Over updates voor iPadOS 17

iPadOS 17 bevat een vernieuwd toegangsscherm dat je op allerlei manieren kunt personaliseren, dat je foto's kan weergeven en waaraan je widgets kunt toevoegen voor informatie in één oogopslag. Berichten bevat een nieuwe Stickers-ervaring, waarmee al je stickers op één plaats beschikbaar zijn. De app Gezondheid is nu beschikbaar op de iPad en heeft een ontwerp dat is afgestemd op het grotere scherm. Productiviteitsverbeteringen maken het gemakkelijker om met pdf's en documentscans met de volledige breedte te werken in Notities en Stage Manager biedt meer flexibiliteit bij het positioneren van vensters en biedt ondersteuning voor externe beeldschermcamera's. iPadOS 17 biedt ook updates voor Safari, Toetsenbord, Muziek, AirPlay en nog veel meer.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 17.4.1

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 17.4

Deze update bevat ook nieuwe emoji's en transcripten in Podcasts, en biedt ook andere functies, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPad.

Emoji's

• Nieuwe emoji's, waaronder paddenstoel, feniks, limoen, gebroken ketting en schuddend gezicht, zijn beschikbaar op het emoji-toetsenbord

• 18 emoji's van personen en lichamen nu in beide richtingen

Apple Podcasts

• Met transcripten kun je een aflevering volgen met tekst die gemarkeerd wordt en gelijkloopt met de audio in het Engels, Spaans, Frans en Duits

• De tekst in een aflevering kan in zijn geheel worden voorgelezen, er kan in worden gezocht naar een woord of zin, er kan op worden getikt om vanaf een bepaald punt af te spelen en de tekst kan worden gebruikt met toegankelijkheidsvoorzieningen als 'Tekstgrootte', 'Verhoog contrast' en 'VoiceOver'

Apps in de EU

• Inwoners van de Europese Unie kunnen nu alternatieve betalingsopties gebruiken voor apps in de App Store met de badge voor externe aankopen

Optie vereist ondersteuning van ontwikkelaar

Deze update bevat ook de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:

• Met muziekherkenning kun je gevonden nummers toevoegen aan je Apple Music-afspeellijsten en -bibliotheek

• Er is een probleem verholpen waarbij contactafbeeldingen leeg werden weergegeven in Zoek mijn

• Er is nu een optie om in de favorietenbalk van Safari alleen symbolen weer te geven voor websites

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 17.3.1

Deze update bevat probleemoplossingen voor je iPad, waaronder:

• Tijdens typen was het mogelijk dat tekst onverwacht overlapte of werd gedupliceerd

iPadOS 17.3

Deze update bevat een nieuwe Unity-achtergrond ter ere van de zwarte geschiedenis en cultuur in het kader van de viering van Black History Month. De versie bevat ook verbeteringen voor Muziek en biedt ook andere functies, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPad.

Toegangsscherm

• Nieuwe Unity-achtergrond ter ere van de zwarte geschiedenis en cultuur in het kader van de viering van Black History Month

Muziek

• Je kunt nu samenwerken aan afspeellijsten en vrienden uitnodigen om deel te nemen aan je afspeellijst, zodat zij nummers kunnen toevoegen, verwijderen en in een andere volgorde kunnen zetten

• Emoji-reacties kunnen worden toegevoegd aan nummers in een afspeellijst waarin je samenwerkt met anderen

Deze update bevat ook de volgende verbeteringen:

• Met AirPlay-hotelondersteuning kun je in bepaalde hotels materiaal rechtstreeks naar de tv in je kamer streamen

• In 'AppleCare en garantie' in Instellingen wordt de dekking weergegeven voor alle apparaten waarop met je Apple ID is ingelogd

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 17.2

Deze update bevat een verbeterde automatische invulfunctie voor pdf-bestanden en verbeteringen in Berichten en Weer. Deze versie bevat ook andere functies, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPad.

