Controleer op wifiproblemen met uw Mac

Uw Mac kan wifiverbindingen analyseren op bepaalde problemen en dan oplossingen voorstellen.

Controleer op wifiaanbevelingen

Wanneer uw Mac met macOS Sierra of hoger verbinding probeert te maken met een wifinetwerk, wordt er gecontroleerd of er eventueel problemen zijn waardoor geen snelle, stabiele en veilige verbinding kan worden gemaakt. Als de Mac een probleem ontdekt, geeft het menu 'Wifistatus' in de menubalk een nieuw onderdeel weer: 'Wifiaanbevelingen'. Klik hierop om de aanbevolen oplossingen te zien:

De draadloze omgeving analyseren

De Mac kan Wifiprobleemoplossing gebruiken om extra analyses te maken.

1. Sluit alle geopende apps en maak indien mogelijk verbinding met het wifinetwerk.
  2. Houd de Option-toets ingedrukt en kies 'Open 'Wifiprobleemoplossing'' in het wifistatusmenu.
  3. Voer de naam en het wachtwoord van een beheerder in wanneer hierom wordt gevraagd.

Wifiprobleemoplossing begint met de analyse van de draadloze omgeving:

Als het probleem af en toe voorkomt, kunt u ervoor kiezen de wifiverbinding te bewaken:

Ga verder naar de samenvatting als u klaar bent om de aanbevelingen te zien. Wifiprobleemoplossing vraagt om extra informatie over het basisstation of andere router, zodat dit kan worden opgenomen in het rapport dat op de Mac wordt bewaard.

Klik op de Info-toets naast de verschillende onderdelen in de samenvatting om de details ervan te zien. Aanbevolen procedures voor wifi zijn tips die voor de meeste wifinetwerken van toepassing zijn.

Maak een reservekopie van de netwerk- of routerinstellingen of schrijf ze op voordat u ze wijzigt aan de hand van de aanbevelingen, voor het geval dat u deze instellingen weer moet gebruiken.

De wifiverbinding bewaken

De Mac kan de wifiverbinding controleren op problemen die af en toe voorkomen, zoals verbroken verbindingen. Volg de stappen om de wifiomgeving te analyseren, maar kies 'Bewaak mijn wifiverbinding' als daarom gevraagd wordt.

Tijdens de controle geeft een venster aan dat de controle wordt uitgevoerd. De controle gaat door zolang dit venster geopend is en u blijft op hetzelfde wifinetwerk, zelfs als de Mac in de sluimerstand staat.

Als Wifiprobleemoplossing een probleem vindt, stopt de controle en wordt een korte beschrijving van het probleem weergegeven. U kunt dan doorgaan met de controle of naar de samenvatting gaan voor details en aanbevelingen.

Een diagnostisch rapport aanmaken

Wifiprobleemoplossing bewaart automatisch een rapport voordat het de samenvatting weergeeft. U kunt dit rapport altijd laten aanmaken door de Option-toets ingedrukt te houden en 'Maak diagnostisch rapport aan' te kiezen in het menu 'Wifistatus'. De Mac kan er enkele minuten over doen om het rapport te maken.

• macOS Sierra (of hoger) bewaart het rapport in de map '/var/tmp' van de opstartschijf en opent dan die map voor u.
    Om de map handmatig te openen, kiest u 'Ga' > 'Ga naar map' in de menubalk van de Finder en typt u vervolgens '/var/tmp'.
  • OS X El Capitan of eerder bewaart het rapport op het bureaublad.

Het rapport is een gecomprimeerd bestand waarvan de naam begint met 'WirelessDiagnostics'. Het bevat diverse bestanden die de wifiomgeving in detail beschrijven. Een netwerkspecialist kan dit voor nadere analyse bekijken.

Andere diagnostische programma's gebruiken

Wifiprobleemoplossing heeft extra programma's voor netwerkspecialisten. U opent deze vanuit het menu 'Vensters' in de menubalk van 'Wifiprobleemoplossing':

• Info verzamelt belangrijke details over de huidige netwerkverbindingen.
  • Met Logbestanden kunt u op de achtergrond wifi- en andere systeemonderdelen vastleggen. Het resultaat wordt bewaard in een .log-bestand op de locatie voor diagnostische rapporten van de Mac. Het vastleggen gaat zelfs door als u de app sluit of de Mac opnieuw opstart, dus vergeet niet het vastleggen uit te schakelen als u klaar bent.
  • Scan vindt de wifirouters in de omgeving en verzamelt de belangrijkste details hierover.
  • Prestaties gebruikt live-grafieken om de prestaties van uw wifiverbinding weer te geven:
    • Snelheid geeft de overdrachtssnelheid over een periode weer in megabits per seconde.
    • Kwaliteit geeft de signaal-ruisverhouding over een periode weer. Als de kwaliteit te laag is, wordt de verbinding van het apparaat van de wifirouter verbroken. Factoren die de kwaliteit beïnvloeden zijn onder andere de afstand tussen het apparaat en de router en objecten zoals muren die het signaal van de router belemmeren. Meer informatie
    • Signaal geeft metingen van het signaal (RSSI) en de ruis over een periode weer. U wilt dat RSSI hoog is en ruis laag, dus hoe groter het verschil tussen RSSI en ruis, hoe beter.
  • Sniffer legt het netwerkverkeer op de wifiverbinding vast, wat handig kan zijn voor onderzoek van een reproduceerbaar probleem. Kies een kanaal en breedte, klik dan op 'Start' om het verkeer op dat kanaal vast te leggen. Als u op 'Stop' klikt, wordt een .wcap-bestand bewaard op de locatie voor diagnostische rapporten op de Mac.

Meer informatie

Extra aanbevelingen voor de beste wifiprestaties: