Overscan of onderscan corrigeren op uw tv of projector

Als materiaal van uw Mac of Apple TV niet op uw tv of projector past, controleer dan of er instellingen zijn die onderscan of overscan aanpassen of compenseren.

Over overscan en onderscan

Overscan is wanneer de marges van het beeld buiten de randen van het scherm worden verborgen, alsof er op het beeld is ingezoomd.

Onderscan wordt meestal gezien als pillarbox of letterbox: er verschijnen balken aan de zijkanten van het beeld, of erboven en eronder. Hierdoor blijft de beeldverhouding behouden, zodat u het hele beeld kunt zien.

Voorbeeld van overscan
Overscan

Voorbeeld van onderscan
Onderscan

De instellingen controleren op uw Mac

Volg deze stappen terwijl op uw tv inhoud van uw Mac wordt weergegeven:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren').
  2. Klik op 'Beeldschermen'.
  3. Zorg ervoor dat uw tv is geselecteerd in de beeldscherminstellingen en pas vervolgens de beeldgrootte aan met behulp van de instelling 'Onderscan', indien beschikbaar voor uw tv.

Als uw Mac geen Onderscan-instelling voor uw tv kan leveren, controleert u in plaats daarvan de instellingen op uw tv. U kunt ook proberen de resolutie van het beeldscherm van de Mac te wijzigen.

Instellingen controleren op uw TV

De meeste tv's en projectoren hebben beeldinstellingen die u kunt openen met de knoppen op de afstandsbediening van de tv of op de tv zelf. Zoek naar termen als onderscan, zoom, beeldverhouding, presentatiemodus, computermodus, schermaanpassing, schermvulling of formaat. Raadpleeg voor hulp de handleiding bij uw tv of neem contact op met de fabrikant.

Instellingen controleren op uw Apple TV

Als u last hebt van overscan of onderscan bij het gebruik van de Apple TV:

• Ga voor Apple TV 4K of Apple TV HD naar 'Instellingen' > 'AirPlay' (of 'AirPlay en HomeKit') > 'Onderscan AirPlay-beeldscherm'.
  • Ga voor Apple TV (3e generatie) of Apple TV (2e generatie) naar 'Instellingen' > 'Audio en video' > 'Pas aan voor AirPlay-overscan'.

Het model van een Apple TV bepalen