Geavanceerde opties gebruiken voor het aanmaken van boeken in Pages

Lees hier hoe u met behulp van geavanceerde opties in Pages een digitaal boek in de EPUB-boekindeling kunt aanmaken of aanpassen.

De EPUB-indeling is een open standaard voor e-boeken, vastgesteld door het International Digital Publishing Forum. In Pages kunt u uw documenten exporteren in de EPUB-structuur, zodat ze kunnen worden gelezen met de Boeken-app op uw iPhone, iPad, iPod touch of Mac of met EPUB-leesprogramma's van andere makers. In dit artikel leest u precies hoe u een boek in Pages kunt aanmaken.

U kunt ook kant-en-klare boeksjablonen in Pages gebruiken om snel een boek te maken zonder dat u daar speciale lay-outhandelingen voor hoeft uit te voeren.

Een structuur kiezen

U kunt een boek aanmaken met elke Pages-sjabloon, maar u kunt ook sjablonen gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor het aanmaken van boeken. Boeksjablonen in staand formaat zijn gebaseerd op tekstverwerkingsdocumenten en kunnen worden geëxporteerd als EPUB's met een dynamisch aanpasbare of vaste lay-out. Boeksjablonen in liggend formaat zijn gebaseerd op paginalay-outdocumenten en kunnen worden geëxporteerd als EPUB's met een vaste lay-out.

Besluit hoe u wilt dat het materiaal er in het boek uit komt te zien en kies op basis daarvan voor dynamisch aanpasbare of vaste lay-out.

• 'Dynamisch aanpasbaar': dit kiest u als u wilt dat uw materiaal geschikt is voor verschillende apparaten en paginarichtingen. In een dynamisch aanpasbare EPUB kan de tekstgrootte worden aangepast en wordt het materiaal passend voor het scherm gemaakt. 'Dynamisch aanpasbaar' is de beste optie voor documenten die grotendeels uit tekst bestaan.
  • 'Vaste lay-out': dit kiest u als u wilt dat de lay-out van elke pagina in uw document hetzelfde blijft, ongeacht het apparaat of paginarichting. Bij een EPUB met een vaste lay-out kan de gebruiker wel in- en uitzoomen, maar de positie van tekst en inhoud staat vast en wordt niet dynamisch aangepast. 'Vaste lay-out' is de beste optie voor documenten met veel afbeeldingen of meerdere kolommen.

Functies die niet worden ondersteund bij export naar EPUB, of die worden gewijzigd

De volgende functies uit het Pages-document worden ongeacht de gekozen lay-out verwijderd of gewijzigd wanneer u het document naar EPUB exporteert:

• Slimme velden
  • Voetnoten worden omgezet in eindnoten*
  • Opmerkingen
  • Sommige afbeeldingseffecten (zoals schaduwen)
  • Afbeeldingen groter dan 4 megapixels worden verkleind tot 4 megapixels

* Als u een document met vaste lay-out exporteert naar EPUB, gaan voetnoten verloren.

Functies die enkel beschikbaar zijn in vaste lay-out

Deze functies van het Pages-document worden enkel naar EPUB geëxporteerd met vaste lay-out. U kunt de documenten die deze functies bevatten, wel exporteren met een dynamisch aanpasbare lay-out, maar deze functies verschijnen niet in de geëxporteerde EPUB.

• Kop- en voetteksten
  • Meerdere kolommen
  • Paginagrootte
  • Paginarichting
  • Velden met paginanummers en aantal pagina's
  • Regelafstand
  • Woordafbreking
  • Selecteerbare tekst in vormen
  • Overlappende tekst en objecten (bijvoorbeeld tekst die een afbeelding of vorm overlapt)
  • Basisobjecten
  • Tekstomloop rond objecten
  • Zwevende objecten worden ook als zwevend geëxporteerd, dus niet geconverteerd naar regelgebonden objecten zoals bij dynamisch aanpasbare EPUB's.
  • Tabstops
  • Schaduwen/weerspiegelingen
  • Gekoppelde tekstvakken
  • Tekstvullingen met verlooptinten, tekstvullingen met afbeeldingen of niet-effen tekstcontouren worden geconverteerd naar afbeeldingen.

