Telefoonnummers en contacten blokkeren op de iPhone, iPad of iPod touch

Met iOS kunt u contacten en telefoonnummers blokkeren op uw apparaat. U kunt ook iMessages van onbekende afzenders filteren en iMessages rapporteren die eruitzien als spam of reclame.

Een telefoonnummer of contact blokkeren

U kunt op verschillende manieren een telefoonnummer of contact blokkeren.

Telefoon

Als u het tabblad 'Recent' open hebt in de Telefoon-app, tikt u op info naast het telefoonnummer of het contact dat u wilt blokkeren. Scrol omlaag naar de onderkant van het scherm en tik op 'Blokkeer deze beller'.

FaceTime

Als u in de FaceTime-app bent, tikt u op info naast het telefoonnummer of de contactpersoon die u wilt blokkeren. Scrol omlaag naar de onderkant van het scherm en tik op 'Blokkeer deze beller'.

Berichten

Als u Berichten hebt geopend, tikt u op info en tikt u op de naam of het telefoonnummer. Scrol omlaag naar de onderkant van het infovenster en tik op 'Blokkeer deze beller'.

Wanneer u een telefoonnummer of contact blokkeert, kan deze u nog steeds bellen of een voicemail sturen, maar u ontvangt hiervan geen melding. Berichten die worden verzonden of ontvangen, worden niet afgeleverd. Het contact ontvangt ook geen melding dat het gesprek of bericht is geblokkeerd.

Met sommige apps van derden kunt u spamoproepen detecteren en blokkeren.

Uw geblokkeerde telefoonnummers en contacten beheren

Doe het volgende om de telefoonnummers en contacten te zien die u hebt geblokkeerd via Telefoon, FaceTime of Berichten:

Telefoon

Ga naar 'Instellingen' > 'Telefoon' > 'Blokkeer en identificeer bellers'.

FaceTime

Ga naar 'Instellingen' > 'FaceTime' > 'Geblokkeerd'.

Berichten

Ga naar 'Instellingen' > 'Berichten' > 'Geblokkeerd'.

Vanuit deze schermen kunt u contacten toevoegen of deblokkeren of telefoonnummers deblokkeren.

Om een contact vanaf uw telefoon toe te voegen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Telefoon' > 'Blokkeer en identificeer bellers' > 'Blokkeer contact'. Tik vervolgens op het contact dat u wilt blokkeren. Als u een contact wilt toevoegen vanuit Berichten of FaceTime, gaat u naar 'Instellingen' > 'Berichten' of 'Instellingen' > 'FaceTime', scrolt u omlaag en tikt u op 'Geblokkeerd'. Tik vervolgens op 'Voeg toe' en selecteer het contact dat u wilt blokkeren. Als u een contact of telefoonnummer wilt deblokkeren, veegt u naar links over het nummer en tikt u op 'Deblokkeer'.

iMessages van onbekende afzenders filteren

U kunt iMessages filteren voor afzenders die niet in Contacten zijn bewaard.

Als u iMessages wilt filteren, gaat u naar 'Instellingen' > 'Berichten' en schakelt u 'Filter onbekende afzenders' in.

In Berichten ziet u een nieuw tabblad 'Afzender onbekend', maar u ontvangt geen meldingen voor deze iMessages.

Spam of reclame rapporteren in de app Berichten

U kunt iMessages die eruitzien als spam of reclame, rapporteren vanuit de Berichten-app. Als u een iMessage ontvangt van iemand die niet in Contacten is bewaard, ziet u onder het bericht een koppeling 'Meld reclame'. Tik op 'Meld reclame' en vervolgens op 'Verwijder' en 'Meld reclame'. De Berichten-app stuurt de gegevens van de afzender en het bericht naar Apple en verwijdert het bericht van uw apparaat. U kunt het verwijderen van een bericht niet ongedaan maken.

Het melden van reclame blokkeert niet de mogelijkheid voor de afzender om nog een bericht te sturen. Als u dergelijke berichten niet meer wilt ontvangen, moet u het contact blokkeren.

Als u sms- en mms-berichten wilt rapporteren, neemt u contact op met de aanbieder.