Mac OS X, AirPort: compatibele draadloze kaarten van andere fabrikanten

In dit document wordt beschreven hoe verschillende typen draadloze pc-kaarten van andere fabrikanten kunnen worden gebruikt met Mac OS X.

De draadloze kaarten die in een AirPort-omgeving kunnen worden gebruikt, zijn 802.11b of 802.11g. Kies een kaart die geschikt is voor de gebruikte Mac OS X-versie.

Als de computer een sleuf voor een AirPort- of AirPort Extreme-kaart heeft, moet u overwegen de bijbehorende Apple-kaart te gebruiken voor een naadloze geïntegreerde ervaring. De pc-kaart van een andere fabrikant kan in de volgende gevallen echter nuttig zijn:

• U hebt Mac OS X geïnstalleerd op een oudere PowerBook zonder AirPort-kaartsleuf.
  • U hebt een nieuwere PowerBook, zoals de PowerBook G4 (Gigabit Ethernet), met een originele AirPort-kaartsleuf. In dit geval wilt u mogelijk de upgrade naar 802.11g uitvoeren. Aangezien een AirPort Extreme-kaart niet kan worden gebruikt in een AirPort-kaartsleuf, kunt u de upgrade met een pc-kaart van een andere fabrikant uitvoeren.

Opmerking: in een AirPort- of AirPort Extreme-kaartsleuf mag alleen de bijbehorende kaart van Apple worden geplaatst. De kaarten van andere fabrikanten die hier worden besproken, mogen alleen in de PCMCIA-sleuf (of ‘pc’) van de PowerBook worden gebruikt.

802.11g-kaarten gebruiken

Draadloze kaarten van andere fabrikanten die het 802.11g-protocol gebruiken, dat ook door AirPort Extreme-kaarten en -basisstations wordt gebruikt. Via dit protocol is een gegevensoverdracht van maximaal 54 Mbits/s mogelijk.

Een 802.11g-kaart biedt mogelijk de beste ervaring als u Mac OS X 10.2 of hoger hebt. Apple staat niet garant voor kaarten van andere fabrikanten. Zoek dus op de website van de fabrikant van de kaart informatie over de compatibiliteit.

Opmerkingen:

1. Gebruik de functie Software-update in Systeemvoorkeuren om er zeker van te zijn dat u de nieuwste versies van Mac OS X en AirPort-software hebt.

2. Een 802.11g-kaart kan mogelijk niet worden gebruikt zonder Mac OS X 10.2 of hoger. Mac OS X 10.2 kan in de Apple Store worden aangeschaft (http://store.apple.com/nl/).

3. Als een AirPort-kaart is geïnstalleerd, moet deze worden verwijderd alvorens een kaart van een andere fabrikant te gebruiken.

Oudere 802.11b-kaarten gebruiken

Veel oudere draadloze kaarten gebruiken het 802.11b-protocol, wat een gegevensoverdracht van maximaal 11 Mbits/sec toelaat. De oorspronkelijke AirPort-kaarten en -basisstations gebruiken dit protocol ook.

De installatie van besturingsbestanden van andere fabrikanten is vereist om een 802.11b-kaart van een andere fabrikant te gebruiken met Mac OS X. Zoek op de website van de fabrikant van de kaart meer informatie over de beschikbaarheid van Mac OS X- besturingsbestanden.

Opmerking: AirPort-software voor Mac OS 9 bevat besturingsbestanden voor Lucent WaveLAN, Agere Orinoco en bepaalde andere IEEE 802.11b-compatibele pc-kaarten van andere fabrikanten. Deze besturingsbestanden worden niet meegeleverd bij AirPort-software voor Mac OS X. Hierdoor kan een 802.11b-kaart werken wanneer de computer vanaf Mac OS 9 wordt opgestart maar niet vanaf Mac OS X.

Opmerking: draadloos internet vereist een AirPort-kaart, een AirPort-basisstation en een internetaanbieder (hieraan kunnen kosten verbonden zijn). Bepaalde internetaanbieders zijn niet compatibel met AirPort. America Online (AOL) werkt met AirPort-softwareversie 2.0 of hoger. Raadpleeg het technische document 106591: ‘AirPort: gebruiken met AOL’ voor meer informatie over de AOL-compatibiliteit. Het bereik kan verschillen per locatie.

Meer informatie

Fysieke gegevenssnelheid gebaseerd op IEEE 802.11g-specificatie. De werkelijke gegevensoverdracht is lager. Het bereik verschilt per locatie. Gaat uit van een AirPort Express/Extreme-netwerk met een computer waarbij 802.11g is ingeschakeld. De snelheid en het bereik nemen af als een product met 802.11b verbinding maakt met het netwerk. Toegang tot het draadloze netwerk vereist een computer waarbij AirPort en AirPort Extreme is ingeschakeld of een andere computer waarbij Wi-Fi Certified 802.11a/b/g is ingeschakeld.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.