Pdf

• De verbeterde automatische invulfunctie herkent velden in pdf-bestanden en andere formulieren, waardoor je deze velden kunt vullen met informatie zoals namen en adressen van je contacten

Berichten

• Door te tikken op een pijl in de rechterbovenhoek kun je nu snel naar het eerste ongelezen bericht in een gesprek gaan

• Met de optie 'Voeg sticker toe' in het contextuele menu kun je rechtstreeks een sticker toevoegen aan een spraakballon

• Memoji-updates met de mogelijkheid om de lichaamsvorm van memoji's aan te passen

• Met sleutelverificatie van contacten worden er automatisch waarschuwingen weergegeven en met verificatiecodes van contacten kunnen personen die grote kans lopen op digitale aanvallen verifiëren dat ze met de juist personen berichten uitwisselen

Weer

• Neerslaghoeveelheden helpen je om de komende tien dagen op de hoogte te blijven van regen- en sneeuwcondities voor een bepaalde dag

• Nieuwe widgets voor de neerslag in het komende uur, dagelijkse verwachting, tijden van zonsopgang en zonsondergang en de huidige omstandigheden zoals luchtkwaliteit, gevoelstemperatuur en windsnelheid

• Met de windkaart kun je snel windpatronen bekijken en met de bewegende windkaartoverlay kun je je voorbereiden op de verwachte windomstandigheden in de komende 24 uur

• Met de interactieve maankalender kun je op eenvoudige wijze de fase van de maan visualiseren voor elke dag van de komende maand

Deze update bevat ook de volgende verbeteringen:

• Met de afspeellijst 'Favoriete nummers' in Muziek heb je snel en eenvoudig toegang tot de nummers die je als favoriet hebt gemarkeerd

• 'Gebruik luistergeschiedenis' in Muziek kan worden uitgeschakeld in een focus, zodat muziek waar je naar luistert niet wordt weergegeven in 'Recent afgespeeld' of van invloed is op aanbevolen muziek

• Met een nieuwe widget voor een digitale klok kun je op je beginscherm of toegangsscherm snel kijken hoe laat het is

• Nieuwe toetsenbordlay-outs ter ondersteuning van 8 Sami-talen

• Met 'Waarschuwing gevoelig materiaal' voor stickers in Berichten kun je voorkomen dat je onverwacht een sticker met naaktheid te zien krijgt

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 17.1.2

Deze update bevat belangrijke beveiligingsoplossingen en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 17.1.1

Deze update bevat probleemoplossingen voor je iPad, waaronder:

• De Weer-widget op het toegangsscherm gaf sneeuw mogelijk niet juist weer

iPadOS 17.1

Deze update maakt het mogelijk dat overdrachten via AirDrop verder gaan via het internet wanneer je je buiten AirDrop-bereik begeeft. Deze versie bevat ook verbeteringen voor Apple Music, voegt ondersteuning toe voor de Apple Pencil (USB-C) en biedt ook andere functies, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPad.

AirDrop

• De overdracht van materiaal gaat verder via het internet wanneer je je buiten AirDrop-bereik begeeft

Muziek

• De favorietenfunctie is uitgebreid en omvat nu ook nummers, albums en afspeellijsten, en je kunt een filter toepassen om je favorieten in de bibliotheek weer te geven

• Nieuwe verzameling omslagillustraties biedt ontwerpen waarin de kleur wordt gewijzigd op basis van de muziek in je afspeellijst

• Onder aan elke afspeellijst worden suggesties voor nummers weergegeven, wat het gemakkelijk maakt om muziek toe te voegen die goed bij je afspeellijst past

Apple Pencil

• Ondersteuning voor de Apple Pencil (USB-C)

Deze update bevat ook de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:

• Optie om een specifiek album te kiezen voor gebruik met 'Foto's shuffelen' op het toegangsscherm

• Woning-sleutelondersteuning voor Matter-sloten

• Verbeterde betrouwbaarheid van de synchronisatie van schermtijdinstellingen op apparaten

• Er is een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat het toetsenbord minder goed reageerde

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 17.0.3

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 17.0.2

Deze update verhelpt een probleem waarbij er tijdens de configuratie mogelijk geen gegevens rechtstreeks vanaf een andere iPad konden worden overgezet.

iPadOS 17.0.1

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 17

Toegangs­scherm

• Je kunt het vernieuwde toegangsscherm personaliseren door je favoriete foto's te laten zien, het lettertype aan te passen, widgets weer te geven, en meer

