Wat is schermafstand?

Vanaf iOS 17 en iPadOS 17 is schermafstand standaard ingeschakeld voor kinderen onder de 13 jaar die lid zijn van een gezinsgroep van 'Delen met gezin'.

Lang achter elkaar van te dichtbij naar bijvoorbeeld een device of een boek kijken kan leiden tot vermoeide ogen en vergroot de kans op bijziendheid. De functie 'Schermafstand' in Schermtijd maakt gebruikt van de TrueDepth-camera om te detecteren wanneer je je iPhone langere tijd minder dan 25 cm van je af houdt, en adviseert je dan om hem verder van je af te houden. Schermafstand helpt kinderen gezonde kijkgewoonten aan te leren om de kans op bijziendheid te verkleinen, en biedt mensen van alle leeftijden de mogelijkheid om vermoeide computerogen te voorkomen.

Schermafstand is standaard ingeschakeld voor kinderen jonger dan 13 jaar* die lid zijn van een gezinsgroep van 'Delen met gezin'. Als je schermafstand niet ingeschakeld wilt hebben, kun je het uitschakelen in de instellingen van de iPhone of iPad.

Om ervoor te zorgen dat je instellingen voor Schermafstand op verschillende apparaten worden gesynchroniseerd, werk je alle apparaten in de gezinsgroep van 'Delen met gezin' bij naar de nieuwste softwareversie voordat je de instellingen voor Schermafstand wijzigt.

* Leeftijd verschilt per land of regio.

Schermafstand in- of uitschakelen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Schermtijd'.

2. Tik op 'Schermafstand' en schakel schermafstand vervolgens in of uit.

No alt supplied for Image

Elke keer dat je kind een apparaat dat is ingelogd bij hun Apple ID voor het eerst bijwerkt naar iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 of macOS Sonoma, wordt 'Schermafstand' weer ingeschakeld op al hun apparaten.

Als je een waarschuwing over schermafstand ziet

Wanneer je het scherm van je iPhone of iPad te dicht bij je gezicht houdt, dekt schermafstand het scherm af met een waarschuwing, waardoor je niet verder kunt. Je kunt de waarschuwing als volgt verwijderen:

• Houd de iPhone of iPad meer dan 25 cm van je af.

• Tik op 'Ga door'.

Welke apparaten werken met schermafstand

Schermafstand is alleen beschikbaar op apparaten met een TrueDepth-camera (de camera die ook wordt gebruikt voor Face ID) die zijn bijgewerkt naar iOS 17 of iPadOS 17 of nieuwer.