Wat het indicatielampje voor de sluimerstand op een Mac-computer aangeeft

Lees hier wat het indicatielampje voor de sluimerstand (SIL, Sleep Indicator Light) aangeeft en hoe.

Het indicatielampje voor de sluimerstand (SIL) op de MacBook, MacBook Air en MacBook Pro geeft door middel van verschillende signalen aan wat de status van uw Mac is. Niet alle Mac-computers hebben een indicatielampje voor de sluimerstand, maar bepaalde modellen van iMac, Mac mini en Mac Pro hebben er wel een.

Na indrukken van de aan/uit-knop

Wanneer u de Mac inschakelt, worden er diverse hardwarecontroles uitgevoerd. Dit is de zogenaamde zelftest of POST (Power-On Self Test).

Als het indicatielampje voor de sluimerstand een of meerdere keren knippert nadat u de computer hebt ingeschakeld, en dit na een korte pauze opnieuw doet, dan is de computer mogelijk niet goed door de zelftest gekomen.

• Als er hardwareproblemen zijn gevonden tijdens de zelftest, kan de computer de code van het probleem aangeven met een combinatie van geluidssignalen en het knipperen van het indicatielampje.
  • Wat de oorzaak kan zijn van een zelftestprobleem, leest u in Over RAM-foutcodes tijdens de zelftest bij inschakelen van Macs.

Tijdens opstarten

Wanneer u de aan/uit-knop indrukt om de computer in te schakelen, gaat ook het indicatielampje voor de sluimerstand branden. Tijdens het opstarten van de computer blijft het indicatielampje voor de sluimerstand branden totdat de grafische processor (GPU) is gestart en het beeldscherm wordt ingeschakeld. Wanneer de GPU naar behoren is gestart, wordt het beeldscherm ingeschakeld. Op dat moment gaat het indicatielampje voor de sluimerstand uit.

Op Mac mini-modellen uit 2011 en later blijft het indicatielampje voor de sluimerstand branden zolang de computer ingeschakeld is.

Wanneer de computer wordt gebruikt of het beeldscherm sluimert

Wanneer de computer in bedrijf is, brandt het indicatielampje voor de sluimerstand niet. Als het beeldscherm wordt uitgeschakeld maar de computer nog ingeschakeld is, gaat het indicatielampje voor de sluimerstand branden, zonder knipperen. Dit blijft zo totdat het beeldscherm weer wordt ingeschakeld. Op dat moment gaat het indicatielampje voor de sluimerstand weer uit.

Op Mac mini-modellen uit 2011 en later blijft het indicatielampje voor de sluimerstand branden zolang de computer in bedrijf is.

U kunt het beeldscherm laten sluimeren door op Control-Shift-Verwijdertoets te drukken. U wijzigt de instellingen voor de sluimerstand van het beeldscherm door in het paneel 'Energiestand' van Systeemvoorkeuren de schuifregelaar 'Sluimerstand beeldscherm' te verslepen.

In de sluimerstand

Wanneer de Mac in de sluimerstand staat, gaat het indicatielampje voor de sluimerstand zachtjes aan en uit. Op Mac mini-modellen uit 2018 blijft het indicatielampje voor de sluimerstand branden wanneer de computer in de sluimerstand staat. U kunt het sluimergedrag van de Mac instellen in het paneel 'Energiestand' van Systeemvoorkeuren.

Als de batterij van een notebookcomputer helemaal leeg is en de computer in de veilige sluimerstand gaat, brandt het indicatielampje voor de sluimerstand helemaal niet.

Bij afsluiten

Wanneer u het commando 'Zet uit' kiest, schakelt macOS eerst de GPU uit. Hierdoor wordt het beeldscherm uitgeschakeld. Wanneer het beeldscherm wordt uitgeschakeld, gaat het indicatielampje voor de sluimerstand branden. Afsluiten duurt maar een paar seconden, maar zolang de stroomvoorziening van het moederbord nog niet is afgesloten, blijft het indicatielampje voor de sluimerstand branden, zonder knipperen. Wanneer de computer volledig is uitgeschakeld, gaat het indicatielampje voor de sluimerstand uit.

Op Mac mini-modellen uit 2018 gaat het indicatielampje voor de sluimerstand uit wanneer de computer volledig is uitgeschakeld.

Gebruik voor diagnostische doeleinden

• U kunt het indicatielampje voor de sluimerstand gebruiken als diagnostisch visueel hulpmiddel om te bepalen of de computer tijdens het opstarten al dan niet stroom ontvangt.
  • Als het indicatielampje voor de sluimerstand van een MacBook Air (Original, eind 2008 of medio 2009) vijfmaal knippert tijdens het opstarten of wanneer de computer uit de sluimerstand wordt gehaald, en dit na een korte pauze opnieuw doet, is de batterij mogelijk aan onderhoud toe