Als na de upgrade of migratie naar OS X Server geen netwerkgebruiker kan worden aangemaakt

Na de upgrade of migratie naar OS X Server kan de waarschuwing ‘wachtwoordwijziging is niet aanvaard’ verschijnen en kunnen netwerkgebruikers mogelijk niet inloggen.

DNS controleren

Controleer op een juiste DNS-naamresolutie in de Open Directory Server alvorens andere stappen uit te voeren. Onjuist geconfigureerde DNS-instellingen kunnen leiden tot dit probleem. U moet het huidige aan de server toegewezen IP-adres en de volledig gekwalificeerde domeinnaam van de server kennen.

1. Open Terminal en typ hostname om de naam van de server te verifiëren.
  2. Open het programma Server en selecteer uw server in de navigatiekolom.
  3. Selecteer het tabblad Overzicht. U ziet de volledig gekwalificeerde domeinnaam van de server in het veld Hostnaam.

Als de gekwalificeerde domeinnaam in het venster Server niet overeenstemt met het resultaat van het commando hostname, moet u dit oplossen alvorens de volgende stappen in dit artikel uit te voeren. Als u zeker weet dat de volledig gekwalificeerde domeinnaam, die aan het IP-adres van de server is toegewezen, juist is, gebruikt u de assistent voor het wijzigen van de hostnaam in Server om de juiste hostnaam voor de server in te stellen.

4. Open Systeemvoorkeuren en klik op het symbool Netwerk.
  5. Selecteer de netwerkinterface die voor de server is geconfigureerd. Hier vindt u het IP-adres van de server.
  6. Let op de weergegeven DNS-servers.

Als u de DNS-server op uw server hebt geconfigureerd en er zijn DNS-records voor deze server aangemaakt, verschijnt de server als 127.0.0.1 (en niet het IP-adres van de server).

Als een andere server in het netwerk DNS-records voor de server host, vindt u het IP-adres van die server in het veld DNS-servers.

Als deze informatie onjuist is, klikt u achtereenvolgens op de knop ‘Geavanceerd...’ en op het tabblad DNS. Hier kunt u de juiste adressen voor de DNS-server instellen.

De DNS-instellingen testen

U kunt Terminal gebruiken om de omzetting van uw naam naar het IP-adres te testen. Open Terminal (/Programma’s/Hulpprogramma’s/Terminal) en gebruik de volgende commando’s:

Gebruik het commando ‘host’ om de omzetting van de naam naar het IP-adres te testen:

host <your server's fully qualified domain name>

Het verwachte resultaat is <de volledig gekwalificeerde domeinnaam van de server> heeft het adres <uw IP-adres>

U kunt ook het commando ‘host’ gebruiken om de omzetting van de naam naar het IP-adres te testen:

host <your ip address>

Het verwachte resultaat is <uw IP-adres>.in-addr.arpa domain name pointer <de volledig gekwalificeerde domeinnaam van de server>

Als de bovenstaande host-commando’s niet het verwachte resultaat geven, moet u wellicht de DNS-instellingen of de hostnaam van de server (de volledig gekwalificeerde domeinnaam) corrigeren. Ga als volgt te werk alvorens de server opnieuw te proberen voorzien.

De server opnieuw voorzien

Nadat u de DNS-gegevens hebt bevestigd of verbeterd, stopt u Systeemvoorkeuren en het programma Server. Gebruik vervolgens de Terminal-commando’s voor de OS X-versie die u gebruikt om de server opnieuw te voorzien.

OS X Yosemite

Gebruik voor OS X Yosemite de volgende Terminal-commando’s voor de Open Directory Server.

sudo mkdir /var/db/openldap/migration/
sudo touch /var/db/openldap/migration/.rekerberize
sudo slapconfig -firstboot

Open het programma Server en controleer of de netwerkgebruikers kunnen inloggen.

OS X Mavericks

Gebruik voor OS X Mavericks de volgende Terminal-commando’s voor de Open Directory Server.

sudo mkdir /var/db/openldap/migration/
sudo touch /var/db/openldap/migration/.rekerberize
sudo killall PasswordService

Open het programma Server en controleer of de netwerkgebruikers kunnen inloggen.