• Een diepte-effect met meerdere lagen plaatst het onderwerp van de foto voor de tijd

• Je kunt meerdere toegangsschermen aanmaken waartussen je gemakkelijk kunt overschakelen

• In de galerie voor het toegangsscherm krijg je gepersonaliseerde suggesties en door Apple geselecteerde verzamelingen, met nieuwe achtergronden als 'Caleidoscoop', 'Hallo' en 'Meer'

• Bewegingseffect voor Live Photo-achtergrond zorg ervoor dat je toegangsscherm dynamischer aanvoelt met Live Photos die bij ontgrendeling door het beginscherm worden overgenomen

• Met 'Live activiteiten' wordt het direct op het toegangsscherm gemakkelijker om op de hoogte te blijven van dingen die in realtime gebeuren

• Meldingen verschijnen onderaan het toegangsscherm en kunnen worden bekeken als uitgebreide lijst, als stapel of als teller voor het aantal

Widgets

• Met widgets op het toegangsscherm kun je in één oogopslag informatie, zoals het weer, de tijd, het batterijniveau, komende agenda-activiteiten, wekkers en widgets van derden, zien

• Met interactieve widgets kun je taken, zoals het als voltooid markeren van een herinnering, rechtstreeks uitvoeren vanuit de widget, door erop te tikken in het beginscherm of het toegangsscherm

• Je kunt op het beginscherm ongedaan maken waar je een widget hebt geplaatst door de iPad te schudden of door met drie vingers te tikken

Berichten

• In de iMessage-app Stickers zijn al je stickers, waaronder livestickers, memoji, animoji, emojistickers en stickerpakketten van derden, beschikbaar in één app

• Livestickers kunnen worden aangemaakt door het onderwerp te isoleren uit foto's of video's en aan te passen met effecten als 'Glanzend', 'Dik', 'Strip' en 'Contour'

• Transcriptie is beschikbaar voor audioberichten die je ontvangt, zodat je ze kunt lezen en later kunt beluisteren

• Met verbeteringen in de zoekfunctie kun je berichten sneller vinden doordat je zoekfilters voor personen, trefwoorden en materiaaltypen zoals foto's of links kunt combineren om precies datgene te vinden wat je zoekt

• Veeg op een tekstballon naar rechts om een bericht te beantwoorden

• Eenmalige verificatiecodes worden nu automatisch uit de app Berichten verwijderd nadat je ze met de automatische invulfunctie hebt gebruikt in andere apps

FaceTime

• Laat een video- of audiobericht achter om precies datgene wat je wilt zeggen vast te leggen wanneer iemand je FaceTime-oproep niet beantwoordt

• Voer FaceTime-gesprekken op de Apple TV door je iPad als camera te gebruiken (Apple TV 4K van de 2e generatie of nieuwer)

• Je kunt met gebaren 3D-effecten zoals hartjes, ballonnen en confetti toevoegen aan videogesprekken

• Met video-effecten kun je de intensiteit van de studioverlichtings- en de portretmodus aanpassen

Gezondheid

• De Gezondheid-app op de iPad is ontworpen voor het grotere scherm en heeft een navigatiekolom voor snelle navigatie, met media verrijkte details in Favorieten en interactieve grafieken

• Gezondheids- en conditiegegevens worden naadloos tussen je apparaten gesynchroniseerd vanaf je iPad, iPhone, Apple Watch en compatibele apps en apparaten van derden

• Met 'Gezondheid delen' kun je de gezondheidsgegevens kiezen die je wilt delen met de mensen die het dichtst bij je staan, kun je belangrijke meldingen ontvangen over de gezondheid van je dierbaren en zaken bekijken als hun activiteit, mobiliteitsgegevens, hartslaggevens en trends

• Met 'Gemoedstoestand' kun je je emoties van dit moment en je stemming gedurende de dag vastleggen, kiezen welke factoren het grootste effect op je hebben en je gevoelens beschrijven

• Interactieve grafieken geven je inzicht in je gemoedstoestand, hoe deze is veranderd gedurende een bepaalde periode en welke factoren invloed kunnen hebben, zoals lichamelijke beweging, slaap en mindfulnessminuten

