Luisteren met Apple Podcasts

Ontdek leuke, informatieve en inspirerende gratis audioverhalen in Apple Podcasts.

iPhone en Mac met de Apple Podcasts-app, met daarin de podcast 'Stuff you should know'.

Symbool van de Podcasts-app

Gebruik de Apple Podcasts-app op een iPhone, iPad en iPod touch met de nieuwste versie van iOS of iPadOS, op een Mac met macOS Catalina of op een Apple TV.

Programma's beluisteren

Wanneer u afleveringen in Apple Podcasts op een iOS- of iPadOS-apparaat afspeelt, wordt er een speler onderaan het scherm weergegeven. Als u op de speler tikt, wordt het scherm 'Huidige' geopend, waarop alle afspeelregelaars worden weergegeven.

In de Apple Podcasts-app op een Mac vindt u de afspeelregelaars bovenaan het venster.

Om 'Huidige' te zien op een Apple TV, opent u Apple Podcasts en veegt u vervolgens omlaag op de Siri Remote of Apple TV Remote. 'Huidige' wordt weergegeven in de bovenste menubalk.

Het afspelen bedienen

Vooruit- of terugspoelen
Om snel door een aflevering te bladeren, tikt of klikt u op de knop om 15 seconden terug te spoelen  of de knop om 30 seconden vooruit te spoelen .

De afspeelsnelheid aanpassen
Om een podcast op een andere snelheid af te spelen op een iPhone, iPad of iPod touch, tikt u op de knop voor de afspeelsnelheid . Op een Mac kunt u een afspeelsnelheid kiezen in het menu 'Regelaars' in de menubalk.

Een timer voor de sluimerstand instellen
Op een iPhone, iPad of iPod touch kunt een timer voor de sluimerstand instellen om het afspelen van een podcast na een bepaalde tijd te stoppen. Veeg in het scherm 'Huidige' omhoog en tik op  'Sluimerstand'.

Op een luidspreker afspelen
Op een iPhone, iPad en iPod touch tikt u op 'Afspeelbestemming'  om te wijzigen op welk apparaat uw audio wordt afgespeeld.

Afleveringen opeenvolgend afspelen of de nieuwste eerst afspelen

In sommige podcasts wordt een verhaal verteld dat het beste klinkt wanneer u met de eerste aflevering begint. Bij andere podcasts wilt u mogelijk liever eerst naar de nieuwste aflevering luisteren. De volgorde waarin de afleveringen worden afgespeeld regelt u als volgt:

1. Ga naar de infopagina van de podcast.
  2. Tik of klik op de knop 'Meer'  en tik of klik vervolgens op 'Instellingen'.
  3. Tik of klik op 'Speel opeenvolgend af' of 'Speel meest recente af'.

Apple Podcasts-app op een Mac met instellingen zoals 'Speel opeenvolgend af' en 'Speel meest recente af'.

U kunt ook 'Continu afspelen' instellen zodat wanneer een aflevering is afgelopen, de volgende automatisch wordt afgespeeld. Dit doet u als volgt:

• Ga op een iPhone, iPad of iPod touch naar 'Instellingen' > 'Podcasts'. Tik op de schuifknop naast 'Continu afspelen'.
  • Kies in de menubalk van 'Podcasts' op een Mac 'Podcasts' > 'Voorkeuren'. Klik vervolgens op 'Afspelen' en selecteer 'Speel de volgende aflevering af wanneer een aflevering eindigt'.

Een abonnement nemen op programma's

Zoek programma's die u leuk vindt en abonneer u er op om erachter te komen wanneer nieuwe afleveringen worden uitgebracht.

iPhone met de audiozoekfunctie op het tabblad 'Zoek' in de Podcasts-app.

Een programma zoeken

Blader door categorieën zoals true crime of comedy. Of zoek naar podcasts waarin een specifieke term wordt vermeld. Zoek bijvoorbeeld naar 'komeet Halley' om programma's en afleveringen te vinden waarin iemand komeet Halley heeft genoemd.

• Op een iPhone, iPad of iPod touch tikt u op het tabblad 'Ontdekken' of het tabblad 'Zoek' onderaan het scherm.
  • Op een Mac klikt u op 'Blader' in de navigatiekolom of u gebruikt het zoekveld bovenaan de navigatiekolom.

Om podcasts te vinden die u onlangs hebt afgespeeld, tikt of klikt u op 'Luister nu' en scrolt u vervolgens naar het gedeelte 'Onlangs afgespeeld' onderaan het scherm.

Abonneren op een programma

1. Blader of zoek naar een programma in de Apple Podcasts-app.
  2. Tik of klik op het programma om de infopagina te openen.
  3. Tik of klik op 'Abonneer'. Nieuwe afleveringen worden vanaf nu gratis automatisch gedownload en u ontvangt een melding zodra ze beschikbaar zijn.

