Mac-notebooks: over de Sudden Motion Sensor

De SMS-technologie (Sudden Motion Sensor) is een ingebouwde bescherming voor de harde schijf die is ontworpen om problemen met de schijf te voorkomen als de computer valt of wordt blootgesteld aan zware trillingen.

Dit artikel is gearchiveerd,het wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Alle op Intel gebaseerde Mac-notebooks beschikken over de Sudden Motion Sensor-technologie. Voorbeelden hiervan zijn de volgende:

• MacBook
  • MacBook Pro
  • MacBook Air
  • PowerPC-computers vanaf PowerBook G4 (12-inch, 1,5 GHz), PowerBook G4 (15-inch, 1,67/1,5 GHz), PowerBook G4 (17-inch, 1,67 GHz) en iBook G4-computers vanaf iBook G4 (medio 2005).

Opmerking: computers met SSD-schijven (Solid State Drive) of flash-opslag gebruiken geen SMS omdat de schijven geen bewegende onderdelen hebben.

De Sudden Motion Sensor is ontworpen om ongewoon krachtige trillingen, plotse wijzigingen in de positie en snelle bewegingen te detecteren. Als de sensor een van deze gevallen detecteert, vergrendelt die de koppen van de harde schijf onmiddellijk om het risico op beschadiging aan de harde schijf bij een eventuele schok te herleiden. Bij de vergrendeling van de koppen hoort u een licht geklik. Dit is normaal en verwacht. Als u video of audio afspeelt of andere gelijkaardige taken uitvoert, merkt u wellicht op dat de taak wordt gepauzeerd wanneer de SMS in werking treedt. De taak wordt hervat zodra de SMS niet meer actief hoeft te zijn.

Wanneer de SMS detecteert dat de positie van de computer weer stabiel is, worden de koppen van de harde schijf ontgrendeld en werkt de computer zoals gewoonlijk. Doorgaans heeft de SMS-bescherming bij normaal gebruik geen invloed op de prestaties van de harde schijf. Voor het beste resultaat tilt u de computer niet op van het werkoppervlak en verplaatst u deze ook niet wanneer deze zich niet in de sluimerstand bevindt en actief is. Als u de computer moet verplaatsen, plaatst u die eerst in de sluimerstand door het deksel te sluiten of via het menu Apple.

Wat gebeurt er als ik de Sudden Motion Sensor moet uitschakelen?

Apple heeft de functie Sudden Motion Sensor voorzichtig aangepast om het beste evenwicht te bereiken tussen het beschermen van de harde schijf en het voorkomen van een ongewenste activering van de Sudden Motion Sensor. De meeste gebruikers van een Mac-notebook moeten deze functie nooit uitschakelen. Apple stelt voor dat u deze instellingen nooit wijzigt tenzij u dit absoluut noodzakelijk acht.

In sommige omgevingen, zoals in concertzalen, opnamestudio’s of dansclubs, kunnen externe vibraties groot genoeg zijn om de koppen van de harde schijf te vergrendelen. Dit kan het afspelen van geluid of video onverwacht afbreken. In deze gevallen wilt u deze functie wellicht tijdelijk uitschakelen.

Eerst bepaalt u de status van de Sudden Motion Sensor

1. Kies in het menu Ga in de Finder de optie Hulpprogramma’s.
  2. Open Terminal in de map Hulpprogramma’s.
  3. Typ sudo pmset -g wanneer de commandoregel verschijnt en druk op Return.
  4. Typ het beheerderswachtwoord wanneer u hierom wordt gevraagd en druk op Return. Met dit commando vraagt u aan de computer hoe de Sudden Motion Sensor momenteel is ingesteld. U kunt de instelling bepalen door de vermelding van Sudden Motion Sensor in Mac OS X v10.4 en hoger te zoeken en rechts te kijken om de waarde te bepalen. De standaardinstelling is ‘1’ (ingeschakeld). Als de sensor is uitgeschakeld, is de waarde ‘0’.

De Sudden Motion Sensor uitschakelen in Mac OS X v10.4 en hoger:

1. Als de Sudden Motion Sensor is ingeschakeld, kunt u deze uitschakelen door sudo pmset -a sms 0 in Terminal te typen en op Return te drukken.
  2. Voer het beheerderswachtwoord in wanneer u hierom wordt gevraagd.
  3. Typ het commando sudo pmset -g om er zeker van te zijn dat de instelling ‘0’ is.

Als u wijzigingen aanbrengt aan de Sudden Motion Sensor-instelling, blijven die van kracht zelfs nadat u de computer herstart. Als u de Sudden Motion Sensor uitschakelt, beveelt Apple u aan die zo snel mogelijk in te schakelen zodat u maximaal voordeel kunt halen uit de functie.

De Sudden Motion Sensor opnieuw inschakelen in Mac OS X 10.4 en hoger:

1. Als de Sudden Motion Sensor is uitgeschakeld en de status een ‘0’ weergeeft, kunt u de Sudden Motion Sensor opnieuw inschakelen door sudo pmset -a sms 1 in Terminal in te voeren en op Return te drukken.
  2. Voer het beheerderswachtwoord in wanneer u hierom wordt gevraagd.
  3. Typ het commando pmset -g om er zeker van te zijn dat de instelling ‘1’ is.