Touch ID gebruiken op iPhone en iPad

Lees hier meer over de configuratie en het gebruik van Touch ID, een sensor voor het identificeren van vingerafdrukken waarmee u een apparaat eenvoudig ontgrendelt.

Touch ID configureren

Als u Touch ID wilt configureren, moet u eerst een toegangscode voor het apparaat aanmaken.* Volg dan deze stappen:

1. Zorg dat de thuisknop en uw vinger schoon en droog zijn.
  2. Tik op 'Instellingen' > 'Touch ID en toegangscode' en voer uw toegangscode in.
  3. Tik op 'Voeg een vingerafdruk toe' en houd het apparaat vast alsof u de thuisknop wilt aanraken.
  4. Raak de thuisknop aan met uw vinger, maar zonder erop te drukken. Houd uw vinger erop totdat u het apparaat voelt trillen of totdat u wordt gevraagd uw vinger op te tillen.
  5. Blijf uw vinger rustig op de knop leggen en weer optillen, waarbij u telkens de positie van uw vinger enigszins verandert.
  6. Op het volgende scherm wordt u gevraagd uw greep aan te passen. Houd het apparaat vast alsof u het wilt ontgrendelen en raak de thuisknop aan met de buitenranden van uw vingertop in plaats van met het midden dat u eerst hebt gescand.

Als u problemen hebt bij het registreren van een vinger, probeert u het met een andere vinger. Hebt u nog hulp nodig bij het instellen van Touch ID

Een iPhone ontgrendelen of aankopen doen met Touch ID

Nadat u Touch ID hebt geconfigureerd, kunt u uw iPhone ermee ontgrendelen. U drukt gewoon op de thuisknop met de vinger die u voor Touch ID hebt geregistreerd.

Aankopen doen met Touch ID

U kunt Touch ID gebruiken in plaats van het wachtwoord van uw Apple ID om aankopen te doen in de iTunes Store, App Store en iBooks Store. Volg deze stappen:

1. Zorg dat 'iTunes en App Store' is ingeschakeld in 'Instellingen' > 'Touch ID en toegangscode'. Als u deze instelling niet kunt inschakelen, moet u wellicht inloggen met uw Apple ID in 'Instellingen' > 'iTunes en App Store'.
  2. Open de iTunes Store, App Store of iBooks Store.
  3. Tik op wat u wilt kopen. U wordt gevraagd u te identificeren met Touch ID.
  4. Raak de thuisknop lichtjes aan om een aankoop te doen.

Touch ID gebruiken voor Apple Pay

Met een iPhone 6 of iPhone 6 Plus of nieuwer kunt u Touch ID gebruiken om in winkels, in apps en op websites in Safari aankopen te doen met Apple Pay. U kunt Touch ID op uw iPhone ook gebruiken om aankopen op websites vanaf uw Mac te voltooien. Als u een iPad Pro, iPad Air 2 of iPad mini 3 of nieuwer hebt, kunt u Touch ID gebruiken voor aankopen met Apple Pay in apps en op websites in Safari.

Uw Touch ID-instellingen beheren

Ga naar 'Instellingen' > 'Touch ID en toegangscode' om deze instellingen te beheren:

• Touch ID in- of uitschakelen voor de toegangscode, iTunes en App Store of Apple Pay.
  • Registratie van maximaal vijf vingerafdrukken. Elke nieuwe vingerafdruk kan ervoor zorgen dat de herkenning van vingerafdrukken enigszins langer duurt.
  • Op een vingerafdruk tikken om de naam ervan te wijzigen.
  • Vegen om een bestaande vingerafdruk te verwijderen.
  • Een vingerafdruk in de lijst identificeren door de thuisknop aan te raken. De overeenkomstige vingerafdruk in de lijst wordt even gemarkeerd.

In iOS 10 of hoger moet u met Touch ID op de thuisknop drukken om uw apparaat te ontgrendelen. Als u uw apparaat wilt kunnen ontgrendelen met Touch ID zonder op de thuisknop te drukken, gaat u naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'Thuisknop' en schakelt u 'Plaats vinger om te openen' in.

*U kunt Touch ID gebruiken op een iPhone 5s of nieuwer, iPad (5e generatie en nieuwer), iPad Pro, iPad Air 2 of iPad mini 3 of nieuwer.