'Delen met gezin' verlaten

Lees meer over de verschillende manieren waarop u een gezinsgroep kunt verlaten of eruit kunt worden verwijderd en wat er gebeurt wanneer u 'Delen met gezin' niet meer gebruikt. Als u het gezinshoofd bent, kunt u de gezinsleden op elk moment verwijderen of het gezin volledig ontbinden.

Een gezinsgroep verlaten

Elk gezinslid dat ouder is dan dertien* jaar kan zichzelf verwijderen uit een gezinsgroep.

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'Delen met gezin'. Als u iOS 10.2 of lager gebruikt, gaat u naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'Gezin'.
  2. Tik op '[uw naam]'.
  3. Tik op 'Verlaat gezin'.

Op een Mac:

1. Ga naar het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' > 'iCloud' > 'Beheer gezin'.
  2. Klik op '[uw naam]'.
  3. Klik in de linkerbenedenhoek op het minteken (-).

Als u 'Delen met gezin' verlaat, hebt u geen toegang meer tot gedeelde aankopen of services die door een lid van de gezinsgroep zijn gedeeld.

Iemand uit een gezinsgroep verwijderen

Het gezinshoofd kan iedereen die ouder is dan dertien* jaar uit de gezinsgroep verwijderen. Indien nodig kunt u een kind naar een ander gezin verplaatsen.

iPhone met scherm 'Delen met gezin' met 'Ouder/voogd' ingeschakeld

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'Delen met gezin'. Als u iOS 10.2 of lager gebruikt, gaat u naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'Gezin'.
  2. Tik op de naam van het gezinslid dat u wilt verwijderen.
  3. Tik op 'Verwijder'.

Op een Mac:

1. Ga naar het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' > 'iCloud' > 'Beheer gezin'.
  2. Klik op de naam van het gezinslid dat u wilt verwijderen.
  3. Klik in de linkerbenedenhoek op het minteken (-).

Mac met bevestigingsbericht 'Weet je zeker dat je [naam van gezinslid] wilt verwijderen?'

Uw account verwijderen uit een gezinsgroep

Als uw Apple ID wordt gebruikt voor het delen van aankopen met een gezinsgroep waar u geen deel meer van wilt uitmaken, kunt u op uw Apple ID-accountpagina de account rechtstreeks uit het gezin verwijderen. Ga naar appleid.apple.com en log in met de Apple ID en het wachtwoord voor de account die u wilt verwijderen. In het gedeelte 'Delen met gezin' kiest u 'Verwijder account' > 'Verwijder'. Nadat u de gezinsgroep hebt verlaten, kunt u uw eigen gezinsgroep beginnen of lid worden van een andere.

Een gezinsgroep ontbinden

Wanneer het gezinshoofd 'Delen met gezin' uitschakelt, worden alle gezinsleden tegelijkertijd uit de gezinsgroep verwijderd. Als de groep kinderen jonger dan dertien* jaar bevat, moet u deze eerst overplaatsen naar een ander gezin voordat u het gezin kunt ontbinden.

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam] > 'Delen met gezin'. Als u iOS 10.2 of lager gebruikt, gaat u naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'Gezin'.
  2. Tik op uw naam als gezinshoofd.
  3. Tik op 'Stop Delen met gezin'.

Op een Mac:

1. Ga naar het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' > 'iCloud' > 'Beheer gezin'.
  2. Klik op uw naam als gezinshoofd.
  3. Klik in de linkerbenedenhoek op het minteken (-).

Het gezinshoofd bewaart de agenda, de herinneringen en het gedeelde fotoalbum van het gezin in de eigen account. Een gezinshoofd kan het materiaal opnieuw delen met elk gezinslid. Lees hier hoe u agenda's en herinneringen deelt.

Wat gebeurt er met uw materiaal wanneer u het niet meer deelt?

Wanneer u 'Delen met gezin' verlaat, wordt uw Apple ID uit de gezinsgroep verwijderd en hebt u geen toegang tot de voorzieningen die uw gezin deelt. Voorbeelden hiervan zijn een gezinsabonnement op Apple Music of een gedeeld iCloud-opslagabonnement. U deelt dan geen locaties meer met de andere gezinsleden en uw apparaten worden verwijderd uit de lijst van 'Zoek mijn iPhone' van het gezin. Als het gezin aankopen bij de iTunes Store, Apple Books en de App Store deelt, worden uw aankopen met onmiddellijke ingang niet meer gedeeld en hebt u geen toegang meer tot de aankopen van de andere gezinsleden.

Het materiaal dat uw gezin met u heeft gedeeld, wordt niet automatisch verwijderd van uw apparaat. U kunt het opnieuw aanschaffen of verwijderen om ruimte op uw apparaat vrij te maken. Als u een app hebt gedownload vanuit de aankoopgeschiedenis van een gezinslid en aankopen vanuit de app hebt gedaan, moet u de app zelf aanschaffen om toegang te krijgen tot de aankopen vanuit de app.

Alle met DRM beschermde muziek, films, tv-programma's, boeken of apps die u eerder hebt gedownload vanaf de collecties van andere gezinsleden, kunnen niet meer worden gebruikt. Andere gezinsleden kunnen bovendien het materiaal dat vanaf uw collectie is gedownload, niet meer gebruiken.

U behoudt alle aankopen die u als lid van de gezinsgroep zelf hebt gestart. Als het gezinshoofd echter betaalde voor actieve abonnementen, moet u deze nu zelf gaan betalen door een geldige betaalmethode in te voeren in uw account. Lees hoe u een creditcard of betaalkaart toevoegt aan een iTunes Store-account.

Als u een fotoalbum, een agenda of herinneringen deelt met andere gezinsleden, deelt u deze nu niet meer. Als u 'Delen met gezin' wilt blijven gebruiken maar bepaalde functies niet met uw gezin wilt delen, kunt u zich bij deze functies uitschrijven in de Foto's-, Agenda's- of Herinneringen-apps op het apparaat of via iCloud.com.

Meer informatie

'Delen met gezin' vereist een persoonlijke Apple ID die bij iCloud en iTunes is ingelogd. Muziek, films, tv-programma's en boeken kunnen worden gedownload op maximaal tien apparaten per account (waaronder maximaal vijf computers). iOS 8 of hoger en OS X Yosemite of hoger zijn vereist voor de configuratie van 'Delen met gezin' of om lid te worden van een gezinsgroep. Niet alles kan met andere gezinsleden worden gedeeld. Gezinsleden kunnen materiaal verbergen en verborgen materiaal kan niet worden gedownload. Materiaal dat door gezinsleden is gedownload of via inwisselcodes is verkregen, is niet onderhevig aan 'Vraag om te kopen'.

*Leeftijd verschilt per land of regio.