Een document voorbereiden

In Pages kunt u elk paginalay-outdocument exporteren met 'Vaste lay-out' en elk tekstverwerkingsdocument met 'Vaste lay-out' of 'Dynamisch aanpasbaar'. Gebruik een tekstverwerkingsdocument met regelgebonden afbeeldingen voor de beste resultaten bij het exporteren als een EPUB met een dynamisch aanpasbare lay-out.

Tekst in dynamisch aanpasbare EPUB's

Als u uw boek exporteert als 'Dynamisch aanpasbaar', ziet de tekst er mogelijk anders uit wanneer deze wordt bekeken in de Boeken-app of in andere lezers:

• De lezer kan de tekstgrootte naar wens instellen tijdens het lezen van het boek in de Boeken-app.
  • De tekstgroottes die u aangeeft in het Pages-document, worden in het boek omgezet naar klein, middelgroot of groot. Hierdoor kan het gebeuren dat stukken tekst die in het Pages-document niet precies even groot zijn, in het EPUB-boek even groot worden.
  • De tekstkleuren in het boek kunnen afwijken van de kleuren in het Pages-document.
  • De pagina's in boeken die verticale tekst gebruiken, draaien van rechts naar links.
  • Tekstvullingen met verlooptinten, tekstvullingen met afbeeldingen of niet-effen tekstcontouren worden geconverteerd naar effen kleuren.

Een inhoudsopgave aanmaken

Wanneer u naar EPUB exporteert, wordt automatisch een inhoudsopgave aangemaakt op basis van de gegevens die verschijnen in de inhoudsopgaveweergave in Pages. Een Pages-document zonder gegevens in de inhoudsopgaveweergave wordt zonder inhoudsopgave geëxporteerd naar EPUB.

Om deze inhoudsopgave weer te geven in het EPUB-boek in de Boeken-app, kiest u 'Weergave' > 'Inhoudsopgave' op Mac of tikt u op de inhoudsopgaveknop  op de iPhone of iPad.

Over hoofdstukken in dynamisch aanpasbare EPUB's

In een EPUB-boek met een dynamisch aanpasbare lay-out, worden hoofdstukeinden gebaseerd op de hiërarchie van de stijlen in de inhoudsopgave van uw Pages-document. U kunt de inhoudsopgave zo instellen dat een hoofdstukeinde wordt ingevoegd vóór een hoofdstuktitel in uw EPUB-boek:

1. Selecteer in Pages de naam van een hoofdstuk in uw boek.
  2. Pas een alineastijl voor titels of koppen toe, bijvoorbeeld Titel, Koptekst, Koptekst 2, Koptekst 3 of Koptekst rood.
  3. Open de inhoudsopgaveweergave, selecteer de stijl die u hebt gebruikt, klik of tik op 'Wijzig' en verwijder alle inspringingen.

Telkens wanneer u deze stijl gebruikt, wordt de inhoud die volgt een nieuw hoofdstuk in de EPUB en wordt een pagina-einde ingevoegd tussen de hoofdstukken in een EPUB met dynamisch aanpasbare lay-out.

Objecten gebruiken in dynamisch aanpasbare EPUB's

Bij dynamisch aanpasbare EPUB's kunt u het beste alle afbeeldingen, vormen en andere objecten in het document opmaken als regelgebonden objecten.

1. Selecteer een object of voeg een object in.
  2. Klik of tik op de knop 'Opmaak' .
  3. Klik of tik op 'Orden'.
  4. Selecteer 'Mee met tekst'.
  5. Selecteer 'Regelgebonden met tekst' in het menu 'Tekstomloop'.

Een omslag toevoegen

Wanneer u uw boek exporteert, kunt u kiezen welk type omslag u ervoor wilt gebruiken. De omslag wordt weergegeven in de bibliotheek van de Boeken-app of als symbool op de computer van de gebruiker.

Als u 'Kies een afbeelding' kiest, kunt u een omslagafbeelding toevoegen vanaf uw iPhone, iPad, iPod touch, Mac of pc. Uw omslagafbeelding mag de indeling pdf, eps, jpg, psd, png, tiff of gif hebben, maar moet kleiner zijn dan 4 megapixels.

Als u 'Geen boekomslag' kiest, wordt voor uw boek in de bibliotheek van de Boeken-app het algemene symbool gebruikt.