• Met vragenlijsten over je geestelijke gezondheid krijg je inzicht in je huidige risico op een depressie of angststoornis en kun je bepalen of ondersteuning je zou kunnen helpen

• 'Schermafstand' maakt gebruik van de TrueDepth-camera die Face ID mogelijk maakt om je aan te moedigen om de afstand tussen je ogen en je apparaat te vergroten om je ogen minder te belasten en het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen

Notities

• Regelgebonden pdf's en documentscans worden met de volledige breedte in je notitie weergegeven, waardoor het gemakkelijk wordt om een document dat je moet controleren te bekijken en te annoteren

• Met gekoppelde notities kun je hyperlinks aanmaken naar andere notities om ideeën, materiaal of andere informatie met elkaar te verbinden

• Met blokcitaten kun je een bepaald gedeelte tekst laten inspringen en met een citaatbalk markeren

• Met de stijl 'Met één opmaak' krijg je niet-proportionele tekst met een eigen achtergrond

• Met 'Open in Pages' kun je vanuit het Deel-menu een Pages-document aanmaken op basis van je notitie

Safari en wachtwoorden

• Met profielen kun je je surfactiviteit voor bijvoorbeeld werk en privé gescheiden houden, zodat elk profiel eigen favorieten, geschiedenis en tabbladen heeft

• Verbeteringen in de privémodus zorgen ervoor dat je privévensters worden vergrendeld wanneer je ze niet gebruikt, dat wordt voorkomen dat bekende trackers worden geladen en dat identificeerbare tracking uit URL's wordt verwijderd

• Met wachtwoord- en passkeydeling kun je een groep wachtwoorden aanmaken die met vertrouwde contacten wordt gedeeld en die up-to-date blijft als leden van de groep wijzigingen aanbrengen

• Een eenmalige verificatiecode uit Mail wordt automatisch in Safari ingevuld, zodat je kunt inloggen zonder de browser te verlaten

Toetsenbord

• Met verbeterde nauwkeurigheid van autocorrectie wordt typen nog gemakkelijker doordat er gebruik wordt gemaakt van krachtigere taalmodellen

• Je kunt automatisch gecorrigeerde woorden nu gemakkelijker bewerken doordat deze tijdelijk worden onderstreept waarna je met een enkele tik terug kunt gaan naar je originele tekst

Freeform

• Verbeterd tekenen met nieuwe tools, zoals vulpen, liniaal en aquarel, en vormherkenning

• Met 'Kijk mee' kun je anderen over je bord leiden, zodat ze kunnen zien wat jij ziet terwijl je over het werkgebied beweegt

• Je kunt snel diagrammen en stroomschema's samenstellen door connectorgrepen te verslepen om objecten te verbinden

• Met 'Deel met Freeform' kun je materiaal uit andere apps aan je Freeform-borden toevoegen via het deelpaneel

• Je kunt pdf's op je bord direct annoteren

• Je kunt een voorvertoning van 3D-objecten op je werkgebied bekijken met Snelle weergave

Stage Manager

• Met flexibeler positioneren van vensters kun je je ideale vensterlay-out aanmaken met grotere versleepbare gebieden voor exacte selectie en positionering van apps

• Externe beeldschermcamera's kunnen worden gebruikt voor FaceTime en videogesprekken

AirPlay

• Dankzij de intelligente lijst met AirPlay-apparaten wordt het nog eenvoudiger om de juiste AirPlay-compatibele tv of luidspreker te vinden, doordat je apparaten op basis van je voorkeuren op volgorde van relevantie worden weergegeven

• Voorgestelde verbindingen met AirPlay-apparaten worden proactief als een melding weergegeven, zodat je nog eenvoudiger verbinding kunt maken met je favoriete AirPlay-apparaten

• Er wordt automatisch een AirPlay-verbinding tot stand gebracht tussen je iPad en het meest relevante AirPlay-compatibele apparaat, zodat je alleen op 'Speel af' hoeft te tikken om te gaan genieten van je materiaal

