Wat het statusindicatielampje op een Mac-computer aangeeft

Lees hier wat het statusindicatielampje (SIL) aangeeft en hoe.

Het statusindicatielampje (SIL) op Mac mini en Mac Pro heeft verschillende patronen op basis van de status van uw Mac. Deze patronen komen ook voor op sommige MacBook-, MacBook Pro-, MacBook Air- en iMac-modellen, hoewel niet alle Macs een statusindicatielampje hebben. Als u een Mac Pro hebt, lees dan hier meer over het gedrag van het statusindicatielampje op de Mac Pro (2019).

Na indrukken van de aan/uit-knop

Elke keer dat u uw Mac inschakelt, voert deze verschillende hardwarecontroles uit. Als het statusindicatielampje (SIL) een of meerdere keren knippert nadat u de computer hebt ingeschakeld, en het patroon zich herhaalt na een korte pauze, is er mogelijk een hardwareprobleem. Om het probleem op te sporen, voert u Apple Diagnose uit.

Tijdens opstarten

Wanneer u de aan/uit-knop indrukt om de computer in te schakelen, gaat ook het statusindicatielampje branden. Tijdens het opstarten van de computer blijft het statusindicatielampje branden totdat de grafische processor (GPU) is gestart en het beeldscherm wordt ingeschakeld. Wanneer de GPU naar behoren is gestart, wordt het beeldscherm ingeschakeld. Op dat moment gaat het statusindicatielampje uit.

Op Mac mini-modellen uit 2011 en later blijft het statusindicatielampje branden zolang de computer ingeschakeld is.

Wanneer de computer wordt gebruikt of het beeldscherm sluimert

Wanneer de computer in bedrijf is, brandt het statusindicatielampje niet. Als het beeldscherm wordt uitgeschakeld maar de computer nog ingeschakeld is, gaat het statusindicatielampje branden, zonder knipperen. Dit blijft zo totdat het beeldscherm weer wordt ingeschakeld. Op dat moment gaat het statusindicatielampje weer uit.

Op Mac mini-modellen uit 2011 en later blijft het statusindicatielampje branden zolang de computer in bedrijf is.

U kunt het beeldscherm laten sluimeren door op Control-Shift-Verwijdertoets te drukken. U wijzigt de instellingen voor de sluimerstand van het beeldscherm door in het paneel 'Energiestand' of 'Batterij' van Systeemvoorkeuren de schuifregelaar 'Schakel beeldscherm uit na' te verslepen.

In de sluimerstand

Wanneer de Mac in de sluimerstand staat, gaat het statusindicatielampje langzaam aan en uit. Op Mac mini-modellen uit 2018 of later blijft het statusindicatielampje ingeschakeld wanneer de computer in de sluimerstand staat. U kunt het sluimergedrag van de Mac instellen in het paneel 'Energiestand' of 'Batterij' van Systeemvoorkeuren.

Als de batterij van een Mac-notebookcomputer helemaal leeg is en de computer in de veilige sluimerstand gaat, brandt het statusindicatielampje helemaal niet.

Bij afsluiten

Wanneer u het commando 'Zet uit' kiest, schakelt macOS eerst de GPU uit. Hierdoor wordt het beeldscherm uitgeschakeld. Wanneer het beeldscherm wordt uitgeschakeld, gaat het statusindicatielampje branden. Afsluiten duurt maar een paar seconden, maar zolang de stroomvoorziening van het moederbord nog niet is afgesloten, blijft het statusindicatielampje branden, zonder knipperen.

Wanneer de computer volledig is uitgeschakeld, gaat het statusindicatielampje uit.

Firmwareherstelmodus

Als Mac mini (M1, 2020) zich in de modus voor firmwareherstel bevindt, knippert het statusindicatielampje driemaal snel oranje, driemaal kort oranje en vervolgens driemaal snel oranje. Dit wordt herhaald totdat de computer wordt uitgeschakeld. Mogelijk moet u uw Mac mini reactiveren. Als u nog steeds hulp nodig hebt, neemt u contact op met een erkende Apple serviceprovider.