Stemmen aanpassen voor VoiceOver, Spreek scherm uit en Spreek selectie uit op de iPhone, iPad of iPod touch

Je iOS-apparaat gebruikt aanvankelijk een compacte stem voor VoiceOver, Spreek scherm uit en Spreek selectie uit. Je kunt kiezen uit een aantal stemmen voor de spraakfuncties.

VoiceOver-stemmen aanpassen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' > 'Spraak'.
  2. Kies het standaarddialect. Je opties zijn afhankelijk van de taal van het apparaat.
  3. Kies 'Standaard' of 'Betere kwaliteit'.

De stemmen met betere kwaliteit kunnen 100 MB of groter zijn. Verbind het apparaat met wifi om een van deze stemmen te downloaden en te installeren.

Met VoiceOver kun je meerdere stemmen inschakelen, wisselen tussen Standaard en Betere kwaliteit (zonder de stem opnieuw te moeten downloaden) en de spreeksnelheid voor elke stem aanpassen:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' > 'Spraak'.
  2. Tik op 'Voeg taal toe'.
  3. Tik op de gewenste taal en het dialect. Hierdoor ga je opnieuw naar het scherm 'Spraak'.
  4. Tik op de knop 'Meer info' voor de taal.
  5. Kies 'Standaard' of 'Betere kwaliteit'. Als je 'Betere kwaliteit' kiest, is de stem nog niet gedownload. Het downloaden van de stem wordt gestart als je apparaat is verbonden met een wifinetwerk.
  6. Verplaats de schuifknop voor de spreeksnelheid om de stem langzamer of sneller te laten praten.

Een stem voor Spreek scherm uit en Spreek selectie uit kiezen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'Spraak'.
  2. Schakel 'Spreek selectie uit' of 'Spreek scherm uit', of beide in.
  3. Selecteer 'Stemmen'.
  4. Kies de stem en het dialect voor Spreek scherm uit en Spreek selectie uit.

Een gedownloade stem verwijderen

Als je geen stem met een betere kwaliteit gebruikt, kun je deze verwijderen:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' > 'Spraak'.
  2. Tik op de knop 'Meer info' van de taal die je wilt verwijderen.
  3. Tik op 'Wijzig'.
  4. Tik op  en daarna op 'Verwijder'.

Je kunt de Siri-stemmen voor je land of regio niet verwijderen. Je kunt de taal- en land- of regio-instellingen wijzigen om een aantal Siri-stemmen te verwijderen, maar minimaal één van de Siri-stemmen voor je regio wordt automatisch gedownload.

Alex gebruiken

Je kunt de stem Alex downloaden als de taal van het apparaat Engels is. Lees waar Alex beschikbaar is en hoe Alex wordt gebruikt.