'.
  3. Verwijder de berichten één voor één of allemaal tegelijk door achtereenvolgens op 'Wijzig' en op 'Verwijder alle' te tikken.

Mac of Windows-pc

Als u iCloud Mail gebruikt met een e-mailprogramma van een desktopcomputer (zoals Mail op de Mac of Microsoft Outlook op de pc), volgt u deze stappen:

• Mail op de Mac: verwijder de berichten die u niet meer wilt, kies vervolgens 'Postbus' > 'Wis verwijderde onderdelen' en selecteer uw iCloud-e-mailaccount in het menu.
  • Microsoft Outlook 2007 (Windows): verwijder de berichten die u niet meer wilt, kies vervolgens 'Bewerken' > 'Leegmaken' en selecteer uw Apple ID in het menu.
  • Microsoft Outlook 2010 tot en met 2016 (Windows): verwijder de berichten die u niet meer wilt. Outlook verwijdert de berichten definitief de volgende keer dat u de app sluit en herstart.

iCloud.com

1. Log op de computer in bij iCloud.com.
  2. Klik op 'Mail'.
  3. Verwijder de berichten die u niet meer wilt, klik vervolgens op tandwiel en selecteer 'Leeg prullenmand'.

Meer informatie

*Als uw iCloud-account alleen via de website toegankelijk is, kunt u de gebruikte opslagruimte verminderen door documenten te verplaatsen of te verwijderen.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.