AirPort-basisstations: een goed begrip van de bevoegdheden van gebruikersaccounts voor beveiligde gedeelde schijven

Lees hier meer over de verschillende bevoegdheden van gebruikersaccounts voor beveiligde gedeelde schijven.

Als je een AirPort-basisstation met ondersteuning voor een harde schijf gebruikt, kun je afzonderlijke mappen configureren waarin gebruikers hun bestanden op de harde schijf kunnen bewaren. Deze worden gebruikersaccounts voor beveiligde gedeelde schijven genoemd. In dit artikel wordt uitgelegd hoe lees-/schrijftoegang werkt bij deze accounts wanneer je ze configureert.

Wanneer je een gebruikersaccount voor beveiligde gedeelde schijven configureert, heb je drie keuzes voor bestandsdeling:

• Niet toegestaan: kies deze instelling als je niet wilt dat de gebruiker bestanden op de schijf kan zien of bewaren. Deze instelling gebruik je wanneer je een persoon tijdelijk toegang tot de schijf wilt weigeren.

• Alleen lezen: kies deze optie als je wilt toestaan dat een gebruiker bestanden op de schijf kan zien en openen, maar niet kan bewerken en op de schijf bewaren. Een gebruiker met deze bevoegdheden kan wel geopende bestanden bewerken en bewaren op andere harde schijven waarvoor die gebruiker schrijfbevoegdheden heeft.

• Lezen en schrijven: kies deze optie als je wilt toestaan dat een gebruiker bestanden op de schijf kan openen, bewerken en bewaren.

Lees-/schrijftoegang voor een gebruiker configureren

1. Open het AirPort-configuratieprogramma in de map Programma’s > Hulpprogramma’s.

2. Selecteer het basisstation dat je wilt instellen.

3. Klik op 'Wijzig'.

4. Klik op 'Schijven'.

5. Kies in het venstermenu 'Beveiligde gedeelde schijven' de optie ‘Met accounts’.

6. Klik op 'Voeg toe' (+).

7. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord voor de gebruiker in.

8. Kies 'Lezen en schrijven', 'Alleen lezen' of 'Niet toegestaan' in het venstermenu 'Bestandsdeling', afhankelijk van welke bevoegdheden je de gebruiker wilt verlenen.

9. Klik op 'Bewaar'.

10. Klik op 'Werk bij'.