Apps verwijderen van uw Mac

Als u een app verwijdert, wordt deze verwijderd van de harde schijf van de Mac en wordt de opslagruimte die de app innam, beschikbaar gemaakt voor andere items. U kunt apps verwijderen vanuit Launchpad of vanuit de Finder.

Een app verwijderen vanuit Launchpad

In Launchpad kunt u apps die uit de App Store zijn gedownload, eenvoudig verwijderen.

1. U opent Launchpad door erop te klikken in het Dock of door het te openen vanuit de map 'Programma's'. U kunt ook uw duim en drie vingers samenknijpen op het trackpad.
  2. Als u de app niet ziet staan in Launchpad, typt u de naam van de app in het zoekveld bovenaan het scherm. U kunt ook met twee vingers naar links of naar rechts vegen op het trackpad om de volgende of vorige pagina weer te geven.
  3. Houd de Option-toets (⌥) ingedrukt of klik op een app en houd vast totdat de apps beginnen te bewegen.
  4. Klik op de X-knop naast de app die u wilt verwijderen en klik vervolgens op 'Verwijder' om dit te bevestigen. De app wordt onmiddellijk verwijderd. Apps waarbij geen X-knop staat, zijn niet afkomstig uit de App Store of zijn vereist voor de juiste werking van de Mac. Apps die niet uit de App Store afkomstig zijn, verwijdert u in de Finder.

Abonnementen die u met een app hebt aangeschaft, worden niet automatisch opgezegd wanneer u de app verwijdert. Lees hier hoe u abonnementen opzegt voor apps die uit de App Store zijn gedownload.

Een app verwijderen met de Finder

1. Zoek de app op in de Finder. De meeste apps staan in de map 'Programma's'. U opent deze map door op 'Programma's' te klikken in de navigatiekolom van een Finder-venster. U kunt een app ook opzoeken met Spotlight en vervolgens de Command-toets (⌘) ingedrukt houden terwijl u dubbel klikt op de app in Spotlight.
  2. Sleep de app naar de Prullenmand of selecteer de app en kies 'Archief' > 'Verplaats naar Prullenmand'.
    Het Dock met aan de rechterkant het Prullenmand-symbool
  3. Als u wordt gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord, geeft u de naam en het wachtwoord op van een beheerdersaccount op de Mac. Meestal is dit de naam en het wachtwoord waarmee u bij de Mac inlogt.
  4. Om de app te verwijderen, kiest u 'Finder' > 'Leeg prullenmand'.

Meer informatie

Als u een app hebt verwijderd, maar deze toch weer wilt gebruiken, kunt u de app opnieuw installeren of herstellen vanaf een reservekopie.

• Apps die onderdeel zijn van macOS, kunt u opnieuw installeren door macOS opnieuw te installeren. Dit geldt bijvoorbeeld voor Safari, iTunes, Boeken, Berichten, Mail, Agenda, Foto's en FaceTime.
  • Apps, muziek, films, tv-programma's en boeken die zijn geïnstalleerd vanuit de App Store, de iTunes Store of de Boeken-app, kunt u opnieuw downloaden.

Lees hier hoe u apps verwijdert op de iPhone, iPad en iPod touch.

Lees hier wat u moet doen als er een vraagteken staat op een symbool in het Dock.