Nummers en video's verwijderen uit uw iCloud-muziekbibliotheek

Als u lid bent van Apple Music of een abonnement hebt op iTunes Match, kunt u media verwijderen uit uw iCloud-muziekbibliotheek.

Als u een abonnement hebt op Apple Music of iTunes Match, wordt uw muziek- en videomateriaal bewaard in iCloud-muziekbibliotheek. Wanneer u een item uit iCloud-muziekbibliotheek verwijdert, wordt het ook verwijderd op elke iPhone, iPad of iPod touch die iCloud-muziekbibliotheek met dezelfde Apple ID gebruikt. Wanneer u een item eenmaal uit iCloud-muziekbibliotheek hebt verwijderd, kunt u het niet meer herstellen. Als u het item weer wilt toevoegen aan uw bibliotheek, kunt u het opnieuw downloaden.

Als u een downloadsymbool  ziet naast materiaal dat u hebt aangeschaft in de iTunes Store, wordt het item bewaard in iCloud-muziekbibliotheek, en niet op uw apparaat. Als u materiaal dat u hebt aangeschaft in de iTunes Store, verwijdert uit iCloud-muziekbibliotheek, wordt het item verborgen. Als u een aangeschaft item weer wilt toevoegen aan uw bibliotheek, kunt u het weer zichtbaar maken. Lees meer over verborgen aankopen.

Als u het materiaal dat u wilt verwijderen, hebt aangeschaft in de iTunes Store en het niet hebt gedownload als onderdeel van uw Apple Music- of iTunes Match-abonnement, leest u hier hoe u materiaal verwijdert van uw iPhone, iPad of iPod touch.

Op een iPhone, iPad of iPod touch

Open de Muziek-app en tik op 'Bibliotheek'. Zoek het nummer, het album, de afspeellijst, het tv-programma of de film op die u wilt verwijderen en gebruik 3D Touch of druk lang op het item.

U ziet een van deze opties, afhankelijk van het feit of u het item wel of niet hebt gedownload naar uw apparaat:

• Als u het item niet hebt gedownload naar uw apparaat, tikt u op 'Verwijder uit bibliotheek' om het item te verwijderen uit iCloud-muziekbibliotheek.
  • Als het item wel is gedownload naar uw apparaat, tikt u op 'Verwijder'. Tik vervolgens op 'Verwijder downloads' om het item alleen van uw apparaat te verwijderen of tik op 'Verwijder uit bibliotheek' om het item te verwijderen uit iCloud-muziekbibliotheek.

Als u alleen het op uw apparaat gedownloade materiaal wilt bekijken, volgt u deze stappen:

• Tik op 'Bibliotheek' > 'Gedownloade muziek'. Boven in het scherm wordt het bericht 'Alleen muziek op deze [apparaat]' weergegeven. Tik op 'Bibliotheek' in de linkerbovenhoek om terug te gaan naar uw volledige bibliotheek.

Ruimte besparen op uw apparaat

U kunt ruimte op uw iOS-apparaat besparen door gedownloade nummers die u onlangs hebt beluisterd automatisch te verwijderen.

1. Tik op 'Instellingen' > 'Muziek' > 'Optimaliseer opslag'.
  2. Schakel 'Optimaliseer opslag' in.

Op een Mac of pc

Open iTunes en klik op 'Bibliotheek'. Zoek het nummer, het album, de afspeellijst, het tv-programma of de film op die u wilt verwijderen en klik rechts of Control-klik op het item.

U ziet een van deze opties, afhankelijk van of u het item wel of niet hebt gedownload naar uw apparaat:

• Als u het item niet hebt gedownload naar uw computer, selecteert u 'Verwijder uit bibliotheek' om het item te verwijderen uit iCloud-muziekbibliotheek.
  • Als het item wel naar uw computer is gedownload, selecteert u 'Verwijder download' om het item alleen van uw computer te verwijderen of selecteert u 'Verwijder uit bibliotheek' om het item te verwijderen uit iCloud-muziekbibliotheek.

Als u alleen nummers, albums of afspeellijsten wilt zien die u op de computer hebt gedownload, volgt u deze stappen:

• Klik op 'Bibliotheek'. Kies vervolgens in de menubalk boven in het scherm of boven in het iTunes-venster 'Weergave' > 'Alleen gedownloade muziek'. Kies 'Weergave' > 'Alle muziek' om weer de hele bibliotheek weer te geven.

Op een Android-telefoon

Open de Apple Music-app. Tik op  en tik vervolgens op 'Bibliotheek'. Zoek het nummer, het album, de afspeellijst, het tv-programma of de film op die u wilt verwijderen en druk lang op het item.

U ziet een van deze opties, afhankelijk van het feit of u het item wel of niet hebt gedownload naar uw apparaat:

• Als u het item niet hebt gedownload naar uw apparaat, tikt u op 'Verwijder uit bibliotheek' om het item te verwijderen uit iCloud-muziekbibliotheek.
  • Als het item wel is gedownload naar uw apparaat, tikt u op 'Verwijder'. Tik vervolgens op 'Verwijder download' om het item alleen van uw apparaat te verwijderen of tik op 'Verwijder uit bibliotheek' om het item te verwijderen uit iCloud-muziekbibliotheek.

Als u alleen het op uw telefoon gedownloade materiaal wilt bekijken, volgt u deze stappen:

• Tik op  en tik vervolgens op 'Bibliotheek' > 'Gedownloade muziek'. Boven in het scherm wordt het bericht 'Toon alleen muziek op dit apparaat' weergegeven. Tik op de pijl  in de linkerbovenhoek om terug te gaan naar uw volledige bibliotheek.

Als u geen Apple Music- of iTunes Match-abonnement hebt

Als u geen abonnement hebt op Apple Music of iTunes Match, hebt u geen toegang tot iCloud-muziekbibliotheek, maar kunt u wel materiaal verwijderen van uw iPhone, iPad of iPod touch of uw Mac of PC.

U kunt ook materiaal verbergen. Lees hoe u aankopen kunt verbergen en zichtbaar kunt maken in de iTunes Store.