De naam van uw macOS-gebruikersaccount en uw thuismap wijzigen

U kunt de namen wijzigen die uw macOS-gebruikersaccount en de thuismap hebben gekregen bij het aanmaken van uw account.

Als dit verkeerd wordt gedaan, kan uw account beschadigd raken en kunt u mogelijk niet inloggen bij die account. Zorg dat u een reservekopie hebt gemaakt voordat u doorgaat. Deze stappen zorgen er niet voor dat het wachtwoord van uw gebruikersaccount wordt gewijzigd of opnieuw wordt ingesteld.

De naam van uw thuismap en de naam van uw macOS-gebruikersaccount moeten overeenkomen. Om de namen te wijzigen, moet u ingelogd zijn bij een andere beheerdersaccount. Als uw Mac slechts één beheerdersaccount heeft, maakt u een nieuwe beheerdersaccount aan in de instellingen voor 'Gebruikers en groepen'.

Geef de thuismap een andere naam

1. Log uit bij de account die u hernoemt: kies het Apple menu  > 'Log uit'.
  2. Log in bij een andere beheerdersaccount.
  3. Open de map 'Gebruikers' op de opstartschijf. Deze bevat de thuismap voor elke gebruiker. Om de map te openen, kiest u 'Ga' > 'Ga naar map' in de menubalk in de Finder. Voer daarna /Gebruikers in.
  4. Kies een andere naam voor uw thuismap. Gebruik geen spaties in de nieuwe naam. Voer wanneer u daarom wordt gevraagd de naam en het wachtwoord in van de beheerdersaccount die u hebt gebruikt om in te loggen.
    Als u bestandsdeling gebruikt om de thuismap te delen, moet u eerst stoppen met het delen van de map.

Vervolgens wijzigt u de naam van de account

Blijf uitgelogd bij de account waarvoor u de naam wilt wijzigen. Volg nu deze aanvullende stappen, afhankelijk van welke versie van macOS u gebruikt.

macOS Ventura of hoger

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen'.
  2. Klik in de navigatiekolom op 'Gebruikers en groepen'.
  3. Houd de Control-toets op uw toetsenbord ingedrukt en klik daarna op de naam van de account die u aan het hernoemen bent. Kies 'Geavanceerde opties' in het menu dat verschijnt.
    Het paneel 'Gebruikers en groepen’ met het menu 'Geavanceerde opties'
  4. Voer wanneer u daarom wordt gevraagd de beheerdersnaam en het wachtwoord in die u hebt gebruikt om in te loggen.
  5. Werk het veld 'Gebruikersnaam' bij zodat de naam overeenkomt met de nieuwe naam van de thuismap. Wijzig eventueel ook het veld 'Volledige naam'. De volledige naam hoeft niet overeen te komen en u kunt een van beide namen gebruiken wanneer u inlogt of wanneer u wijzigingen aanbrengt waarvoor uw accountnaam en wachtwoord vereist zijn.
    Het paneel 'Gebruikers en groepen’ met het venster 'Geavanceerde opties'
  6. De gebruikersnaam verschijnt ook als onderdeel van het pad dat wordt weergegeven in het veld 'Thuismap'. Wijzig de naam zodat deze overeenkomt met de nieuwe naam van de thuismap, maar verwijder /Gebruikers/ niet in het pad.
  7. Klik op 'OK', herstart uw Mac en log in bij de hernoemde account.

Eerdere versies van macOS

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik op 'Gebruikers en groepen'.
  3. Klik op het hangslot  en voer vervolgens de beheerdersnaam en het bijbehorende wachtwoord in waarmee u bent ingelogd.
  4. Houd de Control-toets op uw toetsenbord ingedrukt en klik daarna op de naam van de account die u aan het hernoemen bent. Kies 'Geavanceerde opties' in het menu dat verschijnt.
  5. Werk het veld 'Accountnaam' bij zodat de naam overeenkomt met de nieuwe naam van de thuismap. Wijzig eventueel ook het veld 'Volledige naam'. De volledige naam hoeft niet overeen te komen en u kunt een van beide namen gebruiken wanneer u inlogt of wanneer u wijzigingen aanbrengt waarvoor uw accountnaam en wachtwoord vereist zijn.
  6. De gebruikersnaam verschijnt ook als onderdeel van het pad dat wordt weergegeven in het veld 'Thuismap'. Wijzig de naam zodat deze overeenkomt met de nieuwe naam van de thuismap, maar verwijder /Gebruikers/ niet in het pad.
  7. Klik op 'OK', herstart uw Mac en log in bij de hernoemde account.
    Het paneel 'Gebruikers en groepen’ met het venster 'Geavanceerde opties'