Exporteren naar EPUB-boek

U kunt het document naar de EPUB-structuur exporteren met Pages voor Mac, Pages op iPhone of iPad of online via iCloud.com. Als u wijzigingen hebt bijgehouden in het document dat u wilt exporteren, accepteert of weigert u de wijzigingen en stopt u met het bijhouden van wijzigingen voordat u het document exporteert. Als u geen specifieke actie onderneemt, worden bijgehouden wijzigingen automatisch geaccepteerd.

Exporteren met Pages voor Mac

1. Open het document in Pages voor Mac.
  2. Kies 'Archief' > 'Exporteer naar' > 'EPUB'.
  3. Typ de titel en de naam van de auteur.
  4. Kies het type omslag voor uw EPUB-boek. Meer informatie over omslagen.
  5. Kies de lay-outstijl die u wilt gebruiken. Lees hoe u de beste lay-out kiest voor uw project. Als u een paginalay-out-document exporteert, wordt dit automatisch geëxporteerd met een vaste lay-out.
  6. (Optioneel) Onder 'Geavanceerde opties' selecteert u een primaire categorie en een taal voor uw boek.
  7. Selecteer 'Bed lettertypen in' om ervoor te zorgen dat de lettertypen die u voor uw document hebt gekozen, ook in de EPUB worden gebruikt. Als u 'Bed lettertypen in' niet selecteert, wordt standaard het voorkeurslettertype van het programma van de lezer gebruikt. In Pages kunnen OpenType (OTF)- en TrueType (TTF)-lettertypen worden ingebed.
  8. Klik op 'Volgende'.
  9. Voer een naam in voor uw EPUB-bestand en klik op 'Exporteer'.
  10. Dubbelklik na de export op het EPUB-bestand om dit in de Boeken-app te bekijken.

Exporteren met Pages op iPhone of iPad

1. Open het document in Pages.
  2. Tik op de knop 'Meer' .
  3. Tik op 'Exporteer'.
  4. Kies 'EPUB'.
  5. Typ de titel en de naam van de auteur.
  6. Kies het type omslag voor uw EPUB-boek. Meer informatie over omslagen.
  7. Tik op de lay-outstijl die u wilt gebruiken. Lees hoe u de beste lay-out kiest voor uw project. Als u een paginalay-out-document exporteert, wordt dit automatisch geëxporteerd met een vaste lay-out.
  8. (Optioneel) Tik op 'Geavanceerd' en kies een categorie en een taal voor het boek.
  9. Selecteer 'Bed lettertypen in' om ervoor te zorgen dat de lettertypen die u voor uw document hebt gekozen, ook in de EPUB worden gebruikt. Als u 'Bed lettertypen in' niet selecteert, wordt standaard het voorkeurslettertype van het programma van de lezer gebruikt. In Pages kunnen OpenType (OTF)- en TrueType (TTF)-lettertypen worden ingebed.
  10. Als uw document films bevat en u uw boek wilt aanbieden in Apple Books, schakelt u 'Apple Books-compatibiliteit' in om incompatibele films te converteren naar afbeeldingen. Incompatibele audiobestanden worden ook verwijderd.
  11. Tik op 'Terug'.
  12. Tik op 'Exporteer' om uw EPUB te delen.
  13. Kies 'Kopieer naar Apple Books' om na de export uw EPUB-bestand in de Boeken-app te bekijken.

Exporteren met Pages voor iCloud

1. Open het document in Pages voor iCloud.
  2. Klik op de knop 'Tools' en kies daarna 'Download een kopie'.
  3. Klik op 'EPUB' in het downloadvenster dat nu wordt weergegeven.
  4. Typ de titel en de naam van de auteur.
  5. Kies de stijl van de omslag voor uw EPUB. Meer informatie over omslagen.
  6. Kies uw lay-outstijl. Lees hoe u de beste lay-out kiest voor uw project. Als u een paginalay-outdocument gebruikt, moet u het exporteren met 'Vaste lay-out'.
  7. (Optioneel) Kies in 'Geavanceerd' een categorie en een taal voor het boek.
  8. Klik op 'Download'.

Uw boek publiceren

U kunt uw boek rechtstreeks vanuit Pages publiceren in Apple Books op uw iPad, iPhone of Mac, of online op iCloud.com.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.