Netwerklocaties gebruiken op de Mac

Gebruik de netwerklocatiefunctie in macOS Monterey of lager om snel te wisselen tussen verschillende combinaties van netwerkinstellingen.

De mogelijkheid om te wisselen tussen verschillende combinaties van netwerkinstellingen kan onder andere van pas komen in de volgende situaties:

• U gebruikt hetzelfde netwerktype (bijvoorbeeld ethernet) thuis en op het werk, maar met de instellingen die u op het werk gebruikt, kan de Mac niet automatisch verbinding maken met eenzelfde type netwerk thuis.
  • De Mac maakt thuis en op het werk verbinding met meerdere netwerkvoorzieningen (bijvoorbeeld zowel ethernet als wifi), maar op het werk wilt u de Mac bij voorkeur verbinding laten maken via ethernet, en thuis bij voorkeur via wifi. Met andere woorden, u wilt voor elke locatie een andere voorzieningenvolgorde.
  • De Mac maakt geen verbinding met uw netwerk en u wilt uw netwerkinstellingen snel opnieuw instellen om de zaak te testen, zonder uw huidige netwerkinstellingen kwijt te raken.

Een netwerklocatie toevoegen of verwijderen

1. In macOS Monterey of lager kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u op 'Netwerk'.
  2. Het venstermenu 'Locatie' toont de naam van de momenteel geselecteerde combinatie van netwerkinstellingen. De standaardlocatie heet 'Automatisch'. Kies in dit menu de optie 'Wijzig locaties'.
    Voorkeurenpaneel 'Netwerk' met het venstermenu 'Locaties'
  3. Klik op de knop 'Voeg toe' (+) onder de lijst van locaties en typ vervolgens een naam voor de nieuwe locatie, bijvoorbeeld 'Werk', 'Thuis' of 'Mobiel'. (U verwijdert een locatie door onder de lijst op de knop 'Verwijder' (–) te drukken.)
    Voorkeurenpaneel 'Netwerk' met in het modaal venster 'Locaties’ een nieuwe locatie die is toegevoegd met de naam 'Thuis'
  4. Klik op 'Gereed'. Het Locatie-menu toont nu de naam van uw nieuwe locatie. Wijzigingen die u hier maakt in de wifi-, ethernet- of andere netwerkinstellingen, worden bewaard voor deze locatie wanneer u op 'Pas toe' klikt. De netwerkinstellingen voor uw vorige locatie worden niet gewijzigd. U kunt dus altijd weer terug via het Locatie-menu.
  5. Klik op 'Pas toe' om de instellingen te bewaren en de overschakeling van de vorige locatie naar de nieuwe te voltooien. De Mac probeert nu automatisch voor elk type netwerk de juiste instellingen te bepalen. Als u de instellingen handmatig moet wijzigen, moet u daarna op 'Pas toe' klikken.

Van locatie wisselen

Als u meerdere locaties hebt, kunt u op de volgende twee manieren van locatie wisselen:

• U gebruikt het venstermenu 'Locatie' in de netwerkvoorkeuren, zoals hierboven beschreven. Vergeet niet om op 'Pas toe' te klikken nadat u een locatie hebt gekozen.
  • Of u kiest het Apple-menu > 'Locatie' in de menubalk en selecteert de gewenste locatie in het submenu.

De volgorde van netwerkvoorzieningen wijzigen of een voorziening uitschakelen

Als u netwerklocaties gebruikt omdat u voor elke locatie een andere netwerkvoorziening (zoals wifi of Ethernet) wilt gebruiken voor de verbinding, gebruikt u het taakmenu in de netwerkvoorkeuren om de volgorde van de voorzieningen (ook wel 'poortprioriteit' genoemd) in te stellen voor elke locatie:

De volgorde wijzigen van de netwerkpoorten die de Mac gebruikt

Als u niet wilt dat de Mac een bepaalde voorziening (bijvoorbeeld wifi) gebruikt, kunt u het taakmenu gebruiken om deze voorziening uit te schakelen voor al uw netwerklocaties.