Als u enige tijd niet meer luistert naar een programma, pauzeert Apple Podcasts mogelijk uw abonnement. De programma's en gedownloade afleveringen blijven wel in uw bibliotheek staan, maar nieuwe afleveringen worden mogelijk niet bijgewerkt. Als u nieuwe afleveringen wilt blijven ontvangen, neemt u weer een abonnement.

Een abonnement op een programma opzeggen

1. Tik of klik op een programma om de infopagina te openen.
  2. Tik of klik op de knop 'Meer' .
  3. Kies 'Zeg abonnement op' in het menu dat verschijnt.

Er worden geen nieuwe afleveringen op uw apparaat gedownload, maar afleveringen die al in uw bibliotheek staan, worden niet verwijderd.

Afleveringen downloaden

Om podcasts te luisteren als u geen verbinding kunt maken met een wifi- of mobiel netwerk, kunt u de afleveringen downloaden voordat u offline gaat.

Afleveringen downloaden

1. Selecteer een aflevering in uw bibliotheek of blader of zoek naar een aflevering.
  2. Tik of klik op de downloadknop  naast de naam van de aflevering. Of tik of klik op de knop 'Voeg toe'  als u die ziet en tik of klik vervolgens op de downloadknop .

Als u de downloadknop  niet ziet, is de aflevering al gedownload naar uw apparaat.

Automatische downloads uitschakelen

• Om automatische downloads uit te schakelen op een iPhone, iPad of iPod touch, gaat u naar 'Instellingen' > 'Podcasts' > 'Download afleveringen' en kiest u 'Uit'.
  • Om automatische downloads uit te schakelen op een Mac, kiest u 'Podcasts' > 'Voorkeuren' in de menubalk. Klik op 'Algemeen'. Kies 'Nooit' naar 'Download afleveringen automatisch'.

Afleveringen verwijderen

Afleveringen worden 24 uur na het afspelen automatisch verwijderd, maar u kunt ze ook handmatig verwijderen.

Afleveringen verwijderen van een iPhone, iPad of iPod touch

1. Zoek het programma in uw bibliotheek.
  2. Tik op het programma om de infopagina weer te geven.
  3. Veeg naar links op de aflevering.
  4. Tik op 'Verwijder'.

Afleveringen verwijderen van een Mac

1. Klik in de navigatiekolom op 'Gedownload'.
  2. Klik op de knop 'Meer'  naast de aflevering die u wilt verwijderen en kies 'Verwijder'.
  3. Klik op 'Verwijder download'.

Als u wilt dat afleveringen automatisch worden verwijderd nadat u ze hebt beluisterd, kiest u 'Podcasts' > 'Voorkeuren' in de menubalk. Klik op 'Geavanceerd' en selecteer 'Verwijder afgespeelde afleveringen automatisch'.

Meer doen met Podcasts

Als u vaak naar podcasts luistert, zijn er een aantal dingen die u kunt doen om uw ervaring met Apple Podcasts nog beter te maken.

iPhone met het gedeelte 'Beoordelingen en recensies' van de infopagina van de podcast in de Apple Podcasts-app.

Podcasts beoordelen en een recensie schrijven

Zoek in de Apple Podcasts-app naar het programma, tik of klik er op en scrol naar beneden naar het gedeelte 'Beoordelingen en recensies'. Tik of klik op 'Schrijf een recensie' of kies hoeveel sterren u wilt geven.

Podcasts synchroniseren

De podcastbibliotheek wordt standaard met al uw apparaten gesynchroniseerd. Wanneer u een aflevering pauzeert op het ene apparaat, kunt u later gewoon verdergaan met luisteren op een ander apparaat. Maar als u synchroniseren hebt uitgeschakeld, kunt u het weer inschakelen. Dit doet u als volgt:

• Op een iOS-apparaat gaat u naar de Instellingen-app. Scrol naar 'Podcasts', tik erop en vervolgens op 'Synchroniseer podcasts'.
  • Op een Mac opent u de Podcasts-app en kiest u 'Podcasts' > 'Voorkeuren' in de menubalk. Tik op 'Geavanceerd' en selecteer vervolgens 'Synchroniseer abonnementen met apparaten'.

Een aflevering als afgespeeld markeren

Om een aflevering uit uw wachtrij te verwijderen, markeert u deze als afgespeeld.

• Ga op een iPhone, iPad of iPod touch naar het tabblad 'Luister nu' en zoek de aflevering die u wilt verwijderen. Druk lang op de naam van de aflevering en tik op 'Markeer als afgespeeld'.
  • Zoek op een Mac naar de aflevering die u wilt verwijderen. Klik op de knop 'Meer' en kies vervolgens 'Markeer als afgespeeld' in het menu dat verschijnt.