Controleer op wifiproblemen met uw Mac

Uw Mac kan wifiverbindingen analyseren op bepaalde problemen en dan oplossingen voorstellen.

Controleer op wifiaanbevelingen

Als de Mac met macOS Sierra contact probeert te maken met een wifinetwerk, controleert deze op problemen die de opbouw van een snelle, stabiele en veilige verbinding beïnvloeden. Als de Mac een probleem ontdekt, geeft het menu 'Wifistatus' in de menubalk een nieuw onderdeel weer: 'Wifiaanbevelingen'. Klik hierop om de aanbevolen oplossingen te zien:

Analyseer de draadloze omgeving

De Mac kan Wifiprobleemoplossing gebruiken om extra analyses te maken.

1. Sluit alle apps die open staan en maak indien mogelijk verbinding met het wifinetwerk.
  2. Houd de Option-toets ingedrukt en kies 'Open Wifiprobleemoplossing' in het menu 'Wifistatus'.
  3. Voer de naam en het wachtwoord van een beheerder in wanneer hierom wordt gevraagd.

Wifiprobleemoplossing begint met de analyse van de draadloze omgeving:

Als het probleem af en toe voorkomt, kunt u ervoor kiezen de wifiverbinding te bewaken:

Ga verder naar de samenvatting, als u klaar bent om de aanbevelingen te zien. Wifiprobleemoplossing vraagt om extra informatie over het basisstation of andere router, zodat dit in het rapport wordt opgenomen dat op de Mac wordt opgeslagen.

Klik op de Info-toets naast elk onderdeel in de samenvatting om de details ervan te zien. Aanbevolen procedures voor wifi zijn tips die voor de meeste wifinetwerken van toepassing zijn.

Back-up of noteer de netwerk- of routerinstellingen, voordat u ze wijzigt aan de hand van de aanbevelingen, voor het geval dat u deze instellingen weer moet gebruiken.

Bewaak de wifiverbinding

De Mac kan de wifiverbinding controleren op problemen die af en toe voorkomen, zoals verbroken verbindingen. Volg de stappen om de Wififomgeving te analyseren, maar kies 'Bewaak mijn wifiverbinding' als daarom gevraagd wordt.

Tijdens de controle geeft een venster aan dat de controle wordt uitgevoerd. De controle gaat door zolang dit venster geopend is en u blijft op hetzelfde wifinetwerk, zelfs als de Mac in de sluimerstand staat.

Als Wifiprobleemoplossing een probleem vindt, stopt de controle en wordt een korte beschrijving van het probleem weergegeven. U kunt dan doorgaan met de controle of naar de samenvatting gaan voor details en aanbevelingen.

Maak een diagnostisch rapport aan

Wifiprobleemoplossing slaat automatisch een rapport op, voordat het de samenvatting weergeeft. U kunt dit rapport altijd maken door de Option-toets ingedrukt te houden en kies 'Maak diagnostisch rapport aan' in het menu 'Wifistatus'. De Mac kan er enkele minuten over doen om het rapport te maken.

• macOS Sierra slaat het rapport op in map /var/tmp van de opstartschijf en opent dan die map voor u.
    Om de map handmatig te openen, kies 'Ga' > 'Ga naar map' in de menubalk van Finder en tik dan /var/tmp in.
  • OS X El Capitan of eerder slaat het rapport op het bureaublad op.

Het rapport is een gecomprimeerd bestand waarvan de naam begint met 'WirelessDiagnostics'. Het bevat diverse bestanden die de wifiomgeving in detail beschrijven. Een netwerkspecialist kan dit voor nadere analyse bekijken.

Gebruik andere diagnostische programma's

Wifiprobleemoplossing heeft extra programma’s voor netwerkspecialisten. Open deze vanuit het menu 'Vensters' in de menubalk van 'Wifiprobleemoplossing':

• Info verzamelt belangrijke details over de huidige netwerkverbindingen.

• Met Logbestanden kunt u op de achtergrond wifi- en andere systeemonderdelen vastleggen. Het resultaat wordt opgeslagen in een .log-bestand op de locatie voor het diagnostische rapport van de Mac. Het vastleggen gaat zelfs door als je de app sluit of de Mac opnieuw opstart, dus denk er aan het vastleggen uit te schakelen als u klaar bent.

• Scan vindt de wifirouters in de omgeving en verzamelt de belangrijkste details hierover.

• Prestaties gebruikt live-grafieken om de prestaties van uw wifiverbinding weer te geven:
    • Snelheid geeft de verzendingssnelheid over een periode weer in megabits per seconde.
    • Kwaliteit geeft de signaal-ruisverhouding over een periode weer. Als de kwaliteit te laag is, wordt het apparaat van de wifirouter afgesloten. Factoren die de kwaliteit beïnvloeden zijn onder andere de afstand tussen het apparaat en de router en voorwerpen zoals muren die het signaal van de router belemmeren.
    • Signaal geeft zowel het signaal (RSSI) als ruismetingen over een periode weer. U wilt dat RSSI hoog is en ruis laag, dus hoe groter het verschil tussen RSSI en ruis hoe beter.
  • Sniffer legt het netwerkverkeer op de wifiverbinding vast, wat handig kan zijn voor onderzoek van een reproduceerbaar probleem. Kies een kanaal en breedte, klik dan op Start om het verkeer op dat kanaal vast te leggen. Als u op Stop klikt, wordt een .wcap-bestand opgeslagen op de locatie voor het diagnostische rapport op de Mac.

• Controle is vergelijkbaar met Prestaties, maar geeft een kleiner venster weer waarin één grafiek over een periode het signaal (RSSI) en de ruis weergeeft en een andere grafiek de verzendingssnelheid.

Meer informatie

Extra aanbevelingen voor de beste wifi-prestaties:

• Houd je router up-to-date. Controleer voor AirPort Time Capsule, AirPort Extreme of AirPort Express Base Station op de nieuwste firmware met AirPort Utility. Kijk voor niet-Apple routers op de website van de fabrikant.
  • Stel de router in met Apple's aanbevolen instellingen en zorg ervoor dat alle wifirouters op hetzelfde netwerk dezelfde instellingen gebruiken.
  • Als u een dual-band wifirouter gebruikt, moet u ervoor zorgen dat beide banden dezelfde netwerknaam gebruiken.