Mac OS X, AirPort: compatibele wifikaarten van andere fabrikanten

In dit document wordt beschreven hoe verschillende typen pc-wifikaarten van andere fabrikanten kunnen worden gebruikt met Mac OS X.

De wifikaarten die in een AirPort-omgeving kunnen worden gebruikt, maken gebruik van het protocol 802.11b of 802.11g. Kies een kaart die geschikt is voor de gebruikte Mac OS X-versie.

Als de computer een sleuf voor een AirPort- of AirPort Extreme-kaart heeft, kunt u voor het beste resultaat beter de daarvoor bestemde Apple kaart gebruiken. Een pc-kaart van een andere fabrikant kan in de volgende gevallen echter nuttig zijn:

• U hebt Mac OS X geïnstalleerd op een oudere PowerBook zonder AirPort-kaartsleuf.

• U hebt een nieuwere PowerBook, zoals de PowerBook G4 (Gigabit Ethernet), met een originele AirPort-kaartsleuf. In dit geval kan een upgrade naar 802.11g wenselijk zijn. Aangezien een AirPort Extreme-kaart niet kan worden gebruikt in een AirPort-kaartsleuf, kunt u het snellere protocol gebruiken door een pc-kaart van een andere fabrikant te installeren.

Opmerking: In een AirPort- of AirPort Extreme-kaartsleuf mag alleen de daarvoor bestemde kaart van Apple worden geplaatst. De kaarten van andere fabrikanten die hier worden besproken, mogen alleen in de PCMCIA-sleuf (of 'pc') van de PowerBook worden gebruikt.

802.11g-kaarten gebruiken

Wifikaarten van andere fabrikanten gebruiken mogelijk het 802.11g-protocol, dat ook door AirPort Extreme-kaarten en -basisstations wordt gebruikt. Via dit protocol is gegevensoverdracht met snelheden tot 54 Mbits/s mogelijk.

Een 802.11g-kaart biedt mogelijk de beste ervaring als u Mac OS X 10.2 of hoger hebt. Apple kan niet instaan voor kaarten van andere fabrikanten. Zoek dus op de website van de fabrikant van de kaart informatie over de compatibiliteit.

Opmerkingen:

1. Gebruik de functie 'Software-update' in Systeemvoorkeuren om er zeker van te zijn dat u de nieuwste versies van Mac OS X en AirPort-software hebt.

2. Een 802.11g-kaart kan mogelijk alleen worden gebruikt met Mac OS X 10.2 of hoger. Mac OS X 10.2 kan in de Apple Store worden aangeschaft (http://store.apple.com/nl/).

3. Als een AirPort-kaart is geïnstalleerd, moet deze worden verwijderd voordat u een kaart van een andere fabrikant gaat gebruiken.

Oudere 802.11b-kaarten gebruiken

Veel oudere wifikaarten gebruiken het 802.11b-protocol, dat gegevensoverdracht met snelheden tot 11 Mbits/sec mogelijk maakt. De oorspronkelijke AirPort-kaarten en -basisstations gebruiken dit protocol ook.

De installatie van besturingsbestanden van andere fabrikanten is vereist om een 802.11b-kaart van een andere fabrikant te gebruiken met Mac OS X. Kijk op de website van de fabrikant van de kaart of er Mac OS X-besturingsbestanden beschikbaar zijn.

Opmerking: AirPort-software voor Mac OS 9 bevat besturingsbestanden voor Lucent WaveLAN, Agere Orinoco en bepaalde andere IEEE 802.11b-compatibele pc-kaarten van andere fabrikanten. Deze besturingsbestanden worden niet meegeleverd bij de AirPort-software voor Mac OS X. Hierdoor kan het gebeuren dat een 802.11b-kaart wel werkt als de computer wordt opgestart met Mac OS 9, maar niet als de computer wordt opgestart met Mac OS X.

Opmerking: Draadloos internet vereist een AirPort-kaart, een AirPort-basisstation en een internetaanbieder (hieraan kunnen kosten verbonden zijn). Bepaalde internetaanbieders zijn niet compatibel met AirPort. America Online (AOL) werkt met AirPort-softwareversie 2.0 of hoger. Raadpleeg het technische document 106591: 'AirPort: gebruiken met AOL' voor meer informatie over de AOL-compatibiliteit. Het bereik kan verschillen per locatie.

Meer informatie

Fysieke gegevenssnelheid gebaseerd op IEEE 802.11g-specificatie. De werkelijke gegevensoverdracht is lager. Het bereik verschilt per locatie. Bij gebruik van een AirPort Express/Extreme-netwerk met een computer met ondersteuning voor 802.11g. De snelheid is lager en het bereik minder als een product met 802.11b verbinding maakt met het netwerk. Toegang tot het wifinetwerk vereist een computer met ondersteuning voor AirPort en AirPort Extreme of een andere computer met ondersteuning voor Wi-Fi Certified 802.11a/b/g.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.