Pop-upvensters blokkeren in Safari

Meer informatie over hoe u vervelende pop-upadvertenties blokkeert op uw iPhone, iPad, iPod touch of Mac.

Pop-upvensters kunnen advertenties, meldingen, aanbiedingen of andere waarschuwingen zijn die worden geopend over of onder uw browservenster, in een ander tabblad of in uw huidige venster. Enkele pop-upvensters gebruiken phishing-tactieken, zoals waarschuwingen of prijzen, om u te laten geloven dat ze van Apple of een ander vertrouwd bedrijf afkomstig zijn, zodat u persoonlijke of financiële informatie gaat delen. Andere kunnen beweren dat ze gratis downloads, software-updates of plug-ins aanbieden, om u er door misleiding toe aan te zetten ongewenste software te installeren.

Tenzij u zeker weet dat een advertentie legitiem is, moet u geen acties ondernemen met pop-upvensters of webpagina's die uw scherm over lijken te nemen. Hierna volgen enkele andere tips die u kunnen helpen pop-upvensters en andere ongewenste onderbrekingen te beheren.

Uw software controleren en bijwerken

Zorg ervoor dat u altijd de nieuwste software-updates installeert voor al uw Apple producten. Veel softwarereleases hebben belangrijke beveiligingsupdates en kunnen verbeteringen bevatten die pop-upvensters helpen beheren.

De veiligste plaats om apps te downloaden voor uw Mac is de Mac App Store. Als u software van een derde partij nodig hebt voor uw Mac, en deze software is niet beschikbaar in de App Store, download de software dan rechtstreeks van de ontwikkelaar of een andere betrouwbare bron, in plaats van via een advertentie of een koppeling.

Safari-instellingen en -beveiligingsvoorkeuren controleren

Controleer of Safari-beveiligingsinstellingen zijn ingeschakeld, met name 'Blokkeer pop-ups' en 'Meld frauduleuze websites'.

Ga op uw iPhone, iPad of iPod touch naar 'Instellingen' > 'Safari' en schakel 'Blokkeer pop-ups' en 'Meld frauduleuze websites' in.

Op uw Mac vindt u deze opties op het tabblad 'Beveiliging' in de voorkeuren voor Safari. U kunt ook klikken op het tabblad 'Extensies' in de voorkeuren voor Safari om te controleren of u extensies hebt geïnstalleerd die u liever uitschakelt.

Pop-upvensters en advertenties in Safari

Als u een vervelend pop-upvenster ziet in Safari, kunt u naar het zoekveld gaan en een nieuwe url of zoekterm invoeren om naar een nieuwe site te gaan. Als u het zoekveld niet ziet op uw iPhone, iPad of iPod touch, tikt u boven in het scherm om het weer te geven.

Sommige pop-upvensters en advertenties hebben nepknoppen die lijken op de sluitknop, dus wees voorzichtig als u probeert een pop-upvenster of advertentie te sluiten. Als u twijfelt, onderneem dan geen acties met het pop-upvenster of de advertentie en sluit het Safari-venster of -tabblad.

Als u mogelijk adware of andere ongewenste software op uw Mac hebt geïnstalleerd

Als u pop-upvensters ziet op uw Mac die niet weggaan, hebt u mogelijk onbedoeld adware (advertising-supported software) of andere ongewenste software gedownload en geïnstalleerd. Bepaalde downloadsites van derden bevatten mogelijk ongewenste programma's met de software die u installeert.

Als u vermoedt dat u malware of adware op uw Mac hebt staan, werkt u bij naar de nieuwste versie van macOS. Als uw Mac al de nieuwste versie gebruikt, herstart u de computer. macOS bevat een ingebouwd hulpprogramma dat bekende malware verwijdert wanneer u de Mac herstart.

Controleer of in de map 'Programma's' apps staan die u niet verwacht en verwijder deze. Als u advertenties of andere ongewenste programma's op uw Mac blijft zien, neemt u contact op met Apple.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.