AirPods

• Met 'Adaptieve audio' beschik je over een nieuwe luistermodus die actieve ruisonderdrukking en transparantie dynamisch in elkaar laat overgaan zodat je luisterervaring wordt afgestemd op de omstandigheden waarin je verkeert (AirPods Pro (2e generatie) met firmwareversie 6A300 of nieuwer)

• Met 'Gepersonaliseerd volume' wordt het volume van je media in de loop der tijd automatisch aangepast op basis van je omgeving en luistervoorkeuren (AirPods Pro (2e generatie) met firmwareversie 6A300 of nieuwer)

• Met 'Gespreksdetectie' wordt het volume van je media verlaagd, worden de stemmen van de personen die zich voor de gebruiker bevinden verbeterd en wordt achtergrondruis verminderd (AirPods Pro (2e generatie) met firmwareversie 6A300 of nieuwer)

• Druk wanneer je je in een gesprek bevindt op het steeltje van je AirPods of op de Digital Crown op de AirPods Max om je microfoon uit te schakelen en weer in te schakelen (AirPods (3e generatie), AirPods Pro (1e en 2e generatie) of AirPods Max met firmwareversie 6A300 of nieuwer)

Privacy

• 'Waarschuwing gevoelig materiaal' kan worden ingeschakeld om te voorkomen dat gebruikers onverwacht te maken krijgen met naakte beelden in Berichten, AirDrop, contactposters in de app Telefoon en FaceTime-berichten

• De functie 'Communicatieveiligheid' voor kinderen is uitgebreid en detecteert naaktheid in video's en in foto's die kinderen ontvangen of proberen te versturen in Berichten, AirDrop, contactposters in de app Telefoon, FaceTime-berichten en de fotokiezer van het systeem

• Verbeterde deelbevoegdheden geven je nu nog meer controle over wat je deelt met apps, waarbij gebruik kan worden gemaakt van een ingebedde fotokiezer en een agendabevoegdheid voor alleen toevoegen

• De bescherming tegen linktracking verwijdert extra informatie uit links die gedeeld worden in Berichten, Mail en privévensters van Safari; sommige websites gebruiken die informatie in hun URL's om je op andere websites te volgen, na het verwijderen van de informatie werken de links nog steeds zoals verwacht

Toegankelijkheid

• Hulpbedieningstoegang zorgt ervoor dat in apps en voorzieningen als Telefoon en FaceTime, Berichten, Camera, Foto's en Muziek, alleen nog essentiële functies worden weergegeven en dat er grote tekst, visuele alternatieven en gerichte keuzes worden gepresenteerd aan gebruikers met cognitieve beperkingen

• Met 'Live spraak' kun je typen wat je wilt zeggen, waarna de getypte tekst vervolgens wordt uitgesproken in telefoongesprekken, FaceTime-gesprekken of gesprekken van persoon tot persoon

• De functie 'Wijs en spreek' in de detectiemodus van het Vergrootglas gebruikt de iPad om tekst op fysieke objecten met kleine tekstlabels, zoals tekst op toetsenpanelen en op knoppen van apparaten, hardop voor te lezen

Deze versie biedt ook andere functies en verbeteringen:

• Met 'Huisdieren' in het album 'Personen' in Foto's worden afzonderlijke huisdieren in het album net zo uitgelicht als vrienden of gezinsleden

• Met de widget 'Foto's-album' kun je een specifiek album uit de app Foto's kiezen dat in de widget moet worden weergegeven

• Met objectdeling in Zoek mijn kun je een AirTag of een Zoek mijn-netwerkaccessoire delen met tot vijf andere personen

• In de activiteitengeschiedenis in Woning wordt een recente geschiedenis met activiteiten weergegeven voor deursloten, garagedeuren, beveiligingssystemen en contactsensors

• Nieuwe memojistickers in Toetsenbord, waaronder 'Halo', 'Smirk' en 'Peekaboo'

• Appopdrachten in het beste Spotlight-resultaat bieden je appopdrachten voor je volgende taak wanneer je naar een app zoekt

• Je kunt inloggen met een e-mailadres of telefoonnummer dat voorkomt in je Apple ID-account

Deze versie bevat nog meer functies en verbeteringen. Meer informatie vind je op deze webpagina: https://www.apple.com/nl/ipados/ipados-17

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222