Informatie over iPhone 12 en SAT-tests in Frankrijk

De iPhone 12 kan veilig worden gebruikt in Frankrijk en in andere landen en regio's.

Op 12 september heeft de Franse Agence Française Nationale des Fréquences ('ANFR') een verklaring gepubliceerd waarin wordt gesteld dat de iPhone 12 de limieten voor het specifiek absorptietempo ('SAT') overschrijdt.

Het is belangrijk voor alle iPhone 12-gebruikers in Frankrijk en de rest van de wereld om te weten dat de iPhone 12 veilig kan worden gebruikt, en dat dat altijd zo is geweest.

Alle telefoons moeten voldoen aan geaccepteerde normen voor energietransmissie om de gezondheid en veiligheid te waarborgen, en alle iPhone-modellen voldoen aan deze normen. Deze internationale voorschriften en normen zijn in het leven geroepen om limieten vast te stellen voor de energietransmissie wanneer een apparaat in nauw contact staat met het menselijk lichaam.

Al meer dan tien jaar lang hebben iPhone-modellen een functie voor off-body-detectie, die een iets hoger zendvermogen mogelijk maakt wanneer je de telefoon neerlegt, bijvoorbeeld op een tafel. Dit is internationaal grondig getest en geverifieerd als een effectief mechanisme om te voldoen aan SAT-vereisten. Dit iets hogere vermogen is niet relevant voor de SAT-compliance, aangezien de telefoon op tafel ligt, en zich niet tegen je lichaam aan bevindt.

De ANFR heeft een testprotocol gehanteerd dat geen rekening houdt met dit mechanisme voor off-body-detectie, waardoor een lichte toename van het vermogen niet wordt toegestaan in situaties waarin dit wel gepast is. Voor gebruikers in Frankrijk hebben we daarom een software-update uitgebracht die deze functie uitschakelt om aan dit testprotocol tegemoet te komen.

Hieronder vind je meer informatie.

SAT-voorschriften en -normen

De iPhone 12 is sinds zijn introductie in 2020 gecertificeerd en erkend als apparaat dat voldoet aan of beter presteert dan alle toepasselijke voorschriften en normen voor SAT (specifiek absorptietempo) wereldwijd. Deze internationale voorschriften en normen zijn in het leven geroepen om limieten vast te stellen voor de energietransmissie wanneer een apparaat in nauw contact staat met het menselijk lichaam.

Lichaamsdetectiesensors

De iPhone is voorzien van sensors die kunnen vaststellen wanneer het apparaat op een vaste ondergrond ligt (bijvoorbeeld op een tafel) en niet in de hand wordt vastgehouden of in een broekzak zit. Dit mechanisme voor off-body-detectie, dat al meer dan tien jaar in alle iPhone-modellen wordt gebruikt, maakt het mogelijk om het zendvermogen in off-body-scenario's iets te verhogen om de prestaties te optimaliseren.

Het specifieke testprotocol dat door de ANFR is gehanteerd, vereist dat apparaten voldoen aan de SAT-limieten voor on-body-gebruik, zelfs wanneer het apparaat off-body wordt getest op een vaste ondergrond. Deze beslissing is niet in overeenstemming met internationale normen, die het onafhankelijk testen toestaan van mechanismen voor vermogensregeling die tijdens SAT-standaardtests mogelijk niet zijn geactiveerd.

Software-update voor iPhone 12 in Frankrijk

iOS 17.1. bevat een update voor de iPhone 12 voor gebruikers in Frankrijk om tegemoet te komen aan dit specifieke testprotocol, dat een lager vermogen vereist bij off-body-gebruik op een vaste ondergrond.

Het toegestane vermogen voor de iPhone 12 wordt niet meer verhoogd wanneer de off-body-status wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld wanneer het apparaat op een tafel ligt. Deze verandering van het zendvermogen van de antenne kan bij off-body-gebruik in gebieden met beperkt mobiel bereik leiden tot iets lagere mobiele prestaties. Naar verwachting zullen verreweg de meeste gebruikers hiervan geen hinder ondervinden.