Mac Defender-malware vermijden of verwijderen in Mac OS X v10.6 of lager

Lees hier hoe u Mac Defender-malware vermijdt of verwijdert in Mac OS X v10.6 of lager.

Een phishingbericht heeft Mac-gebruikers getroffen door hen van echte websites door te verwijzen naar valse websites waar gebruikers worden gemeld dat hun computer met een virus is besmet. De gebruiker wordt dan ‘antivirussoftware’ aangeboden om het probleem op te lossen.

Deze ‘antivirussoftware’ is malware (kwaadaardige software). Deze malware heeft als enig doel de creditcardgegevens van gebruikers verkrijgen om deze voor frauduleuze doeleinden te gebruiken.

De meest voorkomende namen voor deze malware zijn MacDefender, MacProtector en MacSecurity.

Apple heeft een gratis software-update (Beveiligingsupdate 2011-003) uitgebracht die Mac Defender-malware en bekende varianten automatisch zoekt en verwijdert.

In het onderstaande onderdeel Oplossing vindt u stapsgewijze instructies om deze malware te vermijden of handmatig te verwijderen.

Oplossing

De installatie van deze malware vermijden

Als er berichten over een virus- of beveiligingssoftware verschijnen, stopt u Safari of elke andere browser die u gebruikt. Als u de browser niet zoals gewoonlijk kunt stoppen, gebruikt u Forceer stop.

In bepaalde gevallen kan de browser het installatieprogramma van deze kwaadaardige software automatisch downloaden en openen.  In dit geval annuleert u het installatieproces en voert u geen beheerderswachtwoord in.  Verwijder onmiddellijk het installatieprogramma met de onderstaande stappen.

1. Ga naar de map Downloads of de locatie die voor downloads als voorkeursinstelling is ingesteld.
  2. Sleep het installatieprogramma naar de prullenmand.
  3. Maak de prullenmand leeg.

Deze malware verwijderen

Als de malware is geïnstalleerd, raden we u aan het volgende te doen:

• Geef onder geen enkel beding creditcardgegevens vrij.
  • Volg de onderstaande stappen om deze malware te verwijderen.

Stappen om de malware te verwijderen

1. Verplaats of sluit het voortgangsvenster.
  2. Ga naar de map Hulpprogramma's in de map Programma's en open Activiteitenweergave.
  3. Kies ‘Alle processen’ in het venstermenu rechts boven in het venster.
  4. Zoek in de kolom Procesnaam de naam van het programma en klik erop om het te selecteren. Veelvoorkomende namen voor het programma zijn onder andere MacDefender, MacSecurity of MacProtector.
  5. Klik op de knop ‘Stop proces’ links boven in het venster en selecteer ‘Stop’.
  6. Stop het programma Activiteitenweergave.
  7. Open de map Programma's.
  8. Zoek het programma. Bijvoorbeeld: MacDefender, MacSecurity, MacProtector of een andere naam.
  9. Sleep het naar de prullenmand en maak de prullenmand leeg.

Malware installeert ook een inlogonderdeel in Systeemvoorkeuren van de account. Het is niet nodig dat u het inlogonderdeel verwijdert maar u kunt dit doen aan de hand van de volgende stappen.

• Open Systeemvoorkeuren en selecteer achtereenvolgens ‘Accounts’ en ‘Inloggen’.
  • Selecteer de naam van het programma dat u in de bovenstaande stappen hebt verwijderd. Bijvoorbeeld: MacDefender, MacSecurity, MacProtector.
  • Klik op de minknop.

Volg de stappen in het onderdeel ‘De installatie van deze malware vermijden’ hierboven om het installatieprogramma te verwijderen uit de locatie met downloads.

Opmerking: Apple biedt uitsluitend via Software-update en de pagina Apple Supportdownloads beveiligingsupdates voor de Mac. Alle gebruikers moeten voorzichtig te werk gaan wanneer ze worden gevraagd vertrouwelijke persoonlijke gegevens online in te voeren.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.