Apple oordopjes en statische elektriciteit

Wanneer u naar een iPod, iPhone of een Mac-computer luistert, kunt u via de oordopjes een kleine en korte elektrostatische schok krijgen.

Wat is er aan de hand?

Wanneer u de oordopjes gebruikt in een omgeving waar de lucht zeer droog is, kan er statische elektriciteit in ontstaan. Uw oren ontvangen mogelijk een kleine elektrostatische ontlading van de oordopjes. Een statische schok van de oordopjes hoeft niet noodzakelijk te wijzen op een probleem met het apparaat of de oordopjes.

Een soortgelijke situatie doet zich voor wanneer u met uw voeten over de vloerbedekking wrijft en daarna een statische schok krijgt bij het aanraken van een deurknop. In dit geval wordt de statische lading echter niet opgewekt in uw lichaam, maar in het apparaat waarop de oordopjes zijn aangesloten. En in plaats van een ontlading van statische elektriciteit via uw vingers bij het aanraken van de deurknop, ervaart u de ontlading via de oordopjes.

Dit verschijnsel is niet beperkt tot Apple hardware. Statische elektriciteit kan ontstaan in vrijwel alle hardware en kan via oordopjes van elk merk worden ontladen.

Wat veroorzaakt de opeenhoping van statische elektriciteit op mijn apparaat?

Bepaalde omgevingsomstandigheden en handelingen kunnen ertoe bijdragen dat statische elektriciteit zich ophoopt in een elektronisch apparaat.

• Droge omgevingen met een lage vochtigheidsgraad
  • Zeer winderige omgevingen
  • Het apparaat in uw zak doen en eruit halen
  • Hardlopen of sporten met het apparaat
  • Kleding van synthetische stoffen, zoals nylon

Wat kan ik doen om de opeenhoping van statische elektriciteit op mijn apparaat te verminderen?

U kunt de opeenhoping van statische elektriciteit op een aantal manieren in de hand houden.

Binnen

• Verhoog de vochtigheidsgraad in de lucht. Hiertoe kunt u een draagbare luchtbevochtiger gebruiken of de vochtigheidsregelaar van de airconditioning aanpassen.
  • Gebruik een antistatische spray om in de omgevingslucht te verstuiven.
  • Gebruik een antistatische handlotion als u een droge huid hebt.
  • Draag kleding die gemaakt is van natuurlijke stoffen, zoals katoen. Synthetische stoffen vergroten de kans op statische lading.

Buiten

• Houd het apparaat uit de wind door een hoesje te gebruiken of het apparaat in uw zak of tas te laten zitten.
  • Haal het apparaat niet te vaak uit uw zak. De wrijving van het apparaat met bepaalde materialen kan tot een opeenhoping van statische elektriciteit leiden.