De focus 'Autorijden' op je iPhone gebruiken om je aandacht op de weg te houden

In iOS 15 en hoger kun je met de focus 'Autorijden' je aandacht op de weg houden. Wanneer je deze focus inschakelt, worden sms-berichten en andere meldingen gedempt of beperkt.

Als je de focus 'Autorijden' hebt geconfigureerd, kun je Siri vragen om antwoorden voor te lezen, zodat je niet naar je iPhone hoeft te kijken. Inkomende gesprekken zijn alleen toegestaan als de iPhone verbonden is met CarPlay, een Bluetooth-systeem in de auto of een handsfree accessoire.

De focus 'Autorijden' configureren

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Focus', tik op de knop 'Voeg toe'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeeldingen tik vervolgens op 'Autorijden'.

2. Tik op 'Pas focus aan'.

Eerste configuratiescherm van de focus 'Autorijden' in 'Instellingen' > 'Focus'
  3. Volg de instructies op het scherm om opties in te stellen, zoals 'Toegestane meldingen'.

De focus 'Autorijden' in- of uitschakelen

Als je de focus 'Autorijden' al hebt geconfigureerd, kun je deze snel in- of uitschakelen in het bedieningspaneel:

1. Open het bedieningspaneel.

2. Houd 'Focus' ingedrukt en tik vervolgens op 'Autorijden' om de focus in of uit te schakelen.

Weergave van focusmodi in het bedieningspaneel met de focus 'Autorijden' ingeschakeld

Als de focus 'Autorijden' is ingeschakeld, verschijnt het symbool 'Autorijden'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in de statusbalk en op het toegangsscherm. Je status wordt automatisch weergegeven in de app Berichten. Als mensen je een bericht sturen, zien ze dat je meldingen hebt uitgeschakeld, maar ze kunnen je nog wel een melding sturen als het dringend is.

De focus 'Autorijden' automatisch inschakelen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Focus' en tik op 'Autorijden'.

2. Tik onder 'Schakel automatisch in' op 'Tijdens autorijden' en selecteer een van deze opties:

Activeringsinstellingen van de focus 'Autorijden'
    • 'Automatisch': 'Autorijden' wordt op basis van gedetecteerde beweging geactiveerd.

• 'Via Bluetooth in de auto': 'Autorijden' wordt geactiveerd als je iPhone met Bluetooth-apparaten in de auto is verbonden.

• 'Handmatig': 'Autorijden' kan handmatig worden geactiveerd vanuit het bedieningspaneel.

• 'Activeer met CarPlay': 'Autorijden' wordt automatisch geactiveerd wanneer je iPhone met CarPlay is verbonden.

Je meldingen aanpassen

Meldingen van bepaalde mensen toestaan of dempen:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Focus' en tik op 'Autorijden'.

2. Tik onder 'Toegestane meldingen' op 'Personen'.

3. Tik op 'Sta meldingen toe van' of 'Houd meldingen stil van'.

Meldingsinstellingen voor de focus 'Autorijden'
  4. Tik op 'Voeg toe' en selecteer vervolgens de contacten van wie je meldingen wilt toestaan of wilt dempen.

Je focusstatus delen

Als je een focus configureert, kun je de focusstatus inschakelen, zodat apps aangeven dat je meldingen stilhoudt wanneer iemand je een bericht stuurt. Omdat apps alleen weten dat je meldingen stilhoudt, maar niet welke focus je hebt ingeschakeld, wordt de naam nooit gedeeld. De focusstatus wordt in apps gedeeld als je een focus hebt ingeschakeld en nadat je een app toestemming hebt gegeven.

Je schakelt 'Focusstatus' als volgt in:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Focus'.

2. Tik op 'Focusstatus'.

3. Schakel 'Autorijden' in.

Instellingen voor het delen van de focusstatus in 'Instellingen' > 'Focus' > 'Focusstatus'

* Om de focusstatus te delen, moet 'Deel op alle apparaten' ingeschakeld zijn in 'Instellingen' > 'Focus'.

'Automatisch antwoord' inschakelen

Met 'Automatisch antwoord' krijgen favorieten en personen van wie je meldingen hebt toegestaan, een automatisch antwoord als je de focus 'Autorijden' hebt ingeschakeld. Ze kunnen ervoor kiezen om je alsnog een melding te sturen door een extra bericht met de tekst "urgent" te sturen.

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Focus' en tik op 'Autorijden'.

2. Tik op 'Automatisch antwoord'.

3. Selecteer een optie, zoals 'Niemand', 'Recent', 'Favorieten' of 'Alle contacten'.

Instellingen voor automatische antwoorden voor de focus 'Autorijden' in 'Instellingen' > 'Focus' > 'Automatisch antwoord'

Hier kun je het automatische antwoord aanpassen dat personen ontvangen wanneer ze je een bericht sturen en de focus 'Autorijden' is ingeschakeld.

Meer informatie

Meer informatie over focusfuncties waarmee je je kunt concentreren als je even weg moet van